Skocz do zawartości

Wędki TENRYU

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

POMOCY !!!

..nadeszła własnie chwila decyzji: muszę wybrać pomiędzy dwoma patykami Rayz Alter RZA61L-T lub RZA61MLM-T, kijki identyczne w budowie, jeden minimalnie dłuższy i zapewne ten 1inch stanowi o jego lekko delikatniejszym charakterze ..

Może ktoś coś podpowie..rzuci jakąś sugestie ...ukierunkuje na jakiś tok rozumowania...mogą być nawet najbardziej idiotyczne pomysły ;)

a może ktoś ma i podzieli się spostrzeżeniami 

• 5 miesięcy temu...

Witam

Po kilku miesiącach  postanowiłem   zakupić  drugą spectrę  . Chodzi o model  5'3" MLM , podobnie jak w tym dłuższym 7'1" zbrojenie w torizite nieco jednak łagodniejsze . Od dołu 16 KL  i skończony  na  5,0 F

w  sumie  siedem przelotek . Docelowo kijek  na letnie miesiące i pstrągowe siurki , do łowienia  brodząc  . Waga to  ca  70 gramów  2-10 g / 6 lb ,  na ten moment z kołowrotkiem ca 190 gramów .

Po rozpakowaniu byłem trochę przerażony  , nigdy nie miałem tak krótkiego kija . Jednak po pierwszym łowieniu na małej rzeczce okazało się  już  w praktyce , że Japończycy wiedzą co robią . Rzuty bez wysiłku jedną ręką , spod krzaka ,

drzewa z nieco pochylonej pozycji gdy jest taka potrzeba bez problemów . Pomaga przy tym relatywnie krótki dolnik i dobry balans całości . Kij jest bardzo czuły , akcja R jak dla mnie taki FR , z fajnym progresywnym ugięciem ,

z odpowiednio pracującym dolnikiem . Charakter  jak w dłuższej  wersji , jednak całość ze względu na  długość  bardziej zwarta , szybsza ,poręczniejsza . Łowiłem na  małe obrotówki  numer 1 i 2  2-4 gramy z linką PE 06 8X

i woblery typu rapala  orginal 5/7 cm w pełnym komforcie . Siadł kleń  ca 25 cm na obrotówkę , jak na jego wielkość  spore walnięcie . Mam nadzieję na testy   na nieco większych ale już   pstrągach  ....  ;)

• 8 miesięcy temu...

Witam

Kamil  odnośnie  RZS 53 LML  wcześniejsze  uwagi   aktualne  . Złowiłem kilka   pstrągów  ca 32-38 cm   i  mój  rekord  ca  47 cm  tym kijem  . Łowi mi się  bardzo komfortowo  brodząc -  w tym sezonie  myślę  od maja  ...

Najczęściej  LJ  Bassara 70 SP  ,obrotówki A. 1/2 longi  , Meps Long  1+   plus  jakieś  gumki  i  jigi  2-3 g. W tym  sezonie  chcę  troszkę  więcej   sprawdzić  się  z  wahadłami    ca  4-5  cm  4/5 gramów.

Kij  jest  bardzo  czuły  i pięknie pracuje pod  rybą , przy swojej  finezji  okazał  również  fajną ,taką  ukryta  moc  . Pasuje  mi  jego  łagodne  zbrojenie ,często  rzuty są  lekkimi  przynętami  na  niezbyt  długie  dystanse  ...

Miałem  początkowo  pewne obiekcje  co do długości  , nigdy nie łowiłem   takim  krótkim kijkiem  . A teraz  przy niżówce  subiektywnie  polecam  i tak bym ponownie  wybrał  coś  pomiędzy  właśnie  5'3" a  5'6" .

Niekiedy nie  ma  miejsca  na  oddanie  rzutu ,  tą długością  jest łatwiej  i możliwe  są  rzuty z  nadgarstka  praktycznie  bez  wysiłku . Całość  jest  dobrze zbalansowana  teraz z nieco  odchudzonym  Existem 15 2506 PEH.

Ale myślę  , że zarówno  z  lżejszym kołowrotkiem  jak i nieco  cięższym  balans  będzie  poprawny  przy tym kiju.Oczywiście  cały czas jest mowa  o  prowadzeniu  przynęt  z prądem  lub i lekko po łuku ...

Na teraz  przy nieco  wyższej wodzie  idzie suzuka  702 6  po łuku i pod prąd  prowadzone   przynęty ...

Myślę  ,że  przy plecionce  PE 04- 05  8 x  np.  spokojnie  te opisywane   mniejsze  z dużym czuciem  obsłuży . Te większe  i cięższe  nie trzeba  schodzić  myślę  poniżej  stosowanej przeze  mnie  PE 06 8 X  .

Masz  w  ofercie  jeszcze   RZS 51LL  ale porównaj średnice  szczytów  . Na ten model  Japończycy walczą    z ca.  20/25 cm pstrągami  ....i mniejszymi  ...

• 5 lat później...

Widzę że nikt nic.Marka mało popularna w Polsce i z dystrybucja lipa.Wiec postanowiłem zaspokoić ciekawość i mam.Na sucho kijek wygląda bardzo fajnie krótki dolnik wykonany w moim stylu jak lubie i odpowiedniej średnicy.Praca na sucho to szczyt taki fajnie oddający zebrana w nim energię przy wyrzucie i środek już troszku tęższy ale płynnie pryginajacy się ale dołem w dolniku już czuć że jest moc pomimo zaledwie 8lb jak pokazuje opis.Fajnie że kij jest na spigocie ale ma też wadę, dla mnie brak plasterka korkogumy lub drewienka, ale chyba nie ta liga by było jeszcze z przodu choc na dolniku jest .Noi brak zaczepu do podczepienia przynety.Kijek miał zdemontowane przelotki i założone fuji titanum więc prezentuje się fajnie bo fabryczne przelotki były duże i ciężkie.Mysle że kij ma mocy wystarczająco by pstragi 50cm zatrzymał w miejscu ale do tego potrzeba testów.Noi kolor mogłby być inny ja niegustuje w takowych.zw tej cenie I mocy fajny kijaszek.