Skocz do zawartości

linka intermedium

MATIQUES

Rekomendowane odpowiedzi

Ze 'sprężynami' jeden sposób to rozciągnąć/wyprostować przed łowieniem,a drugi to łowić bez dodatkowych działań po 1/2,no max godzinie sama się rozprostuje...próba tolerancji i cierpliwości ;) wypraktykowałem jak zależało mi na przejrzystości linki w krystalicznej wodzie.

Cześć.

Na rynku jest bardzo dużo dobrych linek intermedium.

Do jakiej klasy wędki potrzebujesz tej linki?

Jakiej wielkości muchy będziesz stosował (na jakie ryby)?

Będziesz głównie łowił na dużych rzekach typu San, czy małych zakrzaczonych? 

Jeśli sprecyzujesz swoje potrzeby to ja albo inny z forumowiczów, na pewno doradzi ci coś konkretnego.

Pozdrawiam,

Artek.

• Like 1

Ze 'sprężynami' jeden sposób to rozciągnąć/wyprostować przed łowieniem,a drugi to łowić bez dodatkowych działań po 1/2,no max godzinie sama się rozprostuje...próba tolerancji i cierpliwości ;) wypraktykowałem jak zależało mi na przejrzystości linki w krystalicznej wodzie.

Ani trochę się z tym nie zgodzę. Są linki z natury 'sprężynkowate' których ni cholerę nie rozprostujesz. Nawet całym dniem łowienia. Próbowałem nawet naciągnąć jednocześnie podejrzewając. Po położeniu na wodzie było to samo.

O.K.

Jeśli będziesz łowił głównie na muchy typu "Palmer" czy "March Brown" to najlepszy do delikatnego podania muchy będzie linka z długim front taperem.

Więcej na ten temat w linku poniżej.

http://namuche.pl/sprzet.php?mode=show&id=202&sid=5af183e5e07c3e29f72bd47d8fd2f2e0

W artykule linka ta jest opisana jako "triangle taper".

Warto przeczytać też drugą część artykułu : )

Co do linek clear, to niestety mam tylko złe doświadczenia.

Zdecydowanie polecam linki ze standardowym rdzeniem. 

Uważam że lepiej jest zastosować dużo dłuższy przypon niż linkę Clear.

Wyjątkiem mogą być jeziora z bardzo czystą wodą gdzie mamy bardzo płochliwe ryby i wtedy oprócz bardzo długiego przypony warto się wspomóc linkami Clear.

Pozdrawiam,

Artek.