Forest-Natura Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam.We wątku dla świeżaków jest aktualna dyskusja w tym temacie.Pozdrawiam.PS. A dlaczego miała by się nie sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Oglądałem odcinek z Maćkiem Drosdem i temat mnie bardzo zaciekawił. Rzuty są dalekie i nie potrzeba praktycznie miejsca za plecami. Maciek rzucał bardzo sprawnie nie wchodząc nawet do wody. W filmie celem były trocie ale ciekaw jestem czy muchówka DH sprawdzi się na Bugu? Ryby jakie bym łowił to bolenie, klenie, sandacze i szczupaki. sugerowalbym tylko jakis zintegrowany system. na przyklad spey litle SA czy niesmiertelnego wulffa amusha.bo przy "stippingu" sprawdza sie lepiejpozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Poprostu ta met Witam.We wątku dla świeżaków jest aktualna dyskusja w tym temacie.Pozdrawiam.PS. A dlaczego miała by się nie sprawdzić ? Bo ta metoda raczej kojarzy mi się z łososiami i trociami.O ile streamera boleniowego jestem w stanie sobie wyobrazić ,to nigdy nie widziałem żeby ktoś podawał wielkiego piankowca DH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Mam kolegę który łowi kapitalne klenie na Switch'a. Na mokrą muchę i z powierzchni na piankowce. Switche są teraz nawet w klasie 2 AFTM (miej więcej odpowiadają klasie 4-5 w wędkach jednoręcznych) więc nawet lipienie można na nie łowić z przyjemnością, jeśli by ktoś chciał i widział sens. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Mam kolegę który łowi kapitalne klenie na Switch'a. Na mokrą muchę i z powierzchni na piankowce. Switche są teraz nawet w klasie 2 AFTM (miej więcej odpowiadają klasie 4-5 w wędkach jednoręcznych) więc nawet lipienie można na nie łowić z przyjemnością, jeśli by ktoś chciał i widział sens.Nie tylko switche. Wielu producentów obecnie oferuje prawdziwe kije speyowe (switch od speya różni się zasadniczo akcja) w niskich klasach do łowienia pstrągów, basów ect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 a bo switch stał się modny i raz że zaczęto tak mówić na wszystkie krótsze DH, a dwa jaka róznica w akcji ??Czyba że jako speyową przyjmiemy ciepłą, miękką "angielską" akcję, ale wtedy wszystkie szybkie szpady okreslimy jako Scandi?? i co ze skagitem ?? jaka będzie skagitowa akcja i kij ?? Jakos tak sie już utarło że wszelkie lekkie DH nazywamy switchami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) nie bede sie wymadrzal. niech Tom Larimier wyjasni : Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Generalnie zgadzam się z tym, co Tom prawi na temat różnic w ugięciu dobrych wędek DH i SH, natomiast mam wrażenie, że producenci kijów o tym nie wiedzą. Mam switche, których akcja ewidentnie powiela receptę Toma na dobry kij DH (loop cross switch 5 skład, guideline exceed switch) i łowiłem kijami DH o wybitnie, szczytowo-progresywnej akcji np. Vision Siks. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) ... Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Chciałbym zobaczyc kogoś łowiącego speyem na suchą muchę klenie. Skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Chciałbym zobaczyc kogoś łowiącego speyem na suchą muchę klenie. Skutecznie.Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) jezeli mozna lowic pstragi to dlaczego nie klenie? ps.odnosze wrazenie ze wielu kolegow nigdy nie mialo okazji polowic lekkim DH... Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Bezsensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) ok. niech Ci bedzie. ja pare lat temu mialem okazje polowic pstragi DH na sucha.bardzo mi sie podobalo. licze ze za niedlugo znow bede mial okazje.pozdrowka Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ja akurat mam lekki kij speyowy. #5. Nabyłem naiwnie sądząc że nada się do much głowacicowych. Moje kije speyowe #10 uznałem za potężne na te słabo walczące ryby.No i ten kijek czasami służy mi do połowu na Myczkowcach z brzegu. Trochę dalej nim rzucam niż SH rolką i tyle. Na rzekach nizinnych nie łowię. Nie mam kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) oczywiscie. nie twierdze ze DH to wszedzie i na kazda rybe.na pstragi natomiast jak najbardziej o ile rzeka na to pozwala. frajda jest naprawde duza. ja zawsze jezeli mam mozliwosc to wybieram DHmysle ze podobnie bedzie z kleniami.ja na pstragi mam loomisa 11'11 #3pozdrowka Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ja na pstragi mam loomisa 11'11 #3pozdrowkaPod jakimi głowicami dobrze Ci chodzi ten kijek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) obecnie uzywam Spey Lite Integrated Skagit 270grmam zamian zanabyc jeszcze skandi tego samego producenta Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Uuu to jakieś 17,5g na nasze. Leciutko jak na skagit. Tipa jakiegoś on obróci, czy raczej polyleadery tylko? Mam Rio singlehanded spey #8, w nim głowica waży 300 gr i raczej nie widzę potencjału na cięższe polyleadery nie mówiąc o tipach, no ale to profil scandi... Edytowane 7 Stycznia 2019 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) uzywam 10 stop t3 t6 t8. obraca bez problemu Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Spojrzałem na profil głowicy spey lite skagit 4,3 m długości wyjaśnia wszystko, to jest spinning!???? Edytowane 7 Stycznia 2019 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Do cięższych much w sam raz. Działa pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 270Grain do #3 to kij opisany prawilnie jako DH a nie switchowo/jednorecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) to jest kij speyowy. nie switch http://www.gloomis.com/content/gloomis/northamerica/usfly/en/homepage/PDP.P-IMX_PRO_SHORTSPEY.html Edytowane 7 Stycznia 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Chciałbym zobaczyc kogoś łowiącego speyem na suchą muchę klenie. Skutecznie. Wszystko zależy od wody.Na bystrych wodach gdzie szum tłumi hałasy to może tak,ale tam gdzie łowię czyli głównie na wodach o charakterze nizinnym mimo,że czasem klasyfikowane jako górskie wszelkie chlapanie linkami jest nie wskazane i tylko płoszy ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi