adriano Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Bardzo ładny kijek A jak z utrzymaniem czystości koreczka bo widze że nie impregnowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Pierwsze Tenryu zakupione. Pstrągowy model Rayz 78LML, długo się zastanawiałem i postawiłem na nieco dłuższy kijek iż łowiłem do tej pory. Ten insert to drewno? Jak jego jakość i uchwytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Drewienko, jakość bardzo dobra. Jedyny minus jak chyba wszystkich insertów drewnianych w kijach pstrągowych z Japan, nie da się dokręcić na maxa górnego elementu i powstaje taka niewielka szpara między drewnem a nakrętką. Przeszkadza to wizualnie w łowieniu po 5 minutach zapominam nie czuć pod ręką. Jedyne kijki z JP pstrągowe które miałem i uchwyt dochodził do drewna to Daiwa SilverCreek 68UL i Shimano Cardiff Extreme Z utrzymaniem czystości korka nie wiem jeszcze nie zdążyłem pobrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Uchwyt Angle Japan bardzo ładnie sie domyka,później wkleję fotkę jak to się prezentuje z młynkiem.https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Uchwyt-kolowrotka-ANGLE-JAPAN-MH-SCW-Gunsmoke/1236 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Na rozmiarze 2500 dochodzi cały pierścień do drewna? Masz jakąś fotkę gotowego kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Tak to wygląda z 2500 i 4000.Jak by się mocno uparł to można to siłowo skręcić że nie będzie ani mm luzu tylko że pierscień jest nierówno dociśniety przez nakrętki i średnio to wyglada. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Uchwyty przepiękne, ale paluszki pewnie się odmrażają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 @adriano bardzo ładnie to wygląda, muszę wziąć pod uwagę ten uchwyt przy przyszłym samodzielny motaniu leszczyny. Tak to wygląda w Tenryu Rayz : Szparka jest choć nie za wielka ale jest. W łowieniu nie ma to najmniejszego znaczenia nie wyczuwa się tego w dłoni, ale ja jestem pedantycznie skrzywiony i miałbym niebo gdyby dochodziła na równiutko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Paweł , masz zestaw marzeń . Jeśli pod ręką nic nie uwiera a walory użytkowe kija są takie , jak opisałeś - nie drąż ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Bardzo łasny zestaw Taka szparka to nic w porownaiu do Matagi Andrew's Fishing.Ja tu jeszcze bym widział złotą korbe od HG i korkowy knob do całości będzie kosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Nie byłbym sobą ja nie pamiętam żebym był zadowolony tak w 100% z jakiejś wędki albo kołowrotka, no ale cóż "tego się nie leczy, za późno" jak stwierdziła moja żona Do pełni szczęścia muszę siekierką skrócić kijek o dobre 30cm, przesadziłem z długością na moje siurki i mandzurię max 7' czyli 2,1m optymalnie 1,8-1,9m. Coś mnie podkusiło na te 2,34m. Musze dokupić coś krótszego na krzaczory a ten zostanie na odcinki łąkowe, bo sprzedać żal. Jak wyciągam z pokrowca to mordka uchachana jakbym drugi raz w życiu mojego rekordowego pstrąga wytargał To chyba jedyny w Polsce taki kijek, inne Tenryu sa ale o Rayz żeby ktoś miał nigdzie nie słyszałem. Co do samego młynka Ewentualnie byle nie z T knobem : Edytowane 14 Stycznia 2018 przez gajosik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Drewienko, jakość bardzo dobra. Jedyny minus jak chyba wszystkich insertów drewnianych w kijach pstrągowych z Japan, nie da się dokręcić na maxa górnego elementu i powstaje taka niewielka szpara między drewnem a nakrętką. Przeszkadza to wizualnie w łowieniu po 5 minutach zapominam nie czuć pod ręką. w rastku sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 W seryjnych Restaffine tez jest szpara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 W seryjnych Restaffine tez jest szpara. robilem 4 wedki na uchwycie rastka i w zadnej szpary nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Wszystkie seryjne mają tak samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 dokrecony jest ten uchwyt, bo nie wyglada?Po zdjeciach w watku pstragowym to i seryjniaki sa dokrecone bez szpary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 dokrecony jest ten uchwyt, bo nie wyglada?Po zdjeciach w watku pstragowym to i seryjniaki sa dokrecone bez szpary A nie faktycznie ten seryjniak w atku pstragowym tez ma szpare. No to ja nie wiem jak oni zakladaja te uchwyty, wieczorem wstawie swoje, wszystkie dokrecone bez szpary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Widziałem że kolega @mrWhite7 również składał kije na tym uchwycie i po dokręceniu nie było szparki.Widocznie nasi polscy Rodbuilderzy są lepsi od japońców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Widziałem że kolega @mrWhite7 również składał kije na tym uchwycie i po dokręceniu nie było szparki.Widocznie nasi polscy Rodbuilderzy są lepsi od japońców Artur to już masakrycznie cyzeluje swoje wyroby, komar c...i nie włoży.