lexi Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 POMOCY !!!..nadeszła własnie chwila decyzji: muszę wybrać pomiędzy dwoma patykami Rayz Alter RZA61L-T lub RZA61MLM-T, kijki identyczne w budowie, jeden minimalnie dłuższy i zapewne ten 1inch stanowi o jego lekko delikatniejszym charakterze .. Może ktoś coś podpowie..rzuci jakąś sugestie ...ukierunkuje na jakiś tok rozumowania...mogą być nawet najbardziej idiotyczne pomysły a może ktoś ma i podzieli się spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Witam Po kilku miesiącach postanowiłem zakupić drugą spectrę . Chodzi o model 5'3" MLM , podobnie jak w tym dłuższym 7'1" zbrojenie w torizite nieco jednak łagodniejsze . Od dołu 16 KL i skończony na 5,0 F w sumie siedem przelotek . Docelowo kijek na letnie miesiące i pstrągowe siurki , do łowienia brodząc . Waga to ca 70 gramów 2-10 g / 6 lb , na ten moment z kołowrotkiem ca 190 gramów . Po rozpakowaniu byłem trochę przerażony , nigdy nie miałem tak krótkiego kija . Jednak po pierwszym łowieniu na małej rzeczce okazało się już w praktyce , że Japończycy wiedzą co robią . Rzuty bez wysiłku jedną ręką , spod krzaka , drzewa z nieco pochylonej pozycji gdy jest taka potrzeba bez problemów . Pomaga przy tym relatywnie krótki dolnik i dobry balans całości . Kij jest bardzo czuły , akcja R jak dla mnie taki FR , z fajnym progresywnym ugięciem , z odpowiednio pracującym dolnikiem . Charakter jak w dłuższej wersji , jednak całość ze względu na długość bardziej zwarta , szybsza ,poręczniejsza . Łowiłem na małe obrotówki numer 1 i 2 2-4 gramy z linką PE 06 8X i woblery typu rapala orginal 5/7 cm w pełnym komforcie . Siadł kleń ca 25 cm na obrotówkę , jak na jego wielkość spore walnięcie . Mam nadzieję na testy na nieco większych ale już pstrągach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Jakaś aktualizacja z łowienia RZS53LML ? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Gdzie i za ile można nabyć tenryu lunakia sonic lks610ml ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 tak przy okazji, sam kiedyś szukałem, więc może się też innym przyda : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Witam Kamil odnośnie RZS 53 LML wcześniejsze uwagi aktualne . Złowiłem kilka pstrągów ca 32-38 cm i mój rekord ca 47 cm tym kijem . Łowi mi się bardzo komfortowo brodząc - w tym sezonie myślę od maja ...Najczęściej LJ Bassara 70 SP ,obrotówki A. 1/2 longi , Meps Long 1+ plus jakieś gumki i jigi 2-3 g. W tym sezonie chcę troszkę więcej sprawdzić się z wahadłami ca 4-5 cm 4/5 gramów.Kij jest bardzo czuły i pięknie pracuje pod rybą , przy swojej finezji okazał również fajną ,taką ukryta moc . Pasuje mi jego łagodne zbrojenie ,często rzuty są lekkimi przynętami na niezbyt długie dystanse ...Miałem początkowo pewne obiekcje co do długości , nigdy nie łowiłem takim krótkim kijkiem . A teraz przy niżówce subiektywnie polecam i tak bym ponownie wybrał coś pomiędzy właśnie 5'3" a 5'6" .Niekiedy nie ma miejsca na oddanie rzutu , tą długością jest łatwiej i możliwe są rzuty z nadgarstka praktycznie bez wysiłku . Całość jest dobrze zbalansowana teraz z nieco odchudzonym Existem 15 2506 PEH.Ale myślę , że zarówno z lżejszym kołowrotkiem jak i nieco cięższym balans będzie poprawny przy tym kiju.Oczywiście cały czas jest mowa o prowadzeniu przynęt z prądem lub i lekko po łuku ...Na teraz przy nieco wyższej wodzie idzie suzuka 702 6 po łuku i pod prąd prowadzone przynęty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Dzięki, ja myślę o nim pod kątem twitchingu z nurtem woblerów 45-55mm 3-4,5g w szybszych podgórskich rzeczkach, oczywiście brodząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Myślę ,że przy plecionce PE 04- 05 8 x np. spokojnie te opisywane mniejsze z dużym czuciem obsłuży . Te większe i cięższe nie trzeba schodzić myślę poniżej stosowanej przeze mnie PE 06 8 X . Masz w ofercie jeszcze RZS 51LL ale porównaj średnice szczytów . Na ten model Japończycy walczą z ca. 20/25 cm pstrągami ....i mniejszymi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Nie stosuję plecionki do twitchingu pstrągowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Nic nie szkodzi sposób zbrojenia / wielkość przelotek umożliwia łowienie żyłką czy fc ...ostatnie trzy przelotki to rozmiar 5 oczywiście całość Torizite ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca Miał ktoś kontakt z kijkiem tenryu juvia 229cm 2-12,g Z czym najlepiej komfortowa współpracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca Widzę że nikt nic.Marka mało popularna w Polsce i z dystrybucja lipa.Wiec postanowiłem zaspokoić ciekawość i mam.Na sucho kijek wygląda bardzo fajnie krótki dolnik wykonany w moim stylu jak lubie i odpowiedniej średnicy.Praca na sucho to szczyt taki fajnie oddający zebrana w nim energię przy wyrzucie i środek już troszku tęższy ale płynnie pryginajacy się ale dołem w dolniku już czuć że jest moc pomimo zaledwie 8lb jak pokazuje opis.Fajnie że kij jest na spigocie ale ma też wadę, dla mnie brak plasterka korkogumy lub drewienka, ale chyba nie ta liga by było jeszcze z przodu choc na dolniku jest .Noi brak zaczepu do podczepienia przynety.Kijek miał zdemontowane przelotki i założone fuji titanum więc prezentuje się fajnie bo fabryczne przelotki były duże i ciężkie.Mysle że kij ma mocy wystarczająco by pstragi 50cm zatrzymał w miejscu ale do tego potrzeba testów.Noi kolor mogłby być inny ja niegustuje w takowych.zw tej cenie I mocy fajny kijaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi