Skocz do zawartości

Muchowanie na dwie ręce (DH) - wątek od podstaw

Forest-Natura

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem odcinek z Maćkiem Drosdem i temat mnie bardzo zaciekawił. Rzuty są dalekie i nie potrzeba praktycznie miejsca za plecami. Maciek rzucał bardzo sprawnie nie wchodząc nawet do wody. W filmie celem były trocie ale ciekaw jestem czy muchówka DH sprawdzi się na Bugu? Ryby jakie bym łowił to bolenie, klenie, sandacze i szczupaki. 

sugerowalbym tylko jakis zintegrowany system. na przyklad spey litle SA czy niesmiertelnego wulffa amusha.

bo przy "stippingu" sprawdza sie lepiej

pozdrowka

Poprostu ta met

Witam.

We wątku dla świeżaków jest aktualna dyskusja w tym temacie.

Pozdrawiam.

PS. A dlaczego miała by się nie sprawdzić ?  :)

Bo ta metoda raczej kojarzy mi się z łososiami i trociami.

O ile streamera boleniowego jestem w stanie sobie wyobrazić ,to nigdy nie widziałem żeby ktoś podawał wielkiego piankowca DH :)

Mam kolegę który łowi kapitalne klenie na Switch'a. Na mokrą muchę i z powierzchni na piankowce. Switche są teraz nawet w klasie 2 AFTM (miej więcej odpowiadają klasie 4-5 w wędkach jednoręcznych) więc nawet lipienie można na nie łowić z przyjemnością, jeśli by ktoś chciał i widział sens.

• Like 1

Mam kolegę który łowi kapitalne klenie na Switch'a. Na mokrą muchę i z powierzchni na piankowce. Switche są teraz nawet w klasie 2 AFTM (miej więcej odpowiadają klasie 4-5 w wędkach jednoręcznych) więc nawet lipienie można na nie łowić z przyjemnością, jeśli by ktoś chciał i widział sens.

Nie tylko switche. Wielu producentów obecnie oferuje prawdziwe kije speyowe (switch od speya różni się zasadniczo akcja) w niskich klasach do łowienia pstrągów, basów ect.

a bo switch stał się modny i raz że zaczęto tak mówić na wszystkie krótsze DH, a dwa jaka róznica w akcji ??

Czyba że jako speyową przyjmiemy ciepłą, miękką "angielską" akcję, ale wtedy wszystkie szybkie szpady okreslimy jako Scandi?? i co ze skagitem ?? jaka będzie skagitowa akcja i kij ?? ;)

Jakos tak sie już utarło że wszelkie lekkie DH nazywamy switchami ;)

Generalnie zgadzam się z tym, co Tom prawi na temat różnic w ugięciu dobrych wędek DH i SH, natomiast mam wrażenie, że producenci kijów o tym nie wiedzą. Mam switche, których akcja ewidentnie powiela receptę Toma na dobry kij DH (loop cross switch 5 skład, guideline exceed switch) i łowiłem kijami DH o wybitnie, szczytowo-progresywnej akcji np. Vision Siks.

• Like 1

Ja akurat mam lekki kij speyowy. #5. Nabyłem naiwnie sądząc że nada się do much głowacicowych. Moje kije speyowe #10 uznałem za potężne na te słabo walczące ryby.

No i ten kijek czasami służy mi do połowu na Myczkowcach z brzegu. Trochę dalej nim rzucam niż SH rolką i tyle.

Na rzekach nizinnych nie łowię. Nie mam kiedy.

oczywiscie. nie twierdze ze DH to wszedzie i na kazda rybe.

na pstragi natomiast jak najbardziej o ile rzeka na to pozwala. frajda jest naprawde duza. ja zawsze jezeli mam mozliwosc to wybieram DH

mysle ze podobnie bedzie z kleniami.

ja na pstragi mam loomisa 11'11 #3

pozdrowka

Edytowane przez peresada

Uuu to jakieś 17,5g na nasze. Leciutko jak na skagit. Tipa jakiegoś on obróci, czy raczej polyleadery tylko?

Mam Rio singlehanded spey #8, w nim głowica waży 300 gr i raczej nie widzę potencjału na cięższe polyleadery nie mówiąc o tipach, no ale to profil scandi...

Edytowane przez mack

Chciałbym zobaczyc kogoś łowiącego speyem na suchą muchę klenie. Skutecznie.

Wszystko zależy od wody.

Na bystrych wodach gdzie szum tłumi hałasy to może tak,ale tam gdzie łowię czyli głównie na wodach o charakterze nizinnym mimo,że czasem klasyfikowane jako górskie wszelkie chlapanie linkami jest nie wskazane i tylko płoszy ryby.

• Like 1