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Tak wygląda rękojeść w cm Kilka osób pytało o wymiary poszczególnych elementów, pomierzyłem wszystko co się dało. Mam nadzieję że się przyda:) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntene Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Rayz 56L i Cardinal 3 Edytowane 7 Lutego 2018 przez ntene 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Witam czy ktoś może miał do czynienia z modelem 7"5' ML Rayz i ew z modelem 7"1' ML Rayz Spectre może coś napisać ......jakie odczucia z użytkowania ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Wlasnie zauważyłem wątek to sie pochwale ze posiadam juz trochę czasu wędkę tenryu lunakia sonic lks610ml. Jest to kij do łowienia rockfishow. Diabelnie czuły i szybki. Świetnie sprawdza przy dlubaniu okoni na gumki i do twitchingu woblerem do 7cm. Komfortowo pracuje juz od 0,5g+ jakis silikon i kończy powiedzmy na 4 + keitech 3cale. Oczywiście próbowałem nawet na 8+ nieduża guma ale juz sie leje przy podbiciach. Wedka mimo czułości bardzo wytrzymała i pokazuje co potrafi przy większych rybach szybko je męcząc. Okonki po 30 nie stanowią dla niej problemu, bolenie do 60cm również. Ostatnio nawet bez żadnych problemów trafiłem oto takiego pstrąga 51cm i tenryu nawet na zająknęło. Jedyna wada jakbym miał sie przyczepić to czasem zdąży sie ze spadnie z niej niewymiarowy okoń. Na szczęście na zawodach nie gubi osiemnastaków;) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam może ktoś podzieli się wiedzą w sprawie Tenryu seria Rayz / Spectra informację od producenta mówią o innej zwartości węgla pierwszy 85% /15% carbon / glass drugi 96% / 6% w nano technologii pierwszy sic w tytanach drugi torizite................. tak w nawiązaniu do mojego wcześniejszego wpisu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Witam u mnie już jest Tenryu Rayz Spectra 7"1' 3-18 g i chętnie podzielę się swoimi pierwszymi odczuciami . Przede wszystkim należało się uzbroić w cierpliwość cała akcja z zakupem trwała ca 7 tygodni .... Pierwsze co rzuca się w oczy to piękny pokrowiec , wykonany z dużą starannością , dwie przegrody plus kieszonka na papiery ..kadura/ zamsz . Wędka tak na sucho moc bliżej 10 lb niż z opisu 3-8 lb finezyjna górą z przyrostem mocy w środkowej części i reaktywny chcący współpracować dół ...opis producenta akcja R - regular jak dla mnie to FR - fast regular . Uzbrojenie torizite , ale nieco inaczej niż się u nas ostatnio stosuje . Większe przelotki jest ich siedem początkowa 20 koniec/szczyt 4,5 lub 5 . Wymiary top 1,4 mm , butt 8,00 mm łączenie spigot . Nie ma mowy o jakimkolwiek przesztywnieniu na łączu. W porównaniu do suzuki 702 6 8 lb / bardziej finezyjny szczyt / mocniejszy środek / mocniejszy dolnik /. Wydaje się że lepiej rzuci lekkimi woblerami ca 2,5 -3 g niż suzuka , spectra lepiej się ładuje górą . Realnie przez relatywnie krótki dolnik 26,5 cm od osi stopki mam nieco więcej długości " roboczej " realnie ca 6,5 cm więcej od mojej suzuki 7" . Przewidywane linki PE 08 / PE 06 powinny dobrze pracować z kijem . Przeznaczenie Spectry to woblery z wąskim sterem i granie nim w nurcie- twitch , ale sterowce jak salmo minow 5/ 7 cm rapala orginal 7 i 9 cm obsłuży spokojnie . w moim odczuciu lepiej sprawdzi się od suzuki w pracy z prądem rzeki ( ze względu na więcej finezji w szczycie ) Co ciekawe ta finezja nie jest zbyt delikatna jak do pracy z pstrągami / trociami tak do ca 50- 60 cm . Uchwyt drewniany podobny jak we wcześniej wymienionym 78 LML kol. Gajosik nieco zmodyfikowany ...Nie wiem jak jest osadzony , ale całość ( kij / uchwyt ) jest bardzo czuła / odczuwalnie wyższy poziom niż 702 6 , co myślę predysponuje go również do pracy na dłuższym dystansie jak i w pracy z przynętami gumowymi ( okoń z przyłowem szczupaka na gumę spokojnie da radę ) zakres 2 g + 3" ES do ca 11/12 g + 3" ES . Całość waży 98 gramów i Vanguishem 2500 HGS ( 195 g ) balans ca 1 cm przed rantem szpuli w kierunku szczytu . To tak pierwsze wrażenia na sucho , w porównaniu co mam lepiej przetestowane .....pewnie więcej się dowiem po kilku wyjazdach na ryby . pozdrawiam Maciej . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi