przemow Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) Wiem że co niektórym ciężko w to uwierzyć ale jest różnica pomiędzy pokrzykiwaniem i bezsensownym wymachiwaniem szabelką a wyrażaniem swojego zdania.Przez opcje zerową mam na myśli likwidację pzw i wprowadzenie na przykład modelu amerykańskiego gdzie wodami zarządza ich właściciel czyli państwo. Kto wprowadzi te zmiany i która komórka przejmie wody po pzw nie wiem. Są od tego mądrzejsi. Albo i nie.Właściciel czyli państwo czy PZW.....Obawiam się że gdyby państwo zarządzało wodami to dopiero by mieli pole do popisu i grabienia :-)Mamy u siebie 60cio hektarową zaporówkę. Powstał pomysł oderwania jej od PZW. Wizja była piękna. Chętni do pomocy ogarnięcia strony prawnej byli bo prawnicy to też wędkarze..Wszystkie potrzebne wyliczenia były/są zrobione... Działało by to dalej na zasadzie składek ale więcej kasy przeznaczone by było na zarybianie. Ogólnie wszystko przygotowane. Mamy 3 koła zrzeszające około 600 wędkarzy. Nawet nastąpiło "pojednanie " zarządów kół w imię wyższej idei... I...I nic nie zrobimy bo potrzeba zgody 70% wędkarzy a zgadza się około 250 osób.....a reszta nie wiadomo czemu nie.......Starsze pokolenie (a takich jest najwięcej) to ma w głowie żeby zmniejszać wymiar ochronny karpia i szczupaka i podnieść limit z 2 na co najmniej 4 sztuki......takie petycje zgłaszają na zebraniach..........Jeśli nie zmienimy mentalności i podejścia do wędkarstwa na samym dole to nic się nie zmieni.........takie moje zdanie.Ps. Zgody dziadków nie będzie bo zdają sobie sprawę że kontrole były by non stop i nie dało by się nic przemycić a i kary bezlitosne.....a nie jak teraz że strażnik ochotnik przymyka oko....i daje swoim koleżkom ciche przyzwolenie.....żywczyk malutki w lutym....ale" ja na okonia siedzie."....... Edytowane 23 Października 2016 przez przemow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 P......i jak potłuczony.Ooo.. akurat jest odwrotnie. I tej konwencji słownej się trzymając - Friko teraz idź sobie! - próbuję doszczętnie och..ałym od wieloletniego wmówienia, dla których medialne koszałki opałki są jedynym intelektualnie dostępnym punktem wyjścia do niemniej p..abanych analiz i wniosków., przeciwstawić trzeźwy - acz kompletnie odosobniony osąd. I żeby za siedmioma morzami i za siedmioma górami nie wynajdywać sobie ratunku.. Tuż za miedzą, u naszych braci wędkarzy Niemców - co ważne zbliżonych nam kulturowo i obyczajowo , z podobną ilością wędkarzy, rybaków.. i gospodarczych odłowów funkcjonują obok siebie dwie niezależne organizacje. Jedna z nich jest post enerdowski DAV - identico PZW, drugi to VDSF I niezależnie od tego czy landy są wschodnie czy zachodnie nie występują tam te wszystkie durne problemy będące od dekad zmorą polskiego wędkarstwa. Funkcjonują tam świetnie koła, ryby są w wodzie, oba systemy są jak widać wydolne i wystarczająco sprawne. Różnica być może polega na tym , że tam narracji jednym oszołomom nie narzuca jeszcze większy oszołom, a ludzie są zdolni do pracy tudzież współpracy, zamiast wyszukiwania kolejnych z krystalicznie czystego idiotyzmu urojonych przeszkód, albo wyłażenia na asfalt, wyrykując własne chamstwo przez megafon.. Ogarnijta się wreszcie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Nieładnie Sławku równych sobie nazywać "och.jałymi" bo nie masz ani prawa ani wiedzy czy wszyscy wędkarze w Polsce w tym znaczna część z jb.pl są otumanieni przez Kolendowicza jakiego stale publicznie obrażasz, na jego miejscu założył bym Ci sprawę cywilną o zniesławienie i z pewnością by ją wygrał. Dowodów aż nadto. Co do niemieckiej gospodarki wodnej, tudzież dobrobytu jaki jest u nich - cóż, nikt Cię na siłę w Polsce nie trzyma, wyprowadź się i miej lepiej a swoje urojenia wydumane pozostaw dla siebie bo mało kogo one interesują, szczególnie w tonie nagminnego obrażania z Twojej strony. Dawno przestałeś pisać z kulturą i sensem, aktualnie rozżalony że każdy ma w d...pie co piszesz walczysz jak don kichot pisząc to co Ci się umyśli. Trudno mi jest nie odpisać na takie Twoje stanowisko choć wiem że nie powinienem bo im mniej osób z Tobą dyskutuje tym bardziej wpadasz w samo-irytację i nawet monologów swoich nie ogaraniasz na odpowiednim poziomie tego portalu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Przez prawie 25 lat uprawiał wędkarstwo wyczynowe, najpierw spławik, potem spinning. Drużynowy wicemistrz Polski juniorów w spławiku, trzykrotny (z rzędu) indywidualny spinningowy mistrz Polski, klubowy spinningowy mistrz Polski. Czterokrotnie z rzędu zwyciężał w ogólnopolskiej klasyfikacji spinningowej Wędkarz Roku. Były członek spinningowej kadry narodowej, a następnie jej trener.Kto zgadnie o kim mowa?Choćby z tego względu należy się szacunek. Nie trzeba kogoś lubić, można go nawet nienawidzić, ale kultura wymaga pewnych zachowań, a z tego zdają sobie sprawę tylko ludzie, natomiast "odmóżdżeni pustogłowcy" nic sobą nie prezentujący mają po prostu pretensje do całego świata, że są tacy, jacy są... Przemo, szkoda słów i klawiatury i tak nie zrozumie... Edytowane 24 Października 2016 przez Alexspin 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Odnosze wrażenie dla niektórych wogóle nie jest zrozumiałe to co pisze @SOB.....pomijając sposób pisania.Problem jest na samym dole i utopijnych wyobrażeniach..... Każdy wymaga od tych na górze jak sami nie realizują statutowych obowiązków wędkarza jak np udział w zawodach czy zebraniach.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 QuotePrzez prawie 25 lat uprawiał wędkarstwo wyczynowe, najpierw spławik, potem spinning. Drużynowy wicemistrz Polski juniorów w spławiku, trzykrotny (z rzędu) indywidualny spinningowy mistrz Polski, klubowy spinningowy mistrz Polski. Czterokrotnie z rzędu zwyciężał w ogólnopolskiej klasyfikacji spinningowej Wędkarz Roku. Były członek spinningowej kadry narodowej, a następnie jej trener.Kto zgadnie o kim mowa?Choćby z tego względu należy się szacunek. Nie trzeba kogoś lubić, można go nawet nienawidzić, ale kultura wymaga pewnych zachowań, a z tego zdają sobie sprawę tylko ludzie, natomiast "odmóżdżeni pustogłowcy" nic sobą nie prezentujący mają po prostu pretensje do całego świata, że są tacy, jacy są... Przemo, szkoda słów i klawiatury i tak nie zrozumie... ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dodajmy. Wieloletni współpracownik organu prasowego PZW. Jeden z beneficjentów największej umowy sponsorskiej pomiędzy pewną firmą a PZW. Umowy która wyniosła go na medialny szczyt, a z organu prasowego PZW uczyniła biuletyn informacyjno-reklamowy owej firm. Człowiek który na kobyle PZW dotarł tak daleko jak tylko można było dotrzeć, a gdy kobyła zaczęła się narowić zszedł z niej tylko po to, by rżnąć ją od tyłu. Współpracownik, rednacz,, dyrektor, wydawnictwa którego założeniem programowym jest je...nie PZW. Wydawnictwa założonego przez wspomnianą firmę jako alternatywa dla organu prasowego PZW - który to organ przejrzał na oczy i przestał dawać się doić. Wydawnictwa którego pierwszym szefem został redaktor naczelny organu prasowego PZW. I tak dalej, i tak dalej......Szacunek za osiągnięcia sportowe - BEZDYSKUSYJNIE TAK. Reszta - BEZDYSKUSYJNIE NIE.SOB ma tutaj absolutną rację. Je...nie PZW po prostu się opłaca. Wiedział o tym Dębicki wie i Kolendowicz. A czy to w jakikolwiek sposób wpłynie na stan polskich wód czy kondycję polskiego wędkarstwa? Nigdy w życiu!!! To nie PZW jest problemem i Jacek jako jeden z nielicznych w tym kraju doskonale zdaje sobie z tego sprawę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Sayonara... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 I w ten oto właśnie sposób, jasne jest czemu je.aki są ciągle w czarnej doopie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Reich, z nakazem beretowania szczupaka,to zaiste wspaniały przykład. Z zdecydowanie inną tradycją wędkarską, z nakazową mentalnością,i wreszcie środkami o kilkaset milionów eurorubli wiekszymi niż cały nasz budżet na środowisko. Nb. środkami bardzo sprytnie pozyskiwanymi z "krajów członkowskich" czyli guberni IV Rzeszy. Ale jak widać pewne sympatie są rodzinne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 W Polsce, wczoraj na Sulejowie zberetowano bez pardonu i systemu nakazowego wszystkie bez wyjątku złowione szczupaki o których słyszałem - prócz moich.. Tak więc nie jestem faszystą.. ale rozumiem twoje etherni, kompleksy.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Życie..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Reich, z nakazem beretowania szczupaka,to zaiste wspaniały przykład. Z zdecydowanie inną tradycją wędkarską, z nakazową mentalnością,i wreszcie środkami o kilkaset milionów eurorubli wiekszymi niż cały nasz budżet na środowisko. Nb. środkami bardzo sprytnie pozyskiwanymi z "krajów członkowskich" czyli guberni IV Rzeszy.Ale jak widać pewne sympatie są rodzinne Aleś przesadził!!! Nakaz był krótkotrwały i obowiązywał tylko na niektórych wodach. I wierz mi że miał uzasadnienie. Przez ostatnie miesiące miałem okazję łowić trochę w Dolnej Saksonii. Wymiar 60 cm, limit 1 sztuka. I tak jest wszędzie tam gdzie są wody z priorytetem szczupaka. A środki nie są pozyskiwane "sprytnie". Pochodzą z normalnych opłata za korzystanie z ZASOBÓW NATURALNYCH i są ustalone na takiej wysokości żeby niemieckie dzieci za dwadzieścia lat nie musiały oglądać ryb w atlasie albo jeździć do Skandynawii. To oczywiście może się wydać dziwne szarej masie naszych wędkarzy. Jak to? Płacić za coś, co samo rośnie w rzece? Przecież u nas poklask i uznanie zdobywa gość który się oflaguje i zorganizuje pikietę na Twardej - za jeden z głównych postulatów głosząc nadmierną wysokość składki. Za cenę OŚMIU paczek fajek facet dostaje prawo łowienia przez 365 dni w roku w pięciu dupnych województwach. Za te osiem paczek fajek ma do dyspozycji parędziesiąt tysięcy hektarów wody, 365 dniówek i limity z kosmosu. Ale mu za drogo!!! Rozumiesz? Za drogo!!! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej1 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 https://www.facebook.com/SatiIRyby/?hc_ref=NEWSFEED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Widzę, że klakier administracji zagnieździł się na forum jak zarząd na Twardej.Orwell jest dumny, równiejsi się śmieją i srają na maluczkich.Brawo wy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 W Polsce, wczoraj na Sulejowie zberetowano bez pardonu i systemu nakazowego wszystkie bez wyjątku złowione szczupaki o których słyszałem - prócz moich.. .. Nie bój, nie bój, Twoje też zberetują Nie lubię Cię, Sławku, ale co robić, miewasz za często rację, żeby ignorować Twój wkład w forumowe dyskusje. Podejrzewam, że w realniejszym świecie jesteś jeszcze trudniejszym rozmówcą, podpaść na amen i nieodwołalnie można już samym gore-texowym wdziankiem czy innym moro zamiast lnu, jedwabiu bądź ostatecznie szetlandu. Szkoda, że przyjąłeś zero-jedynkową narrację, nie dajesz szansy myślącym inaczej czy po prostu błądzącym, uczącym się, dochodzącym do wniosków, dorastającym itp. na zrozumienie. Ilu z czytających zdecyduje się, uznając w duchu swoją niewiedzę, na próbę zmierzenia się z niełatwymi tematami? Zdecydowana większość zabarykaduje się raczej w swojej ignorancji, chyba zresztą ku Twojej uciesze, mam wrażenie, że nie bardzo zależy Ci na powszechnej iluminacji. Tak jakbyś uznał naszą przaśną polską rzeczywistość za straconą, nienaprawialną, prymitywną...do tego zdominowaną przez chamów, a cham przecież z chama nie wyjdzie Trochę mi z tym niewygodnie, ale po tych kilku latach bytności na forum, po wcześniejszych wewnętrznych oraz uzewnętrznianych buntach, po iluś tam kłótniach, obelgach, sarkazmach, epitetach i przekleństwach, zmieniłem zdanie o wielu sprawach, a o wielu w ogóle zacząłem myśleć. Duża w tym i Twoja zasługa, za co, jako osoba przemądrzała i dumna, jeszcze bardziej nie lubię...ale negowanie byłoby zbyt proste, straciłbym szacunek do siebie. Wracając z tej osobistej wycieczki na forumową ziemię przyznaję, że nie ma łatwych odpowiedzi. Wiem jednak, że żadni mityczni rybacy, prezesi, czy z drugiej strony rednacze z JK na czele, nie spowodowali ani w pojedynkę, ani in gremio panującego powszechnie spustoszenia. Każdą rybną i wygodnie dostępną wodę da się odrybnić bez udziału wyżej wymienionych przy pomocy zwykłych wędzisk - gruntowych, spinningowych, castingowych, a jak trzeba będzie to i muchowych Zapewne wiele akwenów przetrzebiono sieciami, powywieszanie rybaków i likwidacja PZW niczego jednak w cudowny sposób nie wyczaruje, nie czarujmy się 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 O!!! Nareszcie jakiś mądry głos. To jeszcze jest nadzieja... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Wolałbym o mnie nie rozmawiać , bo dużo ważniejsze są inne tematy. Ale nie sądzę abym był zero jedynkowy, raczej jest to wizerunkowa konsekwencja, poniekąd nalot przeciwstawiania się przez moją trollosobę czarno białym schematom z prymitywnych, acz wyjątkowo popularnych narracji. Sześćset tysięcy ludzi tworzących największą pozarządowa organizacja, podrzynający sobie z maniackim uporem skrzydła, autoopluwający się i samoobsrywający, niszczący z premedytacją swój wizerunek, uprawiający regularną anarchię - w większości z podjudzenia niespełnionych do końca ambicjonerków, jest tragikomicznym wyzwaniem dla każdego myślącego człowieka.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (...) nie sądzę abym był zero jedynkowy (...)Tutaj muszę Ci przyznać rację, na pewno nie zero jedynkowy, a raczej "zerowy"... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinciu Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Wolałbym o mnie nie rozmawiać , bo dużo ważniejsze są inne tematy. Ale nie sądzę abym był zero jedynkowy, raczej jest to wizerunkowa konsekwencja, poniekąd nalot przeciwstawiania się przez moją trollosobę czarno białym schematom z prymitywnych, acz wyjątkowo popularnych narracji. Sześćset tysięcy ludzi tworzących największą pozarządowa organizacja, podrzynający sobie z maniackim uporem skrzydła, autoopluwający się i samoobsrywający, niszczący z premedytacją swój wizerunek, uprawiający regularną anarchię - w większości z podjudzenia niespełnionych do końca ambicjonerków, jest tragikomicznym wyzwaniem dla każdego myślącego człowieka.. Nie no jasne pan Sławomir wolałby o sobie nie rozmawiać, prawie 3 tysiące postów spłodził i jestem przekonany , że większość jego wypowiedzi to obsrywanie innych. Ale pan Sławuś, pan Sławeczek o sobie nie chciałby rozmawiać. Panie Sławku skoro pan twierdzi że 600 tysięcy ludzi należących do PZW obsrywa samych siebie to pan jest zawsze tam gdzie srają operatorem wentylatora. Takie jest moje zdanie. AAA zastosuję tu pana Sławusia, Sławeczka zasadę, wolałbym o mnie nie rozmawiać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jest może na forum taka opcja aby nie było widać postów Sławusia? Jeśli nie to fajnie by było takową wprowadzić. Najlepiej z automatu dla każdego nowego użytkownika co by się nie zniechęcali jego trolowaniem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Współpracownik, rednacz,, dyrektor, wydawnictwa którego założeniem programowym jest je...nie PZW. Wydawnictwa założonego przez wspomnianą firmę jako alternatywa dla organu prasowego PZW - który to organ przejrzał na oczy i przestał dawać się doić. Wydawnictwa którego pierwszym szefem został redaktor naczelny organu prasowego PZW. I tak dalej, i tak dalej...... Masz z tym jakiś problem? Nie kupujesz, nie czytasz to ciebie to nie powinno dotyczyć. Akurat WŚ jest przykładem zdrowej zasady obowiązującej w większości normalnych społeczeństw, grup ludzi, stref wpływów etc, że istnieje i powinna istnieć opozycja. Wolałbyś głos z jednej tuby? Zresztą przeceniasz wpływ jednostki. 3/4 wędkarzy w Polsce ma bardzo podobne zdanie. Problem w tym, że milczy bo nie umie, nie chce a zwyczajniej olewa to co mogą sami naprawić i to dość szybko. Bo na tym jest zbudowany fundament PZW. Na bierności jego członków. Rozumiem, że nie oburzało cię to, że na czele związku przez ponad 20 lat stał były funkcjonariusz SB a całe PZW było przechowalnią ludzi którzy nie załapali się z początkiem lat 90tych na bardziej intratne posady. Po prostu o tym wiedziałeś i to akceptowałeś. Ta sama zasada. Walnie w prywatną gazetę wydawaną za środki prywatne a związkowe jest bardzo słabe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 W Polsce, wczoraj na Sulejowie zberetowano bez pardonu i systemu nakazowego wszystkie bez wyjątku złowione szczupaki o których słyszałem - prócz moich.. Tak więc nie jestem faszystą.. ale rozumiem twoje etherni, kompleksy.. Witam Były i niezberetowane.A jakże.Złowione na zawodach.I całkiem niedawno na zawodach łowiono i beretowano.A teraz nie.Można jak widać?Czy w tym zasługa PZW czy może owego konkurenta z WŚ?Myślę,że odpowiedź nie nastręczy Ci problemów. A jako ciekawostka - w owej konkurencji uznaje się tylko rekord wyrażony długością.I co ciekawe - w podobny sposób są punktowane rybki na zawodach.A z ciekawych pomysłów konkurencji - chyba najłatwiej byłoby wprowadzić górny wymiar ochronny.Okazów nie łowi się na zawołanie więc opór środowiska byłby niewielki. A tak jeszcze o etyce...Jako spinningista zapewne stosujesz elementy wykonane z ołowiu.Wiedząc,że to szkodliwe dla środowiska.I nie gryzie Cię sumienie?? Pozdrawiam Romek - eRKa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jest może na forum taka opcja aby nie było widać postów Sławusia?Jeśli nie to fajnie by było takową wprowadzić. Najlepiej z automatu dla każdego nowego użytkownika co by się nie zniechęcali jego trolowaniem. na szczęście jest w opcjach , ja tak zrobiłem i nie czytam polucji nocnych niejakiego S jeden wielki bełkot i zero wiedzy, wiem bo próbowałem rzeczowych faktów na dane tematy, a był jeden i ten sam narcystyczny bełkot na jedną modłę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jak się nie umie czytać ze zrozumieniem i/lub nie chce się zrozumieć to wychodzi bełkot..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jak się nie umie czytać ze zrozumieniem i/lub nie chce się zrozumieć to wychodzi bełkot..... uwierz mi, używałem argumentów, faktów, a otrzymywałem w odpowiedzi stek słów bez ładu i składu. To jest do sprawdzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi