Skocz do zawartości

Szukam rodbuildera / pracowni?

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Mam pytanko do szacownego grona, czy jest na Śląsku jakaś pracownia w okolicach Katowic(bynajmniej nie chodzi mi o osobę która coś tam od czasu do czasu ukleci), gdzie mógłbym przyjść usiąść powydziwiać, pomacać blanki, gripy, przelotki, ponarzekać co mnie boli, czego nie chcę a czego pragnę.

Tak oglądam tutaj te wędziska ze ślinotokiem na ustach i jak na razie stwierdzam że nijak mi po drodze do pracowni Matusiaka :(. W związku z tym zaczyna rodzić się pomysł (czasu u mnie niestety niezbyt wiele), jeśli nie kupię w pracowni to chyba prędzej sam złożę, tylko jeszcze coś więcej muszę dowiedzieć się o tym kręgosłupie wędki i rozmieszczeniu przelotek i zapewne pierwszy blank górnym lotem nie będzie.

Zwierzu. Na Śląsku jest przecież FishingArt . Zaledwie 60km od Katowic , w miejscowości Kraków. Pan Krzysztof ma tam tylu klientów od nas że zapewne nauczył się już godoć.

Ino jak tam bydziesz jechoł to wyź se całki gelt co ino mosz bo ceny mo pierońskie.

• Like 1

Albo pojechać gdzieś nad wodę . Jak spotkasz jakiegoś wędkarza to dać mu w czapkę i wziąść sobie wędkę.

Wtedy trzon moich wędek stanowiłyby karpiówki i gruntówki :lol: - nie o to mi chodzi :P .

...jak masz czas to odczekaj 1-2 miesiąca. Zaręczam - będziesz kontent dzwoniąc do Krakowa...

W sumie chciałem sobie coś pod choinkę sprawić, ale jakiegoś szczególnego pośpiechu nie ma, nic mnie nie goni i mogę poczekać, skoro mówisz że warto.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, jest to mój drugi post na tym forum. Na początek muszę zaznaczyć, że w dziedzinie rodbildingu jestem laikiem. Postanowiłem założyć ten temat ponieważ potrzebuje porady od bardziej doświadczonych w tej materii wędkarzy. Czytając tematy w tym dziale myślę, że lepiej trafić nie mogłem :) . Chodzą mi po głowie dwa projekty a o pierwszym z nich chcę dzisiaj podyskutować.

Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Fenwicka z serii HMX o sygnaturze HMXS 76L-2-F.

Wiem, że jest to jedna z najniższych serii tego producenta ale mi kijek bardzo przypadł do gustu i prawie idealnie sprawdza się podczas mojego okoniowania. Długość w moim przypadku uniwersalna 2,30 m, fajna, szybka akcja, to piękne, głębokie ugięcie, ładny i skromny design, ładnie współpracuje z większością moich okoniowych przynęt w podanym przez producenta cw, można spokojnie go trochę przeciążyć i dobra czułość. Dlaczego prawie?

Według mnie można troszeczkę popracować nad czułością kijka. Moim skromnym zdaniem zdecydowanie zbyt gruby korek powoduje za mocne tłumienie "informacji" docierającej do ręki wędkarza. W związku z tym narodził się w mojej głowie pomysł przeróbki tego spiningu. Modyfikacja miałaby dotyczyć uchwytu i reszty dolnika. Szukałem , czytałem i doszedłem do wniosku, że idealnym będzie uchwyt Fuji SKSS a dolnik wymyśliłem sobie dzielony z ciemnobrązowej korkogumy, która ładnie będzie komponować się z kolorem blanku i omotek. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Podstawowe dotyczy pracowni, którą byście mogli mi polecić. Kluczowym w moim przypadku jest fakt, że nie mogę osobiście jechać do takiej pracowni. Realizacja musiałaby odbyć się na zasadzie wysłania wędki i uzgodnień emailowo - telefonicznych. Jeżeli znacie taką dobrą i zaufaną pracownię to będę wdzięczny za informację.

2. Tak jak już wspominałem budowanie i przebudowywanie wędek jest mi praktycznie obce, powoli ogarniam temat blanków. Natomiast zagadnienia dotyczące uchwytów, przelotek, itd. są mi jeszcze obce, oprócz oczywiście niezbędnych podstaw. Drugie pytanie dotyczy uchwytu Fuji SKSS, czy jest to ten sam uchwyt co Fuji SK2. Jeżeli nie, to czym się różnią?

3. Kijek współpracuję głównie z cienkimi plecionkami (ok. 4lb), dlatego zastanawiam się czy przy okazji przebudowy dolnika, nie zmienić przelotki szczytowej na Fuji sic. Wędka seryjnie uzbrojona jest w komponenty Pacific Bay, nie mam pojęcia jakie to dokładnie są przelotki. Jak myślicie czy jest sens zmieniać tą szczytową na Fuji sic.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :D .

.

Edytowane przez Lars

teoretycznie można to zrobic "od dupy strony" bo czemu nie :) zwłaszcza przy dzielonej rękojeści, co do szczytowej to nie wiem czy jest sens jezeli nie jest zużyta.... co do pracowni to jest ich dużo jest też kilku chłopaków domowych twórców :)

Nawet jakby zdjąć wszystkie przelotki blank oskórować i wypolerować złożyć na nowo z nowym uchwytem to w czym problem ? sprytny składacz znający temat przeprowadzi operację szybko i za nie takie duże pieniążki.

Czyli jakie to są w/g Ciebie bo z tego co ja się orientuję to prawie podwoi cenę tego kija.

Wielkie dzięki Panowie za szybką reakcję i porady :) . Czytając Wasze posty wiedzę, że jeszcze długa droga przede mną :P . Skontaktuję się z osobami poleconymi przez mrWhite7 i zobaczę jakie będą koszty całkowite. Kijek kupiłem używany ale praktycznie nówkę w dobrej cenie, oczywiście w porównaniu do ceny sklepowej. Po kalkulacji kosztów całkowitych zobaczymy czy się będzie opłacało w niego inwestować. Być może lepiej będzie dozbierać kaski na całkowicie nowy projekt, budowany od podstaw, już na monoblanku :D. Na dzień dzisiejszy z pewnością nie podejmę się samemu przeróbki ale w przyszłości nie jest to wykluczone ;) . Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...