Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

gały nie widziały - uroki zakupów przez internet :wacko:

oglądałem inny kijek tego producenta i tam prawie wsio było OK .

Muszę podejść do jakiegoś warsztatu i dowiedzieć się ile taka impreza będzie kosztowała , z założenia miał to być niedrogi kijek do ostrego traktowania.

Jest w korkach Pawle , to raczej nie czysty troll . Myślę , że jest to kij z dość popularnego segmentu - wszystkoida uniwersalnego , który łączy freshwater , saltwater , live bait i różne inne proste potrzeby , typu opad naprzykład . Taki solidny allround ,który warto mieć , ale niekoniecznie stale używać . Ugly są sztandarem tego typu kijów .

Czyli synteza ucieleśniona i kompromis ceny z właściwościami ..

Muszę podejść do jakiegoś warsztatu i dowiedzieć się ile taka impreza będzie kosztowała

Chyba już napisałem :unsure: :

Dałem kij do przerobienia w warszawskim Salarze. Koszt całkowity przeróbki: 65 zł.

Dokładniej: zdjęli górnik i uchwyt, skrócili dolnik, założyli uchwyt Fuji i nowy górnik (korek) - teraz jest dobrze.

Powtarzam: całość 65zł

Pzdr

Fatso

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam,chcę zapytać czy ktoś mógłby podać przybliżoną cenę przeróbki rękojeści wędki.Chodzi mi o przerobienie rękojeści w brzydkiej pale z jednoczęściowej na dwu częściową (coś jak w kijach karpiowych).Przeróbka mogła by być piankowa albo korkowa.Ile to będzie kosztować???

• 2 miesiące temu...

to chyba rękojeść dzielona. tzw. japan style.

pewnie się nie znam, ale na moje oko wygląda to ohydnie.

wejdź na pierwszą lepszą stronę pracowni. np. Fishingcenter Irka Matuszewskiego, masz tam możliwość porównania tradycyjnej rękojeści z tym dzielonym wynalazkiem.

to chyba rękojeść dzielona. tzw. japan style.

pewnie się nie znam, ale na moje oko wygląda to ohydnie.

wejdź na pierwszą lepszą stronę pracowni. np. Fishingcenter Irka Matuszewskiego, masz tam możliwość porównania tradycyjnej rękojeści z tym dzielonym wynalazkiem.

Dla mnie rowniez to wyglada conajmniej ochydnie, ale na temat gustu sie oczywiscie nie dyskutuje

Tak, tak, a używanie multiplikatora to jak jazda samochodem z silnikiem na dachu (cytat za autorytetem, sam bym na to nie wpadł)...

To w takim razie do jakiej wedki mozna porownac samochod z normalnie zamontowanym silnikiem skoro spinning to jazda samochodem z silnikiem pod podwoziem ? :lol:

Tak, tak, a używanie multiplikatora to jak jazda samochodem z silnikiem na dachu (cytat za autorytetem, sam bym na to nie wpadł)...

To w takim razie do jakiej wedki mozna porownac samochod z normalnie zamontowanym silnikiem skoro spinning to jazda samochodem z silnikiem pod podwoziem ? :lol:

Wywnioskowałem, że może to być bat... :lol: :lol:

• 3 miesiące temu...

Cztery podstawowe metody:

Metoda 1 - kupujesz kij z korkową rękojeścią

Metoda 2 - oddajesz rodbuilderowi/przerabiaczowi ~150 zł, albo i więcej

Metoda 3 - oddajesz koledze, który ma doświadczenie w tej materii i robi takie rzeczy ~50-100 zł, jeśli zrobi Ci po kosztach

Metoda 4 - ZRÓB TO SAM! I ty możesz zostać Adamem Słodowym.

Szczegóły będą zależeć m.in. od uchwytu kołowrotka, ale w skrócie: ostrym narzędziem usuwasz piankę (plus tniesz omotki ewentualnych przelotek na dolnym segmencie i zaczepie haczyka oraz usuwasz winding check, jeśli jest). Oczyszczasz blank z resztek pianki i kleju. Ostrożnie, bo ciachniesz blank i będziesz musiał kupować nowy (ja tak miałem, kiedy wziąłem się za wymianę uchwytu kołowrotka w mojej trociówce - stary uchwyt ciąłem piłką. Blank też ciąłem :angry: , ale teraz mam fajnego Talonika B) ). Następnie należy dopasować rękojeść korkową i wykonać pozostałe czynności rękojeściowo-wykończeniowo-omotkarsko-lakiernicze, po wielokroć opisane w Internecie (w Jerkbaicie też).

Pzdr,

Fatso

• 5 miesięcy temu...

Mam pytanie odnośnie zmiany rękojeści.Otóż zabrałem się za to samodzielnie i są małe komplikacje.Pierwsze co zrobiłem to skalpelem zdjąłem całą piankę z rękojeści i uchwyt kołowrotka.Kiedy został blank z resztkami pianki i żywicy zacząłem to ostrożnie zdzierać nożykiem.W czasie tego skrobania zahaczyłem blank i ,że tak powiem naciąłem go.Oddzieliło się od niego jak by włókno.Nie jest to duży ubytek.Koniec końców blank dokładnie oczyściłem z resztek żywicy i pianki za pomocą nożyka i papieru ściernego.Czy taki ubytek można jakoś załatać i czy nie wpłynie to ujemnie na całokształt wędziska?I jeszcze jedno pytanko.Nie wiecie Panowie jaki był by mniej więcej koszt zamontowania nowej rękojeści z uchwytem pod młynek.Dodam że rękojeść ma być dzielona,dwuczłonowa(jak w kijach karpiowych)Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Rozumiem że jest to fragment blanku który zostanie pod rękojeścią?

O ile kawałek włókna nie odszczepił się na znaczną głębokość to spokojnie można potraktować ten fragment dwuskaładnikowym klejem epoksydowym, takim raczej dłużej schnącum nie rapidem. Na to można spokojnie kleić rękojeść.

Jezeli nie będziesz montował sam to popytaj w wybranej czy najbliższej pracowni. Ale popróbuj samodzielnego montażu, ceny komponentów są np na stronie Fishing Center. Polecam samodzielny montaż, nie jest to specjalmnie trudne ani zbyt wymagające jeżeli chodzi o narzedzia.