Skocz do zawartości
  • 0

Haswing 2HP po 3 latach na rynku

koyot

Pytanie

Witam

Interesowałem się tym silnikiem 3 lata temu, ale mało tego towaru wisiało na pawężach.

Teraz po 3 latach jestem ciekawy Waszych uwag.

Silnik będzie wisiał na Riverfoxie 390.

Jak z awaryjnością? Ktoś doświadczył przykrości lub słyszał o takim zdarzeniu ? Jak poszła naprawa itp.

Co najczęściej go boli?

Startowałem kiedyś z takim silnikiem na zwodach - przeszkadzał mi tylko głos odrzutowca ;-) i dźwiganie 2 akumulatorów.

Silnikiem pchaliśmy starą łajbę na Dziewkowicach - prędkość bardzo zadawalająca. W odczuciu ze 2 razy mocniejszy i 50% szybszy od Minn koty 55 max jaką posiadam.

A może warto wybrać coś innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki za wszystkie informacje.

Błędem było sprzedawać Minnkote 55max  bo chodziła zajebiście - zachciało mi się jeszcze więcej mocy :rolleyes:

CO do MK - nigdy nie było problemu, nic nie wyrczy, nic nie buczy, obroty można ustawić tak że można "wzrokowo" policzyć obroty.

Teraz dolar drogi więc cena nowej zaporowa, po nowym roku pomyślę o Traxxis 80LBS 24V z cyfrowym maximizerem

Podobno jest nowy DEALER Haswinga - www.fox-boats.com, ciekawe czy jest bezpośrednim importerem,  czy w łańcuszku jest MC Tuning :angry:

• 0

Witam

W nowym roku planuje wlasnie zakup osapiana 2hp. Kupuje nowa lodke o dlugosci min 4m i szerokosci 1,80m.

Moje pytanie jest odnosnie jakie akumulatory beda sie nadawac. Mam obecnie minn kote 30lb i aku sznjader marine o pojemnosci 60ah.

Planuje zakup sznajder marine min 140ah albo i wiecej. Cena wydaje mi sie przystepna bo moge kupic juz za 550zl za 140ah lub 185ah za jakies 740zl.

Nie wiem czy jest to dobre rozwiazanie ale po milych doswiadczeniach z poprzednim chyba zaryzykuje.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie zmaierzam plywac na maxa. Tylko chodzi o bezpieczenstwo, jezioro jest dosc spore 10km dlugosci i z 1.5km szerokosci. Do tego jest odsloniete i czesto pojawiaja sie wielkie fale. Do tej pory z powodu posiadania malej lodki i silnika 30lb staralem sie unikac przygod. Po wymianie lajby na docelowa zamierzam, zabudowac akumulatory a lodke ciagac na przyczepie a nie recznie jak do tej pory.

Wiec problem masy aku odpada zupelnie.

Ciekawe jak z niezawodnoscia silnika?

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

Mnie denerwuje, że jeśli nie chcemy cały czas trzymać rumpla i operować prędkością. Wkładamy ten kluczyk ze zrywką i pierwszy stopień pozwala płynąć mojej łajbie około 2.3 km/h natomiast kolejny stopień daje już około 4.5 km/h. Czyli w trolingu już nie popływam tak jak lubię.

No i kolejny minus to głośna przekładnia.

Trzeba zwrócić uwagę na śrubę bo jest twarda i krucha.

A na plus to szybkość jaką daje łajbie.

• 0

u siebie te zauwazylem male odpryski na srubie , chociaz nie kojaze abym gdzies mocno przydzwonil , wad sie ujawni pewnie wiecej z biegiem czasu. jedno co jest pewne to moc :)

Jakie posiadacie lodzie oraz jakie akumaltory macie sparowane z silnikiem?

• 0

Miałem kupić ale z tego co czytam to shit jest. Podsumowanie:

Wady

-  Wkładamy ten kluczyk ze zrywką i pierwszy stopień pozwala płynąć mojej łajbie około 2.3 km/h natomiast kolejny stopień daje już około 4.5 km/h.        Czyli w trolingu już nie popływam tak jak lubię. 

- głośna przekładnia.

- uwaga na śrubę bo jest twarda i krucha.

- wibracje

- wysoka prędkość minimalna

- hałaśliwy maksymizer

- brzmi jak odrzutowiec

- awaryjny

Zalety:

- wysoka moc

- niska cena

I to chyba koniec zalet

Trzeba zbierać na MK 80 Lb niestety.

Edytowane przez godski

• 0

Jak rozumiem minn kota 80lb bedzie sporo drozsza.

Moj gorny limit na naped do nowej lodzi to max 4000zl. Problem w tym ze jeziora gdzie plywam to calkwity zakaz spaliny.

Co innego moge kupic o mocy wiekszej niz 55lb do kwoty 3000zl za sam silnik?

• 0

Mam ten sam problem z wyborem silnika elektrycznego chcę kupić silnik 80 lb ale który . Łódka 4 m na 1,8 m waga z 400 kg pływanie po starorzeczu lub z nurtem Bugu do drugiego starorzecza .

Przy wyborze ważna jest też cena która wpływa na jakość nie ma nic za darmo chcemy mięć silnik   super kosztuje dużo . Jeśli kupujemy silnik z niższej półki godzimy się  na gorsze parametry . Niedługo będę testował silnik  54 lb zobaczymy co potrafi nie znam firmy . Jeśli zda egzamin na 4 będzie dobrze kupię 55 lb .

• 0

Wzial bym osapiana ale opinie o mc-sklep sa dobiajace. Nie chce mi sie uzerac z jakims cwaniakiem wrazie problemow z sprzetem.

