Skocz do zawartości

Przeróbka rękojesci - pytania i porady

stugrzeg

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

A właśnie ,że da.Mam narazie 100% skuteczności.po rozebraniu elementów rękojeści ,a przynajmiej fore jeśli w grę wchodzi przedłużka reagripu , podgrzewam uchwyt opalarką ustawioną na minimum z odległości ok 10cm .Temp. taka aby parzyło w dłoń po 3sekundach Zazwyczaj wystarczy kilka minut podgrzewania przy powolnym obracaniu wędki ,co jakiś czas sprawdzam ciągnąc za uchwyt w rękawicy ,próbując obracać jednocześnie raz w lewo raz w prawo.Jeśli nie idzie podgrzewam dalej, do skutku. :)

@Dąbek111 - czy twój sposób na foregrip da radę aby ściągnąć uchwyt. 

Jest on z fajnym insertem i chciałbym go uratować ...

W ramach ciekawostki

Ja ostatnio słyszałem o koledze  który oddał kij do „magika” z prośba o szybką i tania wymianę uchwytu. Do tego korek na uchwycie miał być nie ruszony –ani powyżej uchwytu, ani poniżej – bo to był piękny i bardzo drogi korek...

I co – 3 dni później kij był do odbioru. Uchwyt wymieniony, korek nieruszony – myślę sobie magia…

Z czasem okazało się ze dolnik został przepiłowany na pół na środku uchwytu. Blank został sklejony na jakiejś wkładce ze starego  kawałka blanku. Uchwyt idealnie spasowany, ładnie polakierowany, korek odnowiony. A pod korkiem i tak nie czuć pracy kija :)  …. masakra.

Zabiłbym gdyby ktoś tak potraktował moje zabawki.

Strzeżcie  się „magików”.

Ja robię tak: grzeję suszarką do włosów - równomiernie, przez kilka minut. Pilnuję, żeby blank obok uchwytu był zabezpieczony przed gorącym powietrzem. Po nagrzaniu delikatnie próbuję wykręcić uchwyt. Jak się nie daje - odpuszczam. 30PLN nie majątek. Blank pod uchwytem prawie się przy takiej metodzie nie nagrzewa.

• 2 tygodnie później...

Ja też skorzystałem z porady .

Korek i uchwyt zszedł - ale insert musiałem ciąć - był naklejony bezpośrednio na blank.

Przy okazji wyszło na jaw że mój Hardy był przedłużony poniżej uchwytu wstawką jak ruskiego teleskopu (były takie za komuny w kolorze jasno brązowym)

• 3 tygodnie później...

Witam.

Dzisiaj odkryłem (może już tak ktoś robił?) w jaki prosty sposób odzyskać z dolnika uszkodzonej wędki komponęty domowym sposobem bez opalarki czy innej suszarki. Próbowałem z innym dolnikiem rozwiercania, niby się da ale sporo roboty, korek po rozwierceniu ma dużą średnice i często otwór jest nierówny.

Dzisiaj próbowałem zmagań z połamanym Team Dragonem, Znalazłem jakiś metalowy pręt ( ułamana dolna część od parasolki) rozgrzałem do czerwoności i wsadziłem w blank pod uchwyt chwila moment i uchwyt praktycznie sam się ześliznął, foregrip również zszedł bardzo gładko, szkoda, że na to wpadłem dopiero jak "rozwaliłem" dolną część korka.

pozdro Michał.

No wychodzi na to że sposób jest ok, jedna sprawa mnie martwi - czy ten rozgrzany pręt nie uszkadza blanku w jakikolwiek sposób?

Chodzi o sytuacje gdzie chcemy zmienic rękojesć/uchwyt na dobrym ( nie połamanym ) blanku ;)

Potencjalnie - może uszkodzić i to bardzo.

witam !!! dopiero zaczynam przezbrajanie - poczytałem na forum o podgrzewaniu opalarką -  rozbrajam spinning silstara robiony na rynek usa - uchwyt miałem tak podgrzany ża nie można było złapać i się " troszkę sfilcował " - ciągnąłem i skręcałem w rękawicach i przez ręcznik - cholerstwo nawet nie drgęło tak więc dzisiaj została odpalić szlifierkę z 1mm tarczą i go pociąć

ps. niektóre uchwyty w polskich produkcjach potrafią same odpadać i po problemie - można zakładać co potrzeba

• Like 1

• 10 miesięcy temu...