Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dziwie sie, bo mnie tez by nie lezal taki uchwyt, gdzie łapą sie trzyma za plastik.

Jakby to nie bylo osadzone, niestety zmiana wiaze sie z łupaniem tego na kawalki, tak zeby nie uszkodzic blanku. Trzeba tez zdjac przelotke (o ile jest zamontowana, zakladam ze kij jest 2cz) oraz wszystko co bedzie przeszkadzalo w osadzeniu nowego uchwytu (ja bym wzial DPS) oraz foregripu (korek, pianka).

Przed zalaniem zywica dobrze bedzie sprawdzic, jak to sie wywaza i w miare koniecznosci mozna troche skrocic uchwyt i regulowac dlugosc foregripu. Jezeli wyjdzie, ze sie nie da, bedzie trzeba wsadzic nieco olowiu do dolnika.

Gumo

He he, popatrzcie, jak różne moga być wędkarskie zachciewajki. Ja na ten przykład w lekkich kijach spinningowych bardzo lubię uchwyt NPS, bo mam takie subiektywne odczucie ze lepiej przylega mi do dłoni i jest czulszy niż DPS.

Aktualnie na NPS mam trzy kije spinningowe - 8lb, 10lb oraz 12lb. Przy cięższych / mocniejszych spinningach wolę już DPS w rozmiarze 18 lub 20.

NPS.bmp

Właśnie miałem zapytać czy miałeś NPS gwintem w kierunku szczytu :D Tak zamocowany jak pokazał Friko to wygody uchwyt.

Ja miałem NPS'a 18 zamontowanego odwrotnie, niby ergonomicznie ale niestety nie mogłem się przyzwyczaić, jakoś tak grubo i kanciasto.

Mam nowego pomysła, jak uzbroję to się pochwale.

Nie wiem co wy chcecie od tego uchwytu?Zajebiscie leży w ręku,można go zakładać w obie strony ,jak kto woli,ale wskazane jest go troche przyciąć od dołu jeśli przykręcany od góry. A tak na serio to który uchwyt się nie trzyma za plastik?korek w wędce to tylko dekoracja!W zasadzie do niczego nie służy.Chyba że jest to uchwyt korkowy z pierścieniami zaciskowymi albo uchwyt zabudowany w korku,wtedy trzyma się całkiem przyjemnie(ja tak robie swoje kije m.in w wedkach pstrągowych pod woblera).Wkijach sandaczowych niestety żeby lepiej czuć branie niestety musimy trzymać za grafitowy uchwyt albo za goły blank.

• 2 tygodnie później...

Jezeli kijek byl(jest) dobrze wywazony to bezkarnie nie mozna. Po ucieciu bedzie lecial na pysk, co spowoduje ze bedziesz na niego lowil jak za kare...

Po obcieciu dolnika (poza oczywistym ze szzcytowka po zlozeniu bedzie wystawac i bedzie bardziej narazona na zlamanie) trzeba bedzie powstala nierownowage zniwelowac dociazeniem w postaci kopyści ołowiu z tylu.

Gumo

A który to model ugly sticka? Bo jest tego troche wbrew pozorom... może ten dolnik taki ma byc, jeśli to kij do ciężkiej orki...

skrócenie dolnika jeśli chcieć by to zrobić profesjonalnie, czyli poprzez montaż nowej, krótszej rękojeści - będzie kosztowną sprawą, raczej nie opłacalną w stosunku do ceny wędki. I pozostawi ślady na blanku do tego.

Jezeli dobrze kojarze to w tych modelach nie jest razaco dlugi.

Dali z tego wzgledu, ze takim wedziskiem mozna ciagac naprawde duze ryby, wtedy ten dolnik przydaje sie.

Jak napisal Friko, zeby to zrobic tak jak sie nalezy, tzrebaby rozwalic stara rekojesc do dolnego korka, i jeszzce kawalek , jaki wynikalby z dlugosci uchwytu na koł. i gornego korka.

Czyli koszt robocizny, koszt nowego uchwytu, koszt nowego foregripu.

Dodatkowo trzeba zamaskowac nićmi odcinek pozostaly po skroceniu rekojesci.

No i dociazyc dolnik najprawdopodobniej...nie sade zeby dalo sie to zniwelowac roznica wag zastosowanych kolowrotkow.

Gumo

To właśnie czar gotowych kijów . Korek poniżej uchwytu , przy tej długości , powinien zmieścić się pomiędzy 10 a 12 calami . Jeśli blank z naniesieniami jest masywnie okazały , i leci na łeb , można doważyć trochę gulałą . Mozna też skasować dodatkowo foregrip , tyle że będą manewry z odkrytym , ogluconym fragmentem blanku . Należy to zakryć chevronem w barwach Unii , co definitywnie zwieńczy sukcesem sprawkę .

Czy gały tego przy kupnie nie widziały ?

Niedawno kupiłem travela Quantum. Też miał rękojeść długości średniego tasiemca. Dałem kij do przerobienia w warszawskim Salarze. Koszt całkowity przeróbki: 65 zł. Uzyskana długość rękojeści: prawidłowa. Inna rzecz, że gdyby był wybór niedługich traveli o odpowiednim ciężarze rzutowym i w odpowiedniej cenie, to może kupiłbym co innego, ale jak patrzyłem na zdjęcia, to nawet nie przychodziło mi do głowy, że ten kij może mieć taaaaaaaaaaaaaaaaaaaki dolnik. Zresztą była już (mało konstruktywna zresztą) dyskusja o tym.

Wracając do tematu - skoro już kupiłeś ten kij (a możesz go jeszcze oddać?), to ewentualnie rozważ skrócenie rękojeści od góry, ze zniszczeniowym usunięciem uchwytu kołowrotka i założeniem nowego, albo oddaj kij specowi do przerobienia.

Pzdr

Fatso