aquarius Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Polecam kolegę Patryk1125! Szukam w użytkownikach ale nie ma takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquarius Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Nie mam przelotek,jestem ze ŚlaskaMasz przelotki? Skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 WitamSzukam osoby która wymieni mi przelotki na szczytówce średnica blanku przy szczytówce to około 3mm. Wędka to morski spining PE 10-12.Możecie kogoś polecić? Wątek połączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mklip Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Witam Serdecznie.Posiadam 2 wędki Dragon Silver Edition Float 3,90m 10-35g 1 jest w stanie oryginalnym . chciałbym pozbyć się z niej wszelkich napisów producenta Tak aby nie było po tym żadnego śladu Ps. Mam druga taka sama wedke kiedyś były z niej usuwane napisy i była przezbrajana w inny uchwyt i korek zamieniany na piankę i niebieskie omotki ale chciałbym ją również przezbroić bo uszkodziła mi się w niej przelotka . Podsumowująć : 1. Pierwsza wędka , przezbrojenie ze zmiana omotek na zielone , zmiana korka na piankę . wymiana przelotek, usunięcie fabrycznych napisów producenta 2 Druga wędka usunięcie fabrycznych napisów producenta , przezbrojenie przelotek, , zmiana omotek na zielone , wymiana dolnika z pianki na piankę bo już się lekko popsuła Jaki byłby orientacyjny koszt wszystkiego Ps. lepszy uchwyt z korkogumy czy z pianki Eva ? Korki mi nie odpowiadają zupełnie . Pianka chyba jest tańsza ? Proszę o odpowiedzi osób które są w stanie podjąć się zadania za rozsądne pieniądze. Witam Serdecznie. Posiadam 2 wędki Dragon Silver Edition Float 3,90m 10-35g Blank jest lakierowany. Chodzi mi o pozbycie się wszelkich napisów producenta z wędki. Tak aby nie było po tym żadnego śladu Dodatkowo chciałbym fabryczny uchwyt z korka zamienić na korkogumę bez porów Ps. Mam druga taka sama wedke kiedyś były z niej usuwane napisy i była przezbrajana w inny uchwyt i korek zamieniany na piankę i niebieskie omotki ale chciałbym ją również przezbroić na korkogumę i w niej uszkodziła mi się przelotka : / Także druga by była do przezbrojenia Podsumowująć : 1. Pierwsza wędka , przezbrojenie ze zmiana omotek na zielone , zmiana uchwytu zmiana pianki na korkogumę i naprawa uszkodzonej przelotki :/ Druga wędka usunięcie fabrycznych napisów producenta , przezbrojenie przelotek, zmiana uchwytu kołowrotka, zmiana omotek na zielone , zmiana uchwytu zmiana pianki na korkogumę Jaki byłby orientacyjny koszt wszystkiego Ps. lepszy uchwyt z korkogumy czy z pianki Eva ? Korki mi nie odpowiadają zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Witam Serdecznie.Posiadam 2 wędki Dragon Silver Edition Float 3,90m 10-35g 1 jest w stanie oryginalnym . chciałbym pozbyć się z niej wszelkich napisów producenta Tak aby nie było po tym żadnego śladu Ps. Mam druga taka sama wedke kiedyś były z niej usuwane napisy i była przezbrajana w inny uchwyt i korek zamieniany na piankę i niebieskie omotki ale chciałbym ją również przezbroić bo uszkodziła mi się w niej przelotka . Podsumowująć : 1. Pierwsza wędka , przezbrojenie ze zmiana omotek na zielone , zmiana korka na piankę . wymiana przelotek, usunięcie fabrycznych napisów producenta 2 Druga wędka usunięcie fabrycznych napisów producenta , przezbrojenie przelotek, , zmiana omotek na zielone , wymiana dolnika z pianki na piankę bo już się lekko popsuła Jaki byłby orientacyjny koszt wszystkiego Ps. lepszy uchwyt z korkogumy czy z pianki Eva ? Korki mi nie odpowiadają zupełnie . Pianka chyba jest tańsza ? Proszę o odpowiedzi osób które są w stanie podjąć się zadania za rozsądne pieniądze. Witam Serdecznie. Posiadam 2 wędki Dragon Silver Edition Float 3,90m 10-35gBlank jest lakierowany.Chodzi mi o pozbycie się wszelkich napisów producenta z wędki. Tak aby nie było po tym żadnego śladu Dodatkowo chciałbym fabryczny uchwyt z korka zamienić na korkogumę bez porów Ps. Mam druga taka sama wedke kiedyś były z niej usuwane napisy i była przezbrajana w inny uchwyt i korek zamieniany na piankę i niebieskie omotki ale chciałbym ją również przezbroić na korkogumę i w niej uszkodziła mi się przelotka : / Także druga by była do przezbrojenia Podsumowująć : 1. Pierwsza wędka , przezbrojenie ze zmiana omotek na zielone , zmiana uchwytu zmiana pianki na korkogumę i naprawa uszkodzonej przelotki :/ Druga wędka usunięcie fabrycznych napisów producenta , przezbrojenie przelotek, zmiana uchwytu kołowrotka, zmiana omotek na zielone , zmiana uchwytu zmiana pianki na korkogumę Jaki byłby orientacyjny koszt wszystkiego Ps. lepszy uchwyt z korkogumy czy z pianki Eva ? Korki mi nie odpowiadają zupełnie Połączone z głównym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Paweł nie idź tą drogą.Sama robocizna w okolicach wartości tej wędki( Pracy 3x więcej jak montaż nowego kija od podstaw)Nowe komponenty tj,przelotki i materiał na rękojeść drugie tyle.Oczywiście jeżeli zamierzasz zlecić komuś wykonanie usługi.Jak jesteś ,aż tak przywiązany do firmy Dragon ,to zamów HM-a od podstaw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Witam, potrzebuję przezbroić wędkę muchową na spining, razem ze skrobaniem lakieru na blanku, może jest ktoś kto podjął by się przezbrojenia,i nie zajęło by mu to z rok czasu ?????bo sezon kleniowy trwa, a wędka ma do tego służyć ????Z góry dziękuję za ewentualne oferty.Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Szukam rodbuildera w Warszawie (lub okolicach) albo w Szczecinie. Tematy:- uzbrojenie blanku Batson TESCB76MH-SS,- wymiana przelotek w St.Croix LES86HF2,- wymiana przelotek w "skróconym" MHX ISB781.Termin - do 20.05. Prośba zainteresowanych o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Panowie taki temat. Czy jest realne przezbrojenie zielonego dragona hm 69 w inne przelotki tak aby ta przeróbka zbytnio nie rzucała się w oczy ? Zakładam, że tak i dlatego szukam kogoś kto przezbroi wspomnianego dragona sensilite o teoretycznym c.w. 2 - 10 gram w wersji cast z oryginalnych przelotek w jakiś sensowny wagowo set adekwatny do mocy kija tak aby go przyspieszyć. Ewentualne oferty z propozycjami setu zbrojenia i koszty poproszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Jest to jak najbardziej realne, z tym że przezbrojenie kijka z zachowaniem oryginalnego lakieru na