Skocz do zawartości
  • 0

Ludzie łżą jak psy...

zorro

Pytanie

Zadzwonił dziś do mnie jeden z naszych portalowych koleg?łw, pytał czy warto się takim czymś interesować i co to warte... http://allegro.pl/legenda-dam-quick-vsi-620fd-daiwa-i-shiman o-i1532075743.html

Przeczytałem sobie, obejrzałem te?ź inne maszyny sprzedawacza i stwierdziłem, ?źe nie tylko firmy wędkarskie ogłupiają ludzi... I ?źe na dodatek owi ogłupieni jakoś marnie czytają ze zrozumieniem, o wyciąganiu logicznych wniosk?łw ju?ź nie wspominając...

Teraz będzie na przykładzikach. Oto oryginalny przedruk opisu sprzedawcy:

WITAM !

Mam do zaoferowania kultowy sprzęt firmy D.A.M .

Kołowrotek przeznaczony do sprzeda?źy pochodzi z mojej prywatnej kolekcji perełek

i jest częścią całej gamy kołowrotk?łw kt?łre mogą Państwo

nabyć na pozostałych moich aukcjach.

W/w kołowrotki udało mi się nabyć kilkanaście lat temu

podczas wycieczki po Niemczech .Le?źały one w magazynie w jednym ze sklep?łw wędkarskich całkowicie zapomniane (w zakurzonych pudełkach) ....dopiero na moje konkretne zapytanie sprzedawca zareagował lekkim poruszeniem sugerując,

i?ź być mo?źe pytanie o sprzęt pochodzący ze starych dobrych czas?łw

ze względu na nawał Schrottu made in china wcale nie musi być nietrafione .

Tym sposobem stałem się właścicielem kilku pięknych a dla niekt?łrych bardzo drogocennych zabawek.

DAM QUICK VSi 620 FD

Jest to jeden z najlepszych kołowrotk?łw MADE in GERMANY

charakteryzujących się niesamowicie trwałą konstrukcją,precyzją działania

oraz doskonałym przednim hamulcem.

Jednym słowem jest to prawdziwa gratka zar?łwno dla koneser?łw jak i dla tych wędkarzy ,

kt?łrzy mają przykre doświadczenie w u?źytkowaniu najnowocześniejszych i tzw.niezniszczalnych

kołowrotk?łw kt?łrych cena sklepowa przekracza często kwotę 1000zł .

Kołowrotek charakteryzuje się długą, sto?źkową szpula dalekiego rzutu.

Specjalny napęd(Pat.DE 4035846)spowalnia układanie ?źyłki na szpuli ,dzieki czemu ?źyłka nawijana jest

w spos?łb idealnie krzy?źowy.Kołowrotek dzięki systemowi antywibracyjnemu AVS jest perfekcyjnie wywa?źony natomiast du?źa ło?źyskowana rolka prowadząca oszczędza ?źyłkę.

Kolejne plusu to:

-zatrzaskowy system zamykania kabłąka o praktycznie nieograniczonej ?źywotności

-6 stalowych ło?źysk kulkowych umo?źliwiających precyzyjną i lekka pracę

-system hamulca MULTIDISC !!!

-pokrywany lakierem dwuskładnikowym

-uchwyt FLEXI-Grip (Pat. DE 4220781) czyli bardzo wygodne trzymanie korbki

-zapasowa szpula

-0,15-180m , 0,18-130m , 0,20-100m

-przeło?źenie 1:5,0

-waga 280g

Kołowrotek jest 100% NOWY, NIEUŻYWANY,

wyciągnięty z pudełka jedynie do sfotografowania !

GRATIS KATALOG DAIWY I SHIMANO

Zapraszam do kupna !

Taka okazja mo?źe się ju?ź nie pojawić !

I teraz będę się czepiał i pokazywał:

1. GÓWNO PRAWDA, ?źe kołowrotek jest made in Germany !!!

2. Jak obywatel zande00 m?łgł pytać sprzedawcę o kołowrotek pochodzący ze starych dobrych czas?łw będąc w Germanii kilkanaście lat temu czyli właśnie w owych dobrych czasach..? :unsure: Trochę się chłopak zagalopował.. :lol:

3. Chłop nadu?źywa lekko sł?łw typu: legenda, kultowy, perełka, gratka, okazja - co powinno te?ź w ka?źdym innym przypadku wzmagać czujność kupowaczy...

4. Zacytuję w całości: Jednym słowem jest to prawdziwa gratka zar?łwno dla koneser?łw jak i dla tych wędkarzy ,

kt?łrzy mają przykre doświadczenie w u?źytkowaniu najnowocześniejszych i tzw.niezniszczalnych

kołowrotk?łw kt?łrych cena sklepowa przekracza często kwotę 1000zł . - to ju?ź nieomylny znak, ?źe sprzedawca chce Wam wm?łwić, ?źe jego produkt jest te?ź tyle wart co najmniej, ale mo?źecie nabyć go okazyjniej, na dodatek jest znacznie lepszy ni?ź cośtam...

