Skocz do zawartości

Szukam rodbuildera / pracowni?

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Niestety połamałem swojego Avid'a, nie miałem go zarejestrowanego więc z gwarancji nici.

Złamała się część szczytowa zaraz za pierwszą przelotką.

Czy któryś z forumowiczów ma może połamanego takiego Avidka ale w części dolnej i chce się pozbyć niepotrzebnej szczytówki, lub może mi ktoś polecić kogoś, kto by mi taką część szczytową dorobił. Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam

post-1934-1348915643,0053_thumb.jpg

post-1934-1348915643,179_thumb.jpg

Posiadam nieszczęsną wędkę 2.7m i cw.14-35g jak w temacie , dlaczego nieszczęsna można zobaczyć tutaj http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=219066 &

Wędka ma dobry szybki blank dlatego chciałbym przerobić , zrobić coś z tej wędki , zlecić pracowni która podjęła by się tego , aby nie zalegała w koncie a spełniała zadanie wędki.Widziałbym to tak a Was proszę o krytykę i podpowiedz , a więc chciałbym skrócić ją ile się da najlepiej do 2.10m ale by zostało podobne cw i wkleić szczytówkę na stałe.

Jakie mogły by być koszty takiej roboty, bo może nie warto kombinować a lepiej szukać kupca lub zamianę.

Po złamaniu szczytówki już masz przerobioną. Jak nie przejmiesz sie wyglądem to łap tak jak jest. Ewentualne przeróbki to wymiana pierwszej wejściowej przelotki (najwiekszej na 30 , jest tam chyba 20 jak pamiętam. Można zdjąc ostatnią i założyć zwykłą szczytową. Powstaje szybki czuły kij do główek 12-30 + gumiś. Sprawdzone na 2 szt , 2,70m i 2,60m. Jezeli ma to być ,,sensitiwopodobne poszukaj szczytówki federa o odpowiedniej średnicy i mocy i wklej. Pierwsze rozwiązanie jest wg mnie znacznie lepsze.

Opcja ze skaracaniem - raczej nie warto. Spróbuj nad wodą, stracisz tylko chwilę czasu. Jak będziesz chciał zmienić szczytową daj znać, leżą jakieś w domu które przypasują średnicą tulei to Ci wyślę, założysz sam.

Po złamaniu szczytówki tak właśnie próbowałem łowić tzn. wyrzuciłem ją całkiem i jest czuły i szybki kij , tylko jest problem bo nie ładuje się przy rzucaniu przynętami poniżej 20g , dlatego cały czas myślę o wklejce to może będzie się lepiej ładował na niższej gramaturze przynęt, jak myślicie?

Woblerwz o co chodziło z tym +gumiś? Jak było u Ciebie z rzutami po przeróbce i co zyskamy zmieniając przelotkę dużą?

Dopiero zaczynam raczkować w tym temacie także proszę o wyrozumiałość :mellow:

Gumiś - guma. Często jak coś opisujemy z ciężarem jaki rzuca wędka to zapominamy o masie gumy. A jak w tym przypadku do główek 12-20 g ripper czy kopytko będzie ważyć od ok 6,5 g do 17g zależnie od wielkości. Razem to już robi sporą róznicę. Z tego co pamietam kijkiem 2,6 bez szczytówki rzucałem od 12g + ,,gumiś i kijek już sie nieźle ładował. Fakt ze chyba 17+gumka było bardziej na miejscu.

Jak chcesz łowić trochę lżej niż 20 jak sie ładuje kij to będzie to wymagało wpasowania jakiejś grafitowej szczytówki federa ale też i jej przyciecia na długość bo inaczej to wędka wyjdzie pokraczna. Popatrzę w niedzielę na tego 2,6, za wiele chyba się nie różnią.