Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy poprzednio precyzyjnie się wyraziłem? Mnie nie chodzi i demontaż uchwytu i zamontowanie nowego, tylko o usunięcie kawałka pianki ze zmontowanej wędki. Na przykład takiego:

b309f7cd9071.jpg

wycięcie pianki, wyczyszczenie tego odcinka blanku i jakieś estetyczne wykończenie.

Nie wiem, czy poprzednio precyzyjnie się wyraziłem? Mnie nie chodzi i demontaż uchwytu i zamontowanie nowego, tylko o usunięcie kawałka pianki ze zmontowanej wędki. Na przykład takiego:

wycięcie pianki, wyczyszczenie tego odcinka blanku i jakieś estetyczne wykończenie.

Samemu nie chcesz sprobowac to zrobic? 

• Like 1

Tylko pytanie po co ? I czy warto ? A w czym Ci to przeszkadza  ?:) Chyba,że tylko walory estetyczne Cię interesują ... 

Samemu nie chcesz sprobowac to zrobic? 

Nie mam ani odpowiednich narzędzi, ani wiedzy o materiałach, które będą potrzebne do wykończenia po usunięciu pianki.

Tylko pytanie po co ? I czy warto ? A w czym Ci to przeszkadza  ? :) Chyba,że tylko walory estetyczne Cię interesują ... 

Po prostu lubię dzielone rękojeści  :)  Ale fakt, że jeżeli to jakiś skomplikowany proces, albo wiążący się z jakimś ryzykiem, to odpuszczę.

Ps Jest jeszcze opcja, że zdecyduję się na zlecenie całkowitego przezbrojenia, bo choć to kij budżetowy, to zaskakująco mi "podpasował". Gdyby udało się zmniejszyć wagę wędki do +/- 160 g (teraz ma nieco ponad 200) to poważnie rozważę przebudowę.

Pozostaje tylko kwestia ew. montażu pierścieni pomiędzy nowopowstałymi elementami. Zawsze można nawinąć pierścionek z omotki, ale nie jest to proste ani (moim zdaniem) do końca estetyczne rozwiązanie. 

Samo usunięcie pianki to pryszcz, trzeba to tylko zrobić czysto i prosto (ostry nóż). 

• Like 1

Przykładowe wykończenie wolnej części bez użycia pierścieni

Ładnie, podoba mi się  :)  Co do pierścieni, to można chyba użyć półpierścieni i połączyć je tak, że nie będzie śladu? Tyle, że trzeba by robić z dwóch jeden, no, ale to takie moje fantazjowanie :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale chyba jednak pomyślę o przezbrojeniu całości.

• 2 miesiące temu...

O,ja... to chyba przerasta moje możliwości , zdecydowanie pozostanę przy sposobach bardziej tradycyjnych, nawet zdjęcie uchwytu + demontaż przelotki wydaje mi się prostsze..

zazdraszczam  umiejętności i cierpliwości...

W przypadku monoblanku moim laickim zdaniem ma to sens czyli klejenie przeciętego na pół korka po kawałku np. na foregrip w celu renowacji albo nadbudowy :ph34r:

Zwłaszcza , że zdjęcie przelotki to 5 min roboty , a to klejenie z 25 razy więcej czasu zajmie. Tak uważam ...nie ma sensu tego robić. albo tak jak powiedzial Rafał niwelować taśmą i od tylca,ale po prostu zdjąć przelotkę . chwila moment i po sprawie :) Nawiązując do wątku czyli ile kosztuję ....myslę , że znacznie mniej bedzie kosztowal demontaz przelotki niz zabawa w cięcie korka :)

pzdr PAweł

Pięć minut w przypadku kija w dwu-składzie, ale jeśli to mono-blank ... ? Tak sobie głośno myślę, że może by spróbować pokleić to i tamto :D

• 2 lata później...

Witam.

Mam brak polskich znakow, wiec wyszukiwarka ma podwojnie kiepskie zadanie.

Kupilem wedke ktora po mojemu jest "calkiem calkiem", ale za dluga o jakies 30-40cm. Planuje przesunac uchwyt kolowrotka i rear grip do przodu o rzeczone centymetry a pozniej ukroic wystajacy kawalek brzeszczotem ;)

Korek jest najpodlejszego typu (chyba pianka oklejona 1mm korka).

Z yutube (dla tego nei ide do "buildera" - bo za "widziaem to na jutubie wiec czemu tak drogo" jest pewnie z 300% zwyzki:) dowiedzialem sie, ze wystarczy podgrzac wszystko by ladnie zlazlo.

Probowalem nad garkim z wrzatkiem pod popkrywka - tylko but cap i wierzchnia warstwa korka probowaly zejsc z ustalonego miejsca. Probowalem tez suszarka (mam taka mega goraca) - ale nic nei pomoglo.

Widzialem filmiki z ludzmi wkladajacymi wedke do piekarnika (po nagrzaniu). Jakies inne pomysly/hinty? opalarka? wedka za 40E nie umre jak diabli ja wezma. Bardziej mnie denerwuje, ze uchwytu nie przeloze etc - bo wydaje sie, ze by bylo to co chce po scieciu. JEst opcja "uchwyt z ali" + zdarcie dremelem oryginalnych czesci ale to mi pachnie drogo + dlugo i nie koniecznie lepiej.

• 2 miesiące temu...

Panowie planuje przerobić rękojeść w moim seryjnym kiju sandaczowym Dragon ProguideX 245 cm cw. 14-35. Chciałbym do tego kija zaadaptować uchwyt typu delfin. Czy ktoś mógłby polecić mi jakąś pracownie która wykona mi taki zabieg estetycznie i nie zniszczy seryjnego kija? Czy chciałbym poprawić seryjna produkcje. Nie wim czy w dobrym temacie pisz, jeżeli nie to proszę mnie uświadomić.