5. Og?łlnie rzecz biorąc, to g?łwno mi do tego co kto sprzedaje i w jaki spos?łb ale skoro niejako zostałem zobligowany przez forumowego kolegę, do tego aby spojrzeć i się wypowiedzieć, to pomyślałem, ?źe mogę to powiedzieć wszystkim... I twierdzę z pełną odpowiedzialnością, ?źe zande00 bezczelnie oszukuje, ł?źe jak pies, stosuje średnio wysublimowane techniki oszwabiania ludzi i jest zwykłym drobnym hochsztaplerem... A jeśli przypadkiem jest on u?źytkownikiem jerka i jeśli ma odmienne zdanie od mojego, to chętnie popolemizuję... A gdyby poczuł się te?ź przypadkiem ura?źony, to got?łw jestem do udzielenia wszelkiej satysfakcji.. :D

Natomiast jeśli chodzi o DAM-owskie VSi i LTi, to (w tych dobrych czasach) kołowroteczki generalnie proste, niezbyt ładnie nawijające, zrobione z taniutkich materiał?łw i tak samo TANIE w sprzeda?źy, a chrom z roleczki ścierał się bardzo szybko...

A jeśli przestaniemy wierzyć takim r?ł?źnym sprzedawaczom, to prawie pewnym jest, ?źe dla nich Taka okazja mo?źe się ju?ź nie pojawić... :lol:

I tyle w temacie... <_<

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wspomniał ktoś Quicka Sel, te?ź mam w wielkości 350, model ni?źej swego czasu od VSI. Te?ź mam go ponad 10 lat i u?źywam kilkanaście razy w roku do cię?źkiej grunt?łwki i cię?źkiego feedera z obcią?źeniem ołowiem od 150 gram wzwy?ź, z czego te?ź kilka sezon?łw na Wiśle. Żadnych awarii, przedni hamulec ma bardzo du?źy zakres, w zasadzie dopiero od zeszłego roku słychać jak w czasie kręcenia na sucho pracują tryby, co znika pod obcią?źeniem.

R?łwnie?ź miałem ten kołowrotek i te?ź nie mogę o nim złego słowa powiedzieć, ale było to w czasach kiedy łowiłem z gruntu,czyli słowa złego gruntowego ;) o nim powiedzieć nie mogę. W spinningu, szczeg?łlnie tym cię?źszym, jakoś nie widzę tego młynka. No poza tym to przeło?źenie 1:4,5. W ka?źdym razie jeśli ktoś uparłby sie i stosował go do spina, to śmiem wątpić, czy wystawiłby temu młynkowi taką laurkę, jak ty przy wędkowaniu gruntowym.

• 0

Panowie, pal sześć te kołowrotki, jakie by one tam nie były... Chodzi bardziej o wypisywanie niestworzonych pierd?łł przez sprzedawc?łw...

Dzisiaj wpadło mi w oko to:

RYOBI CF-ZAUBER NOWOŚĆ NA RYNKU ŚWIATOWYM !!!

Obudowa full metal body

Elektronicznie wyprofilowana szpula typu V-Shaped

Elektronicznie wyprofilowany i dopasowany rotor przedni głowicy

System wolnej oscylacji kołowrotka

Masywny rurkowy kabłąk pokryty metalem szlachetnym

Łozysko prowadzące STL ze stopu HT

uchwyt rączki ze specjalnej piany sylikonowo węglowej nie przyjmująca zapach?łw

specjalny pasek gumowy na szpuli uniemo?źliwiający poslizg ?źyłki lub plecionki

Wentylowana szpula metalowa głowna jak i zapasowa

precyzyjny hamulec przedni

Precyzyjna rączka karbonitowa zgrzewana z 7 wł?łkien co zwiększa jej wytrzymałość trzy krotnie.

Rączka tłokowa skręcan z mo?źliwością przeło?źenia na obie strony.

Precyzyjny docisk rączki TH.

Precyzyjne układani ?źyłki system Ryobi Plus

Ryobi Zauber to naprawdę arcydzieło. Futurystyczny design i drapie?źny wygląd zostały zaprojektowane tak, aby dodać charakteru wsp?łłczesnemu spinningiście. Ryobi Zauber posiada wszystkie cechy doskonałego młynka spinningowego. Dlatego właśnie jest jednym z najlepszych na rynku kołowrotk?łw spinningowych. Ryobi Zauber jest połączeniem najnowszej technologii z doskonałą, przystępną dla wszystkich ceną.

Idealne, r?łwne nawijanie ?źyłki czy plecionki, pozwoli Ci wykonać najdłu?źsze nawet rzuty. Specjalnie zaprojektowana rolka prowadząca linkę, jest zbudowana tak, aby twoja linka pozostawała gładka i nieskręcona. Za to odpowiada najnowszy system AVS. Ultra precyzyjny hamulec pozwoli Ci na doskonałe wyregulowanie sprzęgła. Moc hamulca przy maksymalnych nastawach wynosi ponad 5kg. Jest to rezultat nieosiągalny dla innych kołowrotk?łw w tej klasie.

Przecie 3/4 opisu, to jakiś bełkot... No i dziwi nieco fakt, ?źe na całym świecie takie carbonowe rączki kosztują prawie tyle co cały w/w kołowrotek.. :unsure: <_<

Jedyna rzecz, abstrachując od opisu kołowrotka, to ten GUMOWY PASEK na szpuli.. TO, to myślę, ?źe będzie rzeczywiście dobrym patentem.. :D