Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

Złamał mi się ( ku..a ) dolnik wędki.

Wędka była przedłużana w tym dolniku i trzasła szczęśliwie dokładnie na połączeniu , w miejscu pomiędzy rear a split gripem. Nie uszkadzając blanku.

Właściwie nie mam z tym problemu ; wstawię w środek pręt aluminiowy , doszlifuję piankę i będzie działać.

Nawet dobrze , bo filmik był za długi i za lekki więc ergonomia się polepszy.

Mam jednak jeden problem.

Nie wiem jakim klejem najlepiej to potraktować żeby się nie rozlazło.

Niestety nie zajmuję się budową wędek i nie mam specjalistycznych materiałów.

Stąd pytanie :

Czy bezbarwny POXIPOL będzie OK.?

Edytowane przez samwieszkto

UHU "ZIELONE TUPKI" - powiadacie !

Ok.nabędę w pobliskiej Castoramie.

Pytam o klej bo niektóre materiały nie łączą się z klejami epoksydowymi ( np.winyl ) a niektóre kleje po sieciowaniu nie są elastyczne . Jeszcze inne mają tak duży skurcz że nie wypełniają dokładnie przestrzeni pomiędzy klejonymi powierzchniami.

Czy wewnętrzną powierzchnię blanku ( tam gdzie chcę wkleić pręt) należy czyścić czymś lub szlifować ?

I pytanie dodatkowe :

Jakim papierem ściernym odrabiać "piankę" rękojeści ?

Wewnętrzna powierzchnia blanku jest zazwyczaj porowata i taka powinna pozostać. Musisz ja natomiast odtłuścić. Ja używam benzyny ekstrakcyjnej.

Piankę obrabiam papierem wodnym o różnej gradacji. Albo popytaj któregoś z rodbuilderów, których na jb jest sporo i mają więcej doświadczenia.

Sytuacja wyjściowa:

Wędka była przedłużona poprzez wstawienie elementu w dolnik.

Miejsce połączenia zostało zasłonięte pianką w jednym kawałku ( uchwyt był niedzielony ).

Przy którymś tam zamachu połączenie nie wytrzymało.....

post-51100-0-35661400-1491655583_thumb.jpg

To rozwiązanie jest trochę bardziej skomplikowane niż zwykłe wstawienie jakiegoś pina i sklejenie , ale za to pozwala na regulację długości i ciężaru dolnika.

Wyszło to tak :

post-51100-0-90469600-1491656727_thumb.jpg

post-51100-0-32364200-1491656796_thumb.jpg

post-51100-0-89950900-1491656861_thumb.jpg

Edytowane przez samwieszkto

Hmm.Dość mocno zmniejszyłem te zdjęcia ...

Do poklejenia "tego" użyłem jednak zwykłego Poxipolu. Niech szlag trafi UHU i ich sieć dystrybucji...póki co trzyma.

Zauważyłem dziwną i nieoczekiwaną zmianę właściwości wędki;

- przez obciążenie dolnika metalem wędka wydaje mi się ZNACZNIE czulsza.

- zmieniła się częstotliwość drgań na taką która jest o wiele lepiej odczuwalna.

- dodatkowo wędka łatwo wchodzi w rezonans z ogniskami na wysokości uchwytu kołowrotka i na wysokości trzeciej przelotki.

Dodam jeszcze że obecnie środek ciężkości wędki ( wraz z kołowrotkiem) znajduję się w punkcie montażu kołowrotka i jest zbieżne z ogniskiem rezonansu.

• 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Witam

Czy macie patenty na rozebranie rękojeści rezonansowej http://jerkbait.pl/uploads/monthly_09_2012/post-10-1348913326,1125_thumb.jpg

Przenioslem do watku poswieconych dolnikom.

Ale chcesz jak najwiecej czesci zachowac z tej rekojesci? Czy poprostu ja zdjac i nie zalezy Tobie na komponentach z tej rekojesci.