manonegra13 Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Dzięki woblerwz za objaśnienia terminów spiningowych jeśli nic nie wymyślę to zrobię jak pisałeś czyli zmienię przelotkę szczytową i będzie bez żadnej szczytówki. Kij będzie 2.6m do cięższych główek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Na Alle sa szczytówki do tego modelu , nie wkleję linka bo przeglądałem rano. Są w kijach spinningowych. O ile to są z jedną przelotką to dają radę tylko czy taki sposób łowienia będzie odpowiedni. Łapałem takimkijem bez wymiany szczytówki, miałem zrobić koledze ale jechałem tam gdzie trzeba miotnąć czymś cieższym a moje kije wyszły. Wyglada paskudnie ale sobie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Ta karykatura szczytówki i tak nie miała nic wspólnego z ładowaniem kija. U mnie w okolicy kilka osób ,po podobnych doświadczeniach jak twoje ,polecieli do speca od naprawy wędek w Elblągu i wymienili resztę śmiesznych kikutków na wymienne szczytówki trochę sztywniejsze o długości ok 20 cm z trzema przelotkami od wklejki.Ojciec używa takiego właśnie przerobionego kija na sandacza i bardzo sobie chwali.Kijek pracuje całkiem odmiennie od oryginału,w/g mnie na jego korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Dąbek 111 jak byś mógł coś więcej napisać o tej szczytówce i czy można ją nabyć w sieci? Z jakimi przynętami (gramaturą ) współpracuje teraz ten kij który posiada Twój ojciec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Nie widziałem takich szczytówek w sprzedaży.trzeba nabyć gołą ,dopasować do gniazda i odpowiednio skrócić a i czasami doszlifować .Ojciec lapie główkami 10-25g.Szczytówka u niego nie gnie się w ten sposób że można ją owinąć wkoło palca ,jest dość sztywna ale nie na tyle aby nie zasygnalizować opadu lub brania.na orginałach jest jedna przelotka w połowie i szczyt ,moim zdaniem to przyczyna ich łamliwości bo główne obciążenie spoczywa na ostatniej przelotce blanku .On na swoich ma dwie + szczyt, a na dłuższej o ok 5cm i delikatniejszej ma trzy+szczyt i obciążenie rozkłada się też w miarę równo na szczytówce.Na szczycie nie ma sica a rzuca plećką i od trzech lat nie zauważył aby coś złego się z nią działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Cały czas chodzi mi po głowie co zrobić z tym kijem i dziś wymyśliłem coś takiego jako że dolnik jest długi ma 51cm pomyślałem go obciąć 25cm i dociążyć, po obcięciu do stopki kołowrotka będzie 15cm .Teraz drugi element skrócić od góry 25cm plus tyle ile by miała szczytówka do wklejenia, tylko nie wiem czy dobrał by taką szczytówkę by wchodziła ładnie w parabolę z resztą wędki. Po wykonaniu tych zabiegów był by kij 2.10 na ponton bo o taki mi chodzi.Czy robił ktoś podobne eksperymenty?jak to się będzie miało z cw? Czy dolnik nie będzie krótki? dodam iż cw org. 14-35g a kij bym chciał uzyskać pod sandacza i szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamus Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Nie przerabiać. Koncepcja tej wędki jest wbrew pozorom bardzo przemyslana i ok. Tylko trzeba potrafić to wykorzystać. W niektórych sytuacjach jest nie zastąpiona. Oczywiście służy do łowienia w agresywnym opadzie ciężkimi przynętami a nie do wleczenia 2 g główek.Posiadam i wiele razy się o tym przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Kolego Adamus , pewnie masz trochę racji , ale ten kijek jest mi teraz zbędny bo zastąpiłem go shimano speedmaster 2.7m i 15-40g , kij jak już pisałem jest fajny i szybki ale widocznie nie potrafiłem korzystać z jego walorów , nie wiem jak Ty to robisz zawieszając przynętę by się przemieścić w inne miejsce? mi w tym momencie łamią się szczytówki albo jak podbierasz rybę jak jesteś sam na łowisku ? również możesz spodziewać się złamania szczytówki ,jeśli chodzi o ciężki opad to raczej tylko tak łowię , w moim pudle nie znajdziesz główki poniżej 12g , teraz potrzebuję przerobić ten kij bądź sprzedać gdyż potrzebuję kija na ponton krótszego dlatego próbuję wykorzystać to co mam i zalega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Wędka trafiła do działu sprzedam , może uniknie przeróbki , jeśli nie zostanie sprzedana pójdzie do przeróbki na krótką w pracowni w Wrocławiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manonegra13 Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Koniec tematu ,wędka zmieniła właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Powoli zaczynam myśleć o powrocie do ojczyzny, ale za nim to nastąpi chciałbym powiększyć swój arsenał o kilka wędek. Do tej pory moje zamówienia realizował X-Rods, ale Daniel chyba zamknął pracownię....Szkoda bo moje CD-ki są wykonane perfekcyjnie. Dużo dobrego słyszałem o Fishingart, może faktycznie przerzucę się na CTS-a? A jakie są Wasze typy, gdzie teraz budujecie wędki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 W fishingarcie ale czy koniecznie cts-a?Przyjedziesz dam Ci pomacać resstafina Muchówka hm62 czeka na Ciebie, no chyba że zapomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Nie mam szafy pełnej wędek,ale nie zaszkodzi napisać - jeśli rozglądasz się za czymś nowym sprawdź ofertę Phenix'a,mam jednego kija na tym blanku i nie zamierzam się z nim rozstawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 W fishingarcie ale czy koniecznie cts-a?Przyjedziesz dam Ci pomacać resstafina Muchówka hm62 czeka na Ciebie, no chyba że zapomniałeś Józiu, nie zapomniałem Mam nadzieję, że połowię nią jeszcze lipienie na Sanie w tym roku. Co do resstafina...1200 zł za kija to max, co mogę przełknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Jak chcesz naprawdę superowy patyczek 2w1 jak jeden szampon to trzeba przełyk nieco poszerzyć .A cts-y też są przyzwoite . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Hej TomkuJa po akcjach rodbuilderskich z robienia wędek się wyleczyłem skutecznie. Dość miałem dziwnych sytuacji, czekania miesiącami i miałem takie przejścia praktycznie za każdym razem, po za - właśnie Fishing Artem. Teraz - wolę iść do sklepu i brać ze stojaka, nawet jeśli ma być stówę lub dwie więcej. Wiem ze jak coś pierdyknie to nie ma dumania co dalej odsyłania, czekania etc, tylko w naście dni jestem z powrotem działającyAle gdyby mnie naszło, na robienie wędki - to tam, bo jest to na miejscu.Ja robiłem tylko drobną naprawę szczytówki, ale kilku kolegów robiło wędki i za KAŻDYM RAZEM były na czas. Często kilka dni wcześniej, co jest chyba osiągnięciem niespotykanym zbyt często u nas na rynku.Co najciekawsze, z tego co ludzie mówią, właściciel zajmuje się tym w duzej mierze hobbystycznie, tym bardziej warto cenić terminowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grego Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Potwierdzam to, co napisali koledzy: standerus i Jozi. FishingArt to ze wszech miar godne polecenia rozwiązanie - (przed)terminowo, dokładnie według oczekiwań i ze świetnym kontaktem. Restaffine - najlepsza spinningowa wędka, jaką miałem; choć również najdroższa... Warto jednak o tym pomyśleć.Pozdrawiam,Grego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revizor Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Ja ze swojej strony odpowiem Ci tak. Mam 4 kijki z pracowni. Trzy robiłem w FC - gorąco polecam. Na czas zgodnie z oczekiwaniami, XLS nawet je przerósł . Jeden kijek zrobiłem w Art-rod, na odległość mailowo. Chciałem zobaczyć jak wyjdzie. Wyszło super. Także z mojej stromy mogę polecić te dwie pracownie. Pewnie, na czas i zgodnie z oczekiwaniami, a nawet ponad nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 no to zeby bylo tez i mniej stronniczo... U daniela robilem kije w czasach gdy jeszcze nie mial pracowni. bardzo lubie jego szkole i wyczucie estetyki - choc sam daniel wie ze w moich kijach to ja mowie jak maja byc wykonczone i rodbuilder nieczesto ma tutaj cos do powiedzienia. choc kilka razy mialo miejsce odstępstwo od RXrods. obecnie po tym co ogladalem, czym lowilem, czym macham i do czego wracam z najwiekszą chęcią na MOIM oplacu boju sa tylko PHENIX'y spod ręki Łukasza Masiaka - czyli rodmas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Moje rekomendacje:-Rodmas Łukasz Masiak 13 lub 14 wędek , Castingi oraz 3 spiningi zawsze bardzo OK-X-rods: 3 castingi było b. OK-FC: jeden spin, jeden cast - nie polecamU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Z mojej strony tak,pierwszy kij robiony w ART-ROD,tak jak chciałem,efekt końcowy super,drugi kij w FC,efekt super,trzeci robiony ponownie w ART-ROD,efekt super,polecam te dwie pracownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Ja moge tylko dodac ze dwa patolki zbroił p. Sergiusz FishingRod-wszystko ok nawet BARDZO ,oraz nasz kolega Kamil vel Mekamil też dwa projekty i jestem mega bardzo zadowolony. Wszysko tak jak chciałem nawet przed czasem Moge polecic z czystym sumieniem te dwie osoby. Pozdrawiam Karol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Dzięki Panowie. Przeanalizuję wszystkie uwagi, odwiedzę kolegę Jozi i zaczynam budowę 2-3 wędek. Fajne kije i w moim guście robi Mekamil, ale na mojej wysepce pojawił się prawdziwy spec Podobno Peresada robi następnego kija P.S. Z całym szacunkiem dla Pana Irka, ale kije z FC kompletnie mi się nie podobają...Ale ja już taki jestem dziwny, Mercedesy też mi nie lezą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 na mojej wysepce pojawił się prawdziwy spec Podobno Peresada robi następnego kija HejNawet myślałem to napisać. Mając pod bokiem początkującego rod buildera - chyba jemu powierzyłbym zrobienie wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tomek bo rodwojenia jaźni dostaniesz, komu powierzyć swoje funty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi