Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że chyba nikt tego z tym kijkiem nie robil to może robiliscie coś podobnego z innymi kijami? Jak to wpłyneło na pracę kija, czy w ogule czuć/widać rużnicę?

Trzeba po takim zabiegu na nowo zbroić kij czy np wystarczy przestawić/wymienić pierwszą?

Każda opinia dla mnie jest cenna bo nigdy nic takiego nie robiłem i nie wiem jakie mogą być konsekwencje a nie chciałbym "zepsuć" kija.

Edytowane przez Kempa

Potrzebujesz do tej operacji dremela, nóż do tapet, śrubowkręt płaski papier ścierny, nowy uchwyt i piankę lub korek na rękojeści.

1; nożem do tapet ścinasz korek i ew omotkę przy korku.

2; dremelem nacinasz uchwyt wzdłuż, ale tak aby nie pociąć blanku.

3. Nacięty uchwyt trzeba podważyć np śrubokrętem płaskim tak by się odkleił od blanku , po czym go zdjąć.

4 zeskrobać  resztki żywicy i kleju z blanku , przetrzeć lekko papierem ściernym np 500, wytrzeć do czysta

5 wetrzeć żywicę epoksydową w odsłonięty blank, potrzekać do całkowitego wyschnięcia.

6 osadzić nowy uchwyt i korek tam gdzie ma być .

Powodzenia

Dzieki kolego za instrukcje. Jednak w pierwszej kolejnosci sprubuję sciągnąć stary uchwyt bez niszczenia go. "Ugotować" i prubować zsuwać można wstrzykiwać pod uchwyt jakiś srodek typu benzyna ekstrakcyjna (w taki sposób sciągam gripy w kierownicach rowerowych)? Tylko czy benzyna nie wpłynie niekożystnie na grafit?

Ale wciąż nie mam odpowiedzi jak taka modyfikacja wpłynie na akcję kija co z przelotkami? Zostawić zmienić czy dodać?

Przelotke zostaw 5 czy 7cm wiele nie zmieni uchwyt zalej nitro na noc i powinno puścić to znaczy arbor lub taśma zrobi miękka i zejdzie uchwyt w 80 % daje rade jak nie to tak jak kolega pisze wyżej. Oczywiście dla całego efektu pasowałoby zmienić przelotki na lżejsze ale to twoja decyzja tak.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Na pewno masz racje, nie chciałem inwestować z stary kij kasy i czasu. Wymiana korka była konieczna przyznaje że pierwszy raz podjąłem próbę. Co do wymiany przelotek myślę że miałbym przy sporo zabawy ale dziekuje ze cenną uwagę myslę ze w przyszłości i na to przyjdzie pora :)

• 4 miesiące temu...

Witajcie. Chodzi mi po głowie przebudowa rękojesci w moim kiju spiningowym. Mam nastepujace pytanie czy zmieniajac rekojesc razem z uchwytem kołowrotka niezbedna jest zmiana spacingu calego kija czy da rade wymienic sam dól bez przesuwania przelotek. Nie ukrywam ze wolalbyym uniknac ingerowania w przezbrojenie calkowite a zalezaloby mi na samej zmianie rekojesci.  Jakie koszty mniej wiecej za przerobienie dolnika bym musial poniesc? Nie jest to sprawa zycia i smierci araczej moja fanaberia i walorów estetycznych wiec pytanie jest czysto teoretyczne. A moze lepiej nie kombinowac i zostac przy tym jak jest?

W tej chwili dolnik wygląda tak:

post-57264-0-95647400-1476038924_thumb.jpg

A po zmianie chciałbym tak:

post-57264-0-81978100-1476038958_thumb.jpg

Pozdrawiam zaglądających

No tego to ja nie wiem :) ale chyba tak a czy ten uchwyt który jest da rade uratowac i dac do niego insert czy uchwyt spisany na straty i trzeba nowy dac?

Ciezko powiedziec, czesc uchwytu napewno jest do odratowania. Przy odrobinie szczescia nawet caly. Wszystko zalezy jak jest poklejony w srodku :)

Zdaje sobie sprawe ze zdzierstwa pracowni dlatego pytam tu kolegów hobbystów ile by za taka robote sobie wołali w ramach zabicia nudy. W ramach hobby rzecz jasna :)

To nie zdzierstwo tylko praca,

Nie wiem czy wiesz ale niektórzy tak zarabiają na życie. Zus, Us za coś to trzeba opłacić...

Jak chcesz mieć tanio to najlepiej zrób sobie sam, ja robię sam i mam tanio ????

• Like 15

Ciezko powiedziec, czesc uchwytu napewno jest do odratowania. Przy odrobinie szczescia nawet caly. Wszystko zalezy jak jest poklejony w srodku :)

Przyklejony jest na poxipol. Wystarczy porządnie podgrzać , jest to w miarę świeży klej. wiem bo wygląda mi jakoś znajomo - tak jak to ja bym go skladał :)

Pozdr

• Like 1