Ostatnio ogladalem na zywo w sklepie silnik torqeedo. Nie pamietam dokladnie modelu ale mial wieksza moc niz osapian 2hp. Niestety cena 1250£ troszke poraza pomimo wbudowanego aku w silnik. Nalezy pamietac ze po 5 latach trzeba kupic nowy modul aku ktory kosztuje okolo 550-600£.

• 0

Wlasnie znalazlem oferte na silnik torqeedo 1003L za kwote 850£.

Cena jak za nowke nawet nie najgorsza. Tylko teraz pytanie odnosnie zastoswanego aku.

Ile on naprawde tak pociagnie cykli ladowan?

Na temat samych silnikow jest troche informachi w sieci, ale odnosnie dedykowanego aku juz znacznie mniej....

• 0

Sa to lifpo aku. Mają ponoć 2000 cykli minimum. Bardzo duża sprawność . Tego typu aku biją wszystkie kwasy zele itp. Tylko muszą zaś mieć dedykowana ładowarkę. Na targach rybomani  w tym roku przedstawiciel torqeedo mówił ze mialy wejść nowe aku coś około 1kw jak się nie mylę.  Te dotychczasowe mają mniej. Także warto to sprawdzić przed zakupem.chociaz może być też akcja ze nowe aku będą dodawane jak wszystkie "stare" wyjda.  Sprzęt napewno jest super ale i cena za tym idzie. Popatrz w katalogu . Niektóre modele można podłączać pod normalne aku 2x12v

• 0

Ale.torqeedo to inna liga.  Tam masz aku lit jon . Które są drogie i wydajne. Gdzieś czytałem że te silniki ze względu  na przekładnie, tez są głośne. 

Też oglądałem - patrzyłem na model Cruise 10.0 FP + cztery baterie Power 26-104. Cena ok. 32tys PLN z kompletem baterii, ale prawdę mówiąc kupując wypasioną spalinę 20KM (z power tilt, power trym) + linię paliwową trzeba dać 20k do tego dochodzi paliwo + serwisowanie i zakaz pływania po strefie ciszy. Z Torqeedo pływa się wszędzie. A jeśli baterie LiPo mają takiej lub wyższej jakości niż Weston to powinny potrzymać ładne latka.

Bool powoduje zakup - wyrzucenie więcej $ niż łódź + przyczepa + parę barejrów. 

Wada poza ceną - krótka gwarancja (powinna być 5 letnia) no i głośna praca (ala Haswing 2HP).

• 0

A nie lepiej uderzyć w Minnkotę engine mount 80 lb lub 160lb? Do tego set aku LifePo4. Sterowanie i tak z łapy, więc zbudowanie montażu z rumplem nie byłoby dużym problemem. Pieniądze mniejsze, moc większa, prawdopodobnie cichsza praca.

• 0

Też oglądałem - patrzyłem na model Cruise 10.0 FP + cztery baterie Power 26-104. Cena ok. 32tys PLN z kompletem baterii, ale prawdę mówiąc kupując wypasioną spalinę 20KM (z power tilt, power trym) + linię paliwową trzeba dać 20k do tego dochodzi paliwo + serwisowanie i zakaz pływania po strefie ciszy. Z Torqeedo pływa się wszędzie. A jeśli baterie LiPo mają takiej lub wyższej jakości niż Weston to powinny potrzymać ładne latka.

Bool powoduje zakup - wyrzucenie więcej $ niż łódź + przyczepa + parę barejrów. 

Wada poza ceną - krótka gwarancja (powinna być 5 letnia) no i głośna praca (ala Haswing 2HP).

jedna bateria  26-104 kosztuje 12,500 zl x4 = 50k :), ten cruise 10 to chyba juz 48V, mozna stosowac kwasy

Edytowane przez siarq

• 0

Miałem kupić ale z tego co czytam to shit jest. Podsumowanie:

Wady

-  Wkładamy ten kluczyk ze zrywką i pierwszy stopień pozwala płynąć mojej łajbie około 2.3 km/h natomiast kolejny stopień daje już około 4.5 km/h.        Czyli w trolingu już nie popływam tak jak lubię. 

- głośna przekładnia.

- uwaga na śrubę bo jest twarda i krucha.

- wibracje

- wysoka prędkość minimalna

- hałaśliwy maksymizer

- brzmi jak odrzutowiec

- awaryjny

Zalety:

- wysoka moc

- niska cena

I to chyba koniec zalet

Trzeba zbierać na MK 80 Lb niestety.

Od pewnego czasu testuję Haswinga 2hp na łódce ABC 385 i z wyżej wymienionych wad nie wszystkie są regułom.

- kluczyk i zrywka nie stanowi żadnego problemu, miejsce to wystarczy zabezpieczyć kawałkiem plastiku.

- problem ze śrubą na razie się nie ujawnił  :)

- wibracji brak

- prędkość minimalna 1,5km/h na drugim biegu 2,5km/h

- głośna praca - to prawda !!!

Po miesiącu intensywnego użytkowania tego silnika jedyną rzeczą jaką bym teraz zmienił to następnym razem kupiłbym wersje slim.

Są to moje prywatne odczucia. Z firmą Haswing i z pewnym sklepem  nie mam nic wspólnego!!  ( nazwy specjalnie nie podam bo obsługa woła o pomstę )

• 0

Wlasnie znalazlem oferte na silnik torqeedo 1003L za kwote 850£.

Cena jak za nowke nawet nie najgorsza. Tylko teraz pytanie odnosnie zastoswanego aku.

Ile on naprawde tak pociagnie cykli ladowan?

Na temat samych silnikow jest troche informachi w sieci, ale odnosnie dedykowanego aku juz znacznie mniej....

Gdzie znalazłeś? Z baterią? 

Przy obecnym kursie to niecałe 4000 zł. Jeszcze tylko ładowarka.