Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za rady,technicznie wiem jak to zrobić,troszkę wędek zrobiłem oraz przerobiłem,zależy mi na tym aby jak najmniejszym kosztem naprawić awarie.

Wędka będzie naprawiona i sprzedana,można by zmienić cały uchwyt na fuji,ale będą to niepotrzebnie poniesione koszta (ostateczność).

Najchętniej kupił bym sprawną nakrętkę wraz z korkiem lub bez,jeśli nie znajdę to spróbuje z nakrętką fuji,i tu liczyłem na to,że ktoś mi powie- ja robiłem taki uchwyt,nakrętka fuji pasuje,bądź też powie nie nie pasuje.

• 3 tygodnie później...

Cześć, chcę lekko przerobić dolnik. Moje pytanie jak usunąć stary korek, pianke ? Chciałbym usunąć cała piankę z tego kija i medalowe zakończenie i zastąpić to tylko końcówka http://fishingrod.pl/pl/Rekojesci-i-korek/CRB/CRB-Figting-Butt-korek-EVA-p162c68.html.

43113147897212308017.jpg

Po usunięciu pianki trzeba będzie lakierować ? Jakiego kleju użyć?

Nożyk w rączkę i jazda :D  Potem tylko lekko oczyścić blank. Lakierowanie...po co? Przecież i tak wszystko będzie pod korkiem/pianką. No chyba że Kolega zdejmie wszystko i będzie sobie życzyć dzielony dolnik. Wtedy wręcz by wypadało, po uprzednim opisie ;)  Tylko pierw szlif a potem lakierek. A klej, może być jakiś Poxipol. Ja takowego używam i nie narzekam.

• Like 1

Najszybszym sposobem będzie suszarka do włosów na 2 bieg i jechane. Po 1- 5 minutach grzania  w zależności od jakości lepiszcza  gałka powinna puścić. Co do mocowania to obaj przedmówcy mają rację - część gałek mocowana jest na wcisk, a część  na taśmę 

Jest co prawda marginalne ryzyko przegrzania  blanku tą metodą, ale tym bym sobie głowy nie zawracał.

Jeśli zamierzasz odsłonić część dolnika , po demontażu pianki ocenisz jak wygląda blank.

• 2 tygodnie później...

Cześć.

Nie znalazłem takiego tematu, a oczywiście potrzebuję odpowiedzi :) - jeżeli jest to proszę o wskazanie/linka.

Do rzeczy, żeby było wiadomo o co mi chodzi.

Mam wędkę, która ma 213cm i jest to wędka seryjna. Mam też tubę do której ona się mieści. Wędka jest tak zbudowana, że rękojeść nie dosięga mi do łokcia, a przy mocy 20lb chciałbym mieć podparcie. Wymaga to przedłużenia reargripu o jakieś 5-6cm, które mógłbym demonotwać w każdej chwili bo mi do tuby nie wejdzie :).

Kiedyś na giełdzie widziałem, że sprzedawana wędka ma właśnie takie rozwiązanie. Wyglądało to tak jakby ktoś wkleił pręt gwintowany w wędkę, a w dorobiony kawałek korka  nakrętkę. Nie upieram się przy takim rozwiązaniu bo być może są inne....

Jak to zrobić?

Właśnie o to chodzi, żeby nie było widać :)

Chcę też zrobić tak, żeby dało się to tak zaślepić, żeby wedka wyglądała jak oryginalna. Wychodzi na to, że dwie końcówki muszę dorobić, jedną dłuższą, a jedną krótszą.

Głupie pytanie - taki spigot to się samemu robi czy podaje się średnicę wewnętrzną blanku i pracownia mi wysyła odpowiedni kawałek?

Trochę drogie to rozwiązanie, ale przyznam, że interesujące :).

Wróćmy do spigota, ile to kosztuje i ile waży? Między innymi nad wagą się zastanawiam bo na początku myślałem o pręcie gwintowanym wklejonym w blank, ale to by trochę ważyło. Chyba,. że ten pręt gwintowany z czegoś innego zrobić niż stal ocynkowana :)?

Zobacz wędki XZOGA, jest taka seria w BRC, co zdaje się, nazywa SIGNATURE.

A tak, Signature

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedki-XZOGA-seria-SIGNATURE/857

Tam masz rozwiązanie o jakie ci chodzi. Może poproś kogoś z BRC to ci zrobi dokładne zdjęcia. I zrobisz sobie coś na wzór.

Edytowane przez Kilobear
  • Like 1

Zobacz wędki XZOGA, jest taka seria w BRC, co zdaje się, nazywa SIGNATURE.

A tak, Signature

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Wedki-XZOGA-seria-SIGNATURE/857

Tam masz rozwiązanie o jakie ci chodzi. Może poproś kogoś z BRC to ci zrobi dokładne zdjęcia. I zrobisz sobie coś na wzór.

O właśnie, to ładnie wygląda.

• 10 miesięcy temu...

Witam

Chcialbym się zapytać bardziej doświadczonych kolegów jak by wpłynęła taka przeróbka na pracę kija SG Parabellum do 7g.

Chciałbym przesunąć kołowrotek o jakieś 7 do 10 cm ku dolnej częsci kija skracając tym samym odległość pomiędzy stopką kołowrotka a końcem kija. Oczywiscie łatwiej by było poprostu odciąć te pare cm dolnej częsci ale nie chciałbym go skracać (już by był za krutki i łatwo by było szczyt uszkodzić przy przenoszeniu). Dolnik moim zdaniem jest za długi i poprostu przeszkadza a sama praca kijka mi odpowiada i nie chciałbym jej zepsuć. Nie chciałbym też usuwać i i na nowo zbroić przelotek bo to już by było za duzo roboty.

Czy i jak by mogło na ten kij wpłynąć zabieg odsunięcia kołowrotka od pierwszej przelotki o ok 7do 10cm.