Skocz do zawartości

Muchowanie na dwie ręce (DH) - wątek od podstaw

Forest-Natura

Rekomendowane odpowiedzi

Nie koniecznie pewnie wszystko zależy od kija.Dużymi [20-25cm] przestrzennymi i lekkimi muchami zdecydowanie najlepiej rzuca mi się klejonką w #8 klasie,myśląc podobnie jak Ty nabyłem Vision Big Daddy Glass #9 wędka bardzo przyzwoita ale nie lepsza od klejonki.Kupiłem Vision Big Daddy # 10 plus linka Big Daddy 10/11

i to okazało się porażką, kompletnie nic lepiej ale szybko bolą ręce i rzucanie tą klasą na pewno nie dla mnie szczególnie,że nie wnosi żadnej wartości dodanej.

Możliwe że zastosowanie innej wędki w #10 klasie coś zmieni,ale tego nie wiem.

Linka Big Daddy ma zwartą głowicę i mocno kopie. Jak dla mnie to nie jest linka którą da się daleko rzucać. Druga sprawa że 25cm szczupakowej muchy to już jest kawałek "mięsa". Nie wiem jaki dystans rzutów Ciebie by zadowalał, ale mi się udaje takimi muchami (łamane flashtail-e na bazie SR) rzucam komfortowo i powtarzalnie na ok 15-20m kijem Sage Zaxis #9 + Guideline Pike S1/S3 #9.

Wydaje mi sie, że problemem przejścia z klejonki na wedki szklane puste i węglowe jest inna zasada ładowania wedki i oddawania energii. Klejonka jest materiałem cięższym i bardziej bezwładnym. Gdy ją ugniemy masą ciagnie linkę. Nowe wędki robią to dynamiką. Takie są moje odczucia osobiste. Klejonką rzuca się przyjemnie ale ma swoją masę niestety.

• Like 1

Rzucam wszystkimi wędkami ok.15 metrów i nie na odległości mi zależy, a z racji wieku na komforcie,żebym był w stanie te 3-4 godz porzucać i jednak rzucanie klejonką najmniej mnie męczy.Byc może jak kolega zauważył trzeba by popracować nad techniką,lubię wędki umownie mówiąc wolne ale Big daddy to nie kij od szczotki raczej ma akcję midium.

• 1 rok później...

Mieliście kiedyś do czynienia z głowicą spey scandi od Barrio? Za niewielkie pieniądze taką głowicę można dostać ze zintegrowanym runningiem, co niesie ze sobą kilka plusów.

Może ma ktoś porównanie do Loop GDC, Salmologic bądź Rio scandi versitip ?

https://www.flylineshop.com/shop.html#!/Barrio-ISS-Spey-Fly-Lines/p/39513156/category=10329716

Mieliście kiedyś do czynienia z głowicą spey scandi od Barrio? Za niewielkie pieniądze taką głowicę można dostać ze zintegrowanym runningiem, co niesie ze sobą kilka plusów.

Może ma ktoś porównanie do Loop GDC, Salmologic bądź Rio scandi versitip ?

https://www.flylineshop.com/shop.html#!/Barrio-ISS-Spey-Fly-Lines/p/39513156/category=10329716

Nie znam akurat tej,ale mam itermedium z Barrio do stramera i jest to naprawdę świetna linka. Generalnie to też myślałem o tej lince,bo w DH najbardziej frustruje mnie ciągnięcie łączeń przez przelotki... ale na razie nie miałbym za bardzo gdzie łowić na DH, jeżeli pojadę latem na łososie to na pewno tak...

• 1 rok później...

Witam.

Potrzebuje wszelkich opinii na temat kija vision nite catapult 8/9 12'2 lub 12'8 właściciel nie jest pewien. Będę wdzięczny za wszystkie informacje, jakie głowice obsługuje czy miały jakieś mankamenty i ogólnie o użytkowaniu. Mogę kupić taki kij w dość niskich pieniądzach a w sieci nie wiele jest informacji na jego temat.

• 5 miesięcy temu...

Hej,

O co chodzi z linkami do trout spey. Szukam linki do Beulah G2 Platinum Trout Spey 4wt 12 ft

Scandi 275/300gr

Skagit 325/350gr

Niby scandi sa z dluzsza glowica niz skagit i tak:

Scandi:

SA Spey Lite Scandi - dla 240gr 22ft  -dla 270gr 23ft

RIO InTouch Trout Spey - 22ft

RIO Scandi Short VersiTip - 23ft

Elixir V2 -dla 250gr i 275gr 25ft

Skagit : 

RIO Skagit Max Short - 20ft

Sa Spey SKAGIT - dla 240gr 13ft   -dla 270gr 14ft

Tu jest jasne ale Rage Compact co niby jest pomiędzy scandi i skagit ma 30ft. O co chodzi?

Jaka linka nadaje się najlepiej na duże rzeki? Głębokość 2-3 metry i dalekie rzuty - do 30 metrów?

Inna historia to Airflo 10ft Salmon Polyleaders do wykorzystania. Problemem jest waga, od 30-50gr dla pływających / wolno tonących do prawie 75-120 bardzo szybko tonących. 

Wychodzi że potrzeba dwie linki pod wszystkie Airflo polyleader'y tj taki scandi (cel to grain window kija) to 240gr + poly 30-50 to ok, ale 75-120 wypada daleko za oknem.

Niby jest Airflo 10ft Trout Poly ale problem dalej jest z extra super fast sinking.

Z drugiej strony SA Sonar Leaders albo Rio Versitip maja te sama wage niezależnie od tonięcia, ale to kolejne linki do kupienia.

Edytowane przez kemaz

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Napisz jak chcesz łowić. Jeżeli skagitem to ten kij pociągnie Ci bez problemu 10 stop sink tipa t-10

Kup kup sobie Airflo Skagit scout i przerzucisz rzekę.

Ps.

To co napisałeś na początku to nie jest grain window kija a rekomendacja głowic. Jeżeli używamy rzutów kotwicznych w wodzie waga tipa się nie wlicza.

Pozdrowka

Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk

Edytowane przez peresada

Hej,

To moze tak

Trout Spey

12'0" 3 weight Beulah G2 Platinum Trout Spey is a true trout spey rod. The 12' length give anglers the joy of casting while the light feel of a three weight makes swinging lighter trout flies and catching fish a blast. Scandi 225/250: Try to keep these in the 27'-31' range + a rod and a half length leader. Skagit 250/275...These are based on 22' Skagit lines. Can go lighter for super short under 20' Skagit lines.

12'0" 4 weight Beulah G2 Platinum Trout Spey will handle mid-sized streamers and traditional trout swinging patterns with ease. Scandi 275/300, Skagit 325/350...can go lighter w/ super short Skagit, Mid Belly N/A

Mam #4 ale założyłem że to dotyczy serii ogólnie. To jest opis ze strony sklepu, a nie producenta.

Chodzi o stosowanie zasady 2.5-3 długości wędki dla scandi i 2x skagit(nie wiem czy z leaderem i tippem bo różnie ludzie piszą na forach i w artykułach).

Kolega tu - http://jerkbait.pl/topic/124486-dobor-linek-do-dwurecznych/#entry2566471 liczył uwzględniając leader. (co prawda był to switch 11' ale roznicy chyba nie ma?).

Tu przeciwnie :  https://meiserflyrods.com/spey-shop/sgs-scandi-skagit-shooting-heads/balanced-rod-line-marriages/

A na forach obcojęzycznych to raz tak raz tak.

Tu jest mowa o samej głowicy. Głowice podane w poście wyżej są za krótkie, jeśli stosować je do 10-13' switch/trout spey/spey, a na forach i artykułach polecają głównie te linki.

Rio Rage Compact, która ma 30' i pasuje to tej wędki(jako scandi)? Zależy od sposobu liczenia.

Tak samo z waga. Raz się polyleader wlicza do wagi raz nie - fora/artykuły. Mając tu okno dla scandi szukam linki + polyleader (ok 30-60 grain) = 275-300. Czyli względniam wagę polyleaderow, ale teraz nie wiem czy dobrze. Do tego wszystkiego myślałem, że to co pisze producent/sklep dla wędki (nie tylko ten z tego wątku, ale generalnie wszyscy) odnośnie grain'ow to grain window, a nie rekomendacja linki. I tu wchodzisz Ty mówiąc inaczej. Wychodzi ze kazdy liczy jak chce, a standard jeśli jest nie jest powszechnie znany i stosowany przez wędkarzy na świecie. Albo te linki to krok w ewolucji lamiacy zasade 2.5x ? 

Edytowane przez kemaz

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Napisz jak chcesz łowić. Jeżeli skagitem to ten kij pociągnie Ci bez problemu 10 stop sink tipa t-10

Kup kup sobie Airflo Skagit scout i przerzucisz rzekę.

Ps.

To co napisałeś na początku to nie jest grain window kija a rekomendacja głowic. Jeżeli używamy rzutów kotwicznych w wodzie waga tipa się nie wlicza.

Pozdrowka

Witam.

Peresada ... używasz Scout'ów ? Jeżeli tak, to napisz proszę coś więcej - z chęcią poczytam (-y).

Byłem swego czasu bardzo zainteresowany nimi, jak zacząłem używać OPST Commando Head, bo mają prawie identycznie parametry, a OPST było słabo dostępne u nas w kraju.

Będą się jakoś rożnić od siebie ?

Może któraś z tej dwójki jest w jakiś sposób lepsza ? Bardziej miękkie, wytrzymalsze ?

Pozdrawiam.

Tak, używam scouta w moim trout speyu

( G Loomis 3111)

Z dwóch przyczyn. Jest chyba najdłuższą z krótkich głowic skagitowych no i to Airflo.

Te głowice są nie do zniszczenia. Dużo mocniejsze od konkurencji.

Zdecydowanie polecame

Kemaz!

Wskazales tutaj Meisera i jest to w zasadzie jedyny producent który opisuje swoje kije prawdziwym grain window ( Bob Meiser jest wynalazca tej koncepcji) wędka w 4 klasie ma grain window 300-450

Inni producenci opisują kije rekomendowana waga głowicy. Więc sugeruje Ci zakupić skagita w rekomendowanej przez producenta wadze. Odradzam super krótkie. Polecam scouta bo sam takiego używam w kiju podobnej długości. Super krótkie skagity w rękach niedoświadczonego wędkarza przy kiju tej długości mogą powodować

efekt wyrwania kotwicy i trudności z odpowiednim ładowaniem/rzutem.

Zacznij od skagit. Do tego tonące tipy do t8 wlacznie ( 10 stopowe) i gwarantuje że będzie Ci to działać ideealnie Potem skandi.

Wskazales tutaj rage. Posiadam ta głowice w moim zestawie pstragowym. To już jest trudniejsza do opanowania linka ze względu na długość. Ja sam używam jej bez tipa, wyłącznie z przyponem I touch and go.

Edytowane przez peresada

Hej,

Dzieki za wyjasnienie z oknami.

Wiec tak Rage Compact mam na Chromer 13'6 #7. Dlatego odziedziczyłem po nim cały portfel Airflo Poly Salmon 10ft i kombinuje jak je wykorzystać. Pierwotnie chciałem kupić Rage 270gr i tak sie zaczelo sprawdzanie długości i wag. Dla Chromer długości head + poly/tylko head wpadała w okna w 2.5-3x. Przy krótszym kiju 12' zaczely sie schody i dociekanie....

A mam jeszcze 5WF RIO single hand spey (200gr) z #5 SH. head 34ft. https://mistpool.com/en/product/2748/rio-intouch-single-hand-spey.html

Wymieniając #4 na #3 Beulah (dopiero zamówione) wpadam w Scandi 225/250: Try to keep these in the 27'-31' range + a rod and a half length leader. Skagit 250/275..  

3x12ft = 36 - jakby liczyc bez polyleadera to mam ratio 3. Z poly 3.3. Wliczając poly waga 200+60(poly) i tez jest ok. Bez wliczania poly to samo 200gr.

Uważasz że ta linka w ogóle podejdzie z takim kombinowaniem?

Dlaczego tak kombinuje zamiast brać twojego skagita -  nie rzucam dużymi muchami ani streamerami. Głównie mokra i nimfy. I tak kombinuje jak wykorzystać maksymalnie to co mam. Ale sie zgubilem jak to wszystko liczyć. A lubię łowić z poly. Nie mam sznurów tonących. Ale tego scouta zapamiętam jak do niczego nie dojdę.

Edytowane przez kemaz

Jeżeli celujesz w nimfy i softhacke to ja bym wogole dał sobie spokój z głowicami. Szukał bym odpowiedniej linki typu switch zintegrowanej

Ja łowię głównie streamerami. Jakiegoś softhackle zakładam od czasu do czasu, ale tu nie używam żadnych topów tylko długi przypon I touch and go.

Zerknij na wątek switch na pstrągi

Tam mam wklejone kilka wzorów jakimi łowię.

Łowię ryby średnio 60cm. Spey #3 to dla mnie takie optimum. Super duzych much nie obsłuży, ale daje radę. Mam duzo frajdy z łowienia

Edytowane przez peresada

Zaczynam się zastanawiać czy nie lepszy byłby Sage #2 spey trout ok 200gr scandi 10'9 a waga super lekka. Czyli takie #5 SH. Bo po prawdzie to ryb powyżej 50cm/2kg to raczej rzadziej niż częściej łowi się w Europie. Frajda większa z mniejszych ryb. Tylko czy nie za krótki na większe rzeki (Dunajec w Tarnowie to taki - mniejszy średniak dla mnie). Jak takim kijem można średnio rzucić?

Edytowane przez kemaz

To już chyba zależy od rzucającego. Myślę że stopa w długości nie przełoży się na jakąś dramatycznie większą odległość rzutu, ale to tylko moja opinia. Popieram ja na własnych doświadczeniach bo swego czasu łowiłem na PNW łowiłem kijami 13'6', teraz mam kije 12'

i rzucam na podobne odległości

Pozdrówka

• 2 tygodnie później...

No i wyszlo calkiem inaczej. Zamówiłem Burkheimer #3 11'3. Jednak kolor i waga mnie przekonała (cobalt blue i 4.25oz). Podobno czas oczekiwania to rok. Zobaczymy. Beulah 12ft 4wt lub 5wt będzie następny jeśli będzie potrzebny.

I tutaj kolejne pytanie:

Jak podchodzicie do wyważenia? Waga kija to ok 130gram. Polecane kołowrotki 9oz(ok. 255gram). Jednak są tacy co proponują i  6oz(170gram). Niby zasada trebusza, niby nie ma znaczenia przy rzucie a przy łowieniu (utrzymaniu wędki poziomo), ale co kraj to obyczaj - wiele przeciwnych opinii. Zacząłem zagłębiać się w wątek, następnie pomierzyłem, poważyłem i wychodzi że taki Redington Chromer 7wt 13'5 potrzebuje ok 330gram kołowrotka+backing(nie licze sznura w wodzie). Całość wychodzi ok 580gram. Jestem bardziej niż słusznych rozmiarów, ale rzucanie dłużej czymś takim to raczej nie wydaje się przyjemne (coś jak spiningowanie karpiówka) ? A gdzie do pełnych 14/15ft 10w łososiowych kijów.

Kij na pewno dobry. Jeżeli chodzi o DH to brand w zasadzie kultowy. Rozważ również meisera ( czeka się raczej krócej) Wyważenie to już inna historia. Zaczekaj na kij, na wybrany kołowrotek nawiń wszystko, złóż wędkę, przeciągnij przez przelotki głowice i wtedy oceń. Zapewniam że dobrze wyważony zestaw DH kompletnie nie męczy podczas rzutow. Jeżeli męczy to zapewne mamy zła technike Mojego loomisa 11'11 #3 wyważa Lamson velocity ( model 2009, 5.9oz)

w rozmiarze 3.5

Edytowane przez peresada

Meiser ma 12'3ft które bardzo chciałem, ale nie ma dystrybucji na Europe tzn. sam sprzedaje. W Helsinkach mam oficjalnego dealera Burkheimer'a i Beulah. Meiser - zabawa w przewalutowania, Vat, cla i poczta - zostanę przy wyborze - może poczuje ten 'Burheimer feel' cokolwiek to jest :) I ten kolor :) Dzięki za info odnośnie twojego kołowrotka. Sprawdzales moze czy wyważenie jest w miejscu gdzie trzymasz górna rękę (czy wędka trzyma poziom)? Czy wyważasz może na 'wyczucie'?

Edytowane przez kemaz