Skocz do zawartości
  • 0

Jesienne zmętnienie wody w jeziorze ?

Mirek

Pytanie

Witam !

Uganiając się za jesiennymi drapieżnikami w "moim" jeziorze zauważyłem, że po letnim zakwicie, woda zaczyna się klarować we wrześniu, po czym w pażdzierniku na krótki okres przybiera brunatne zabarwienie. Zauważyłem również, że w tym czasie drapieżniki gorzej żerują. Woda ponownie klaruje się w listopadzie. Czy może to być jakiś jesienny zakwit, czy może to osad denny, wzruszany cyrkulacją jesienną wody ? Co o tym sądzicie ?

Pozdr. mk.  

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mirek!

U mnie na jeziorku co roku tak samo jak u Ciebie.

W tym czasie "umierają" kapelony na moim jeziorku i u mnie raczej jest to z tym związane.

Choć pewności nie mam.

Może u Ciebie jest tak samo.

Jeziorko, o którym piszę ma max 2,5 metra głębokości...

• 0

W jeziorze w którym łowię 20m.gł.okolice Płocka, cały wrzesień utrzymywał się zakwit wody.Przynęty nie było widać na 20 cm.Z połowem drapieżników było bardzo słabo.Po ostatnich opadach ,wichurach i ochłodzeniu woda 13 c.zakwit znikł ale woda jest jeszcze mętna.

• 0

Mirek!

U mnie na jeziorku co roku tak samo jak u Ciebie.

W tym czasie "umierają" kapelony na moim jeziorku i u mnie raczej jest to z tym związane.

Choć pewności nie mam.

Może u Ciebie jest tak samo.

Jeziorko, o którym piszę ma max 2,5 metra głębokości...

Adamie ! 

Może i masz rację. Moje jezioro ma 7 m głębokości i 33 ha, ma również dwie zatoczki na dwóch brzegach z grążelami. Nie pomyślałem o tym. Fakt gnijące kapelony mogą powodować taką borowinową zawiesinę. Dzięki :) !

Pozdr.mk.  

• 0

W jeziorze w którym łowię 20m.gł.okolice Płocka, cały wrzesień utrzymywał się zakwit wody.Przynęty nie było widać na 20 cm.Z połowem drapieżników było bardzo słabo.Po ostatnich opadach ,wichurach i ochłodzeniu woda 13 c.zakwit znikł ale woda jest jeszcze mętna.

Białe :) ?

• 0
(...) po letnim zakwicie, woda zaczyna się klarować we wrześniu, po czym w pażdzierniku na krótki okres przybiera brunatne zabarwienie. (...) Woda ponownie klaruje się w listopadzie. Czy może to być jakiś jesienny zakwit, czy może to osad denny, wzruszany cyrkulacją jesienną wody ? Co o tym sądzicie ?

Pozdr. mk.  

Zakwit okrzemek, nic groźnego...

• Like 1