Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

ja przy rozbieraniu rękojeści zmontowanych "gdzieś" próbuję najpierw podgrzać całość suszarką. nie opalarką bo tu można podgrzać za bardzo. wielokrotnie udawało się rozebrać rękojeści (zdjąć uchwyt odkleić pianę) po odpowiednim podgrzaniu suszarką. rękojeści klejone na papier lub z zastosowaniem niewielkich ilości (małych) punktów podparcia dawały się łatwo odkleić. niestety nie udało mi się w taki sposób rozebrać rękojeści montowanej na arbory grafitowe (albo za dobrze skleiłem albo ten materiał tak dobrze spala uchwyt w całość). pilnik/dremel/przecinak itp to ostateczna ostateczność ;)

• 4 tygodnie później...

Cześć Panowie...

Będę pierwszy raz obrabiał piankę Eva Matagi...

Wiem. Napewno jest gdzieś to na forum,ale ilość stron i brak czasu powoduje że zdecydowałem się zapytać...

Jakiej gradacji papierków użyć aby ładnie wyszło?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Cześć Panowie...

Będę pierwszy raz obrabiał piankę Eva Matagi...

Wiem. Napewno jest gdzieś to na forum,ale ilość stron i brak czasu powoduje że zdecydowałem się zapytać...

Jakiej gradacji papierków użyć aby ładnie wyszło?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zalezy od pianki, ale wiekszosc jak skonczysz na gradacji 400 to bedzie ok.

• 7 miesięcy temu...

Witam, nie znalazlem takiego tematu, jezeli istnieje prosze o przeniesienie.

Doszedl dzisiaj do mnie kij fenwick elite tech , casting. Dolnik jest tak krotki ze nie ma za co zlapac. Kij jednoczesciowy ok 2m. Dziwna sprawa poniewaz opisany 6'6" 3\16-5\8 oz ale to zdecydowanie mocniejszy kij porownujac do innych wedlug opisu. W czym problem, uzywac chcialem na belly boat w uzupelnieniu z sg finezze 187cm -60g. Sg fajnie sprawdza sie w verticalu i z wiekszymi przynetami. Fenwicka kupilem, sugerujac sie opisem, jako kij na szczupaki na mniejsze przynety. Sg to jest palka , jednak fenwick jeszcze mocniejszy. Zastanawima sie czym kierowal sie producent projektujac kij , ktorym mozna rzucac ciezsze wabie , holowac dosc duze ryby, dajac mu tak krotki dolnik . Kij nie zastapi mi sg w verticalu poniewaz jest dluzszy, do mniejszych przynet tez raczej nie bedzie lepszy od finezze, wieksze przynety ciezko bedzie obsugiwac z racji krotkiego dolnika. Pytanie, jak wiele zachodu z wydluzeniem. Rozumie ze sa dwie opcje, przesuniecie uchwytu (zmiana rozmieszczenia przelotek) , dorobienie przedluzki bez ingerencji w orginalne zbrojenie?

Własnie mam na "stole operacyjnym" podobną wędkę - też Fenwicka, , tyle że model HMG GT 76XH-F-T.

Ja to zrobiłem , od dołu , że tak to napiszę - zdjąłem uchwyt , oraz dużą częś bardzo długiego fore gripu , nowy uchwyt został założony dużo wyżej , co powoduje wydłużenie dolnika do optymalnej długości.

Jak chodzi o spacing , to w tym konkretnym przypadku nie ruszam oryginalnych przelotek , tzn część idzie do wymiany, ale zostają na swoich miejscach , natomiast ze względu na specyficzną konstrukcje wędki (sama rękojeść jest oddzielnym elementem - częś nazwijmy to , robocza wsuwa się w nią teleskopowo) , jest potrzeba dołożyć jedną przelotkę wejściową od strony multika- bo w tym momencie pod dużą ryba zdaża się że linka ociera o blank - przelotka wejściowa jest o wiele za daleko.

Oczywiście spowoduje to , że już tak głęboko część "robocza" w dolnik wsuwać się nie będzie , tylko do nowej przelotki.

