Skocz do zawartości

Muchowanie na dwie ręce (DH) - wątek od podstaw

Forest-Natura

Rekomendowane odpowiedzi

Radek79, jeśli pijesz do mojej odpowiedzi, to przyczytaj proszę jeszcze raz pytanie nord91 i moją odpowiedź. Zwróć szczególną uwagę na słowa klucze: coś taniego do nauki, wędka DH na próbę do speyowania. Zastanów się, czy jest jakaś różnica w nauce rzutów dwuręcznym kijem na Bugu, Morrum, czy Spey. A jak już je znajdziesz, to podziel się z nami na forum.

jak bardzi Ci się spieszy z zakupem kija??

Może bym coś miał przyzwoitego w niewielkich w sumie pieniążkach, ale jest "w wypożyczce" u kolegi i mogę odebrać od Niego w okolicach lutego dopiero.

Pewnie też w lutym będę w Wawce, to podjechałbyś gdzieś, obejrzał i w razie decyzji odebrał osobiście.

Radek79, jeśli pijesz do mojej odpowiedzi, to przyczytaj proszę jeszcze raz pytanie nord91 i moją odpowiedź. Zwróć szczególną uwagę na słowa klucze: coś taniego do nauki, wędka DH na próbę do speyowania. Zastanów się, czy jest jakaś różnica w nauce rzutów dwuręcznym kijem na Bugu, Morrum, czy Spey. A jak już je znajdziesz, to podziel się z nami na forum.

Akurat piję nie tylko do Ciebie,a swoją drogą DH w niższej bardziej pasującej do naszych ryb klasie to już nie DH?

No ludzie,po co na siłę sprzęt na smoki jak można lżej i też ogarnąć tym technikę?

Edytowane przez Radek79

Akurat piję nie tylko do Ciebie,a swoją drogą DH w niższej bardziej pasującej do naszych ryb klasie to już nie DH?

No ludzie,po co na siłę sprzęt na smoki jak można lżej i też ogarnąć tym technikę?

No dobra, ale gdyby padło pytanie - "panowie chcę zacząć z muchówką jednoręczną, jaki kij polecicie bo bedę łowił klenie, bolenie, sandacze i szczupaki".

Czy polecenie wtedy kija w klasie #8 tez uznasz za przesadę bo nie ma na hipotetycznej rzece kleni po 60+

Dwururka 8/9 to takie optimum adekwatne... Z głowica scandi połowisz na małe muszki w miarę delikatnie (pomijam emocje z holu małych rybek, bo ich po prostu nie bedzie), ale z głowicą skagit spokojnie dasz radę muchami szczupakowymi.

Ot taki kompromis ciut wymuszony.

No dobra, ale gdyby padło pytanie - "panowie chcę zacząć z muchówką jednoręczną, jaki kij polecicie bo bedę łowił klenie, bolenie, sandacze i szczupaki".

Czy polecenie wtedy kija w klasie #8 tez uznasz za przesadę bo nie ma na hipotetycznej rzece kleni po 60+

Dwururka 8/9 to takie optimum adekwatne... Z głowica scandi połowisz na małe muszki w miarę delikatnie (pomijam emocje z holu małych rybek, bo ich po prostu nie bedzie), ale z głowicą skagit spokojnie dasz radę muchami szczupakowymi.

Ot taki kompromis ciut wymuszony.

A SH #8 i DH 8/9 to taka sama moc?

Moc zupełnie inna, ale zdolnośc podania dużych szczupakowych much podobna, z tym że SH znad głowy, a DH pętlą.

Ty rozpatrujesz moc tylko odnosnie tego jak ryba ugnie kij, a trzeba spojrzeć na komfort podania muchy szczupakowej, czy zastosowania cięzkiego tipa do penetrowania głebokich dołów.

Mozna oczywiście i na lekko, kij w niższej klasie, małe muchy, lżejsze tipy itp. wtedy jakiś "babyspey" starczy, tyle że to już nowe dość drogie konstrukcje, a kolega szuka budżetówki na początek.

Norbert, rozmawiamy spokojnie, bez napinek i emocji ;)

nie nie taka sama. popatrz sobie na grainy, 

jednoreczna #8 to jakies 280gr, 8/9 DH to jakies 600

oczywista rzut jest inna technika, wiec ciezko to porownywac rzut z wody z rzutem znad glowy

ogolnie DH 8/9 to juz powazny kij na duze i mocne ryby.

pozdrowka

Edytowane przez peresada
  • Like 1

szczupłe mają Andrzej teraz okres :P

niech odpoczywają w spokoju ;)

A widzisz przy SH kiju #5 i głowicy Rio skagit trout max o masie 225 grain i długości 3,4 metra nie wiele mniejsze muchy jako tako latały.
Większe możliwości SH?

Wiesz Radku, to są rozważania o wyższości świąt Bożego Narodzenia, nad świętami Wielkiej Nocy.

Czym innym jest "jako tako" a czym innym komfortowo. Poza tym każde zwiększanie wielkości muchy przy zachowaniu jej "objętości" a więc i ilości materiału użytego do jej budowy bardzo ten komfort zmniejszają ;)

Nawet w jednoręcznych, muchy które np, na #8 "jakoś tam latają" już przy #9 latają przyzwoicie, a przy #10 zapominasz że masz muchę na końcu zestawu i machasz bezproblemowo jakby nic na końcu linki nie wisiało ;)