Idea uchwytu delfin to ustawienie kołowrotka pod kątem względem blanku, do tego używa się zbrojenia nazwanego delta gdzie stożek tworzą dwie przelotki a pozostałe tworzące tunel są jednakowej wielkości. Dlatego nie ma sensu stosowanie samego uchwytu delfin. Twój kij pewnie uzbrojony jest klasycznie wiec jeżeli chciałbyś go przebudować i zastosować uchwyt delfin należało by zdjęć przelotki i uzbroić go w system delta… nowe przelotki będą umieszczone w innym miejscu a po starych prawdopodobnie zostanie ślad na blanku. W celu usunięcia śladów warto by wyskrobać Blank ze starego lakieru i dopiero na nowo(po polakierowaniu lub bez) uzbroić. Jest to jak najbardziej wykonalne ale czasochłonne jezeli byś to robił sam to polecam, bardzo fajna zabawa. Jeżeli chcesz to zrobić w pracowni będzie to dosyć kosztowne i nie wiem czy chiński Blank z dragona jest wart pakowania w niego kasę. Jeżeli jesteś ciekawy rozwiązania delfin + delta, dosadniej było by napisać do któregoś z forumowych twórców wędek, na pewno doradza ci Blank do zastosowań które cię interesują i odpowiednio go uzbroją. Możesz tez obserwować giełdę czasami pojawiają się gotowe wędki na delfinie. Podejrzewam, że cena samego uchwytu jest większa niż cały seryjny Dragon, oczywiście nie twierdze, że to zła wędka:)

• Like 1

Idea uchwytu delfin to ustawienie kołowrotka pod kątem względem blanku, do tego używa się zbrojenia nazwanego delta gdzie stożek tworzą dwie przelotki a pozostałe tworzące tunel są jednakowej wielkości. Dlatego nie ma sensu stosowanie samego uchwytu delfin. Twój kij pewnie uzbrojony jest klasycznie wiec jeżeli chciałbyś go przebudować i zastosować uchwyt delfin należało by zdjęć przelotki i uzbroić go w system delta… nowe przelotki będą umieszczone w innym miejscu a po starych prawdopodobnie zostanie ślad na blanku. W celu usunięcia śladów warto by wyskrobać Blank ze starego lakieru i dopiero na nowo(po polakierowaniu lub bez) uzbroić. Jest to jak najbardziej wykonalne ale czasochłonne jezeli byś to robił sam to polecam, bardzo fajna zabawa. Jeżeli chcesz to zrobić w pracowni będzie to dosyć kosztowne i nie wiem czy chiński Blank z dragona jest wart pakowania w niego kasę. Jeżeli jesteś ciekawy rozwiązania delfin + delta, dosadniej było by napisać do któregoś z forumowych twórców wędek, na pewno doradza ci Blank do zastosowań które cię interesują i odpowiednio go uzbroją. Możesz tez obserwować giełdę czasami pojawiają się gotowe wędki na delfinie. Podejrzewam, że cena samego uchwytu jest większa niż cały seryjny Dragon, oczywiście nie twierdze, że to zła wędka:)

Dzięki za tak obszerna odpowiedz ;) na takie coś właśnie liczyłem ;) prowadzę już konwersacje z jednym z twórców ale nie chce mi powiedzieć ile by kosztowało przezbrojenie tego kija [emoji23]z drugiej strony ten kij mi bardzo pasuje a jedynie co w nim mam ochotę wymienić to uchwyt ale wiem ze trzeba tez go uzbroić sposobem delta i do tego są potrzebne nowe przelotki. Mam nadzieje ze ktoś się odezwie i mi pomoże bo podejrzewam ze nie znajdę tak odpowiadającego mi blanku, miałem możliwość łowienia wieloma modelami st.croix i nawet jedna x-zoga w delfinie się trafiła ale żaden z tych kijków nie odpowiadał mi jak ten dlatego chyba jest wart inwestycji ;) a jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez DominikBP

Nie przejmuj się marką kija, jeśli blank Ci odpowiada, to oskrob go, zakładaj delfina, przelotki w deltę i ciesz się ze świetnego kija.

Zawsze trochę kasy odzyskasz z ProguideX - uchwyt, przelotki ...

Nie idź drogą która mówi, że blank A jest gorszy od blanku B tylko dlatego, że nie ma naklejki St.Croix, Phenix ....

• Like 4

Nie przejmuj się marką kija, jeśli blank Ci odpowiada, to oskrob go, zakładaj delfina, przelotki w deltę i ciesz się ze świetnego kija.

Zawsze trochę kasy odzyskasz z ProguideX - uchwyt, przelotki ...

Nie idź drogą która mówi, że blank A jest gorszy od blanku B tylko dlatego, że nie ma naklejki St.Croix, Phenix ....

Bije właśnie się z myślami co zrobić ale uważam właśnie że ta droga którą opisujesz jest dobra tylko muszę znaleźć kogoś kto mi to wykona :]

Delta mocno zmienia blank, który znacznie przyspiesza i może nie ładować się tak łatwo z przynetami z dolnego przedziału…Blank nieco inaczej zachowuje się również podczas holu, warto to wziąć pod uwagę. Jaki cel miałaby przeróbka tego dragona? Co chciałbyś uzyskać? Czy poprostu lubisz tą wędkę i znudził ci sie jej wgląd?

Edytowane przez 19john92