Generalnie trochę roboty jest - aczkolwiek bez większych problemów do zrobienia :)

Oczywiście , można też zrobic tak jak pisze kolega powyżej - dołożyć kawałek od dołu - na pewno prostsze do zrobienia :)

Edytowane przez Tomek Wielgus
  • Like 1

Jeśli nie będzie Ci przeszkadzała nieco większa długość wędki (o przedłużoną część rękojeści) to zdecydowanie łatwiej będzie wydłużyć dół dokładając kawałek rurki.

Trzeba pamiętać aby nie zrobić przesztywnienia na połączeniu. To ważne bo inaczej strzeli Ci wędka w tych okolicach. Plusy takiego rozwiązania są takie że jedynie dokładasz korek/piankę nie niszcząc uchwytu i nie zmieniając spacingu.

Edytowane przez Bander
  • Like 1

Trzeba pamiętać aby nie zrobić przesztywnienia na połączeniu. To ważne bo inaczej strzeli Ci wędka w tych okolicach.

Prawda, ale jeżeli chodzi o przedłużkę od dołu, takie niebezpieczeństwo zazwyczaj wcale nie występuje, nawet jeśli spaprze się robotę. No chyba, że ktoś pod dużym obciążeniem trzyma wędkę za sam koniec, albo opiera o brzuch... 

• Like 1

Dziekuje za podpowiedzi. Postanowilem zwrocic kij, to moj drugi fenwick elite tech, pierwszy byl ss , w ktorym dolnik byl za dlugi a przelotki ogromne, teraz lezy gdzies sam goly blank i chyba nie dozeka sie zbrojenia. Pozostane przy japonskiej mysli technicznej, zamowilem shimano technium (w sklepie przypadl mi do gustu) . Szkoda tego fenwicka, poniewaz blank i przelotki(fuji alconite) w cenie 55 euro z przesylka to wydaje mi sie swietna cena (dozywotnia gwarancja). Zbyt wiele wedek jednak stoi bezuzytecznie .Dziekuje za porady.Pzdr

• Like 2

Prawda, ale jeżeli chodzi o przedłużkę od dołu, takie niebezpieczeństwo zazwyczaj wcale nie występuje, nawet jeśli spaprze się robotę. No chyba, że ktoś pod dużym obciążeniem trzyma wędkę za sam koniec, albo opiera o brzuch... 

Dodaj jeszcze do listy sam moment wyrzutu przynęty (jeśli się ktoś wspomaga dolnikiem) :)  ...i chyba jest komplet :)

Dziekuje za podpowiedzi. Postanowilem zwrocic kij, to moj drugi fenwick elite tech, pierwszy byl ss , w ktorym dolnik byl za dlugi a przelotki ogromne, teraz lezy gdzies sam goly blank i chyba nie dozeka sie zbrojenia. Pozostane przy japonskiej mysli technicznej, zamowilem shimano technium (w sklepie przypadl mi do gustu) . Szkoda tego fenwicka, poniewaz blank i przelotki(fuji alconite) w cenie 55 euro z przesylka to wydaje mi sie swietna cena (dozywotnia gwarancja). Zbyt wiele wedek jednak stoi bezuzytecznie .Dziekuje za porady.Pzdr

Przenioslem do watku o przerabianiu rekojeci. 

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Cześć

Jako, że nie mam pojęcia o rodbuildingu, więc pytam fachowców: czy da się bez większego ryzyka przerobić taką rękojeść jak na zdjęciu na dzieloną, bez demontażu uchwytu, przelotek i czego tam jeszcze? Chodzi mi o "zwykłe" usunięcie części pianki i późniejsze wykończenie. Jeżeli to ma znaczenie, to jest to jednoskład Black Savage Jerk, a długość pianki od końca do uchwytu kołowrotka to 33 cm . Jaki mógłby być orientacyjny koszt? Ewentualną przeróbkę zleciłbym którejś z pracowni.

b3b466387e53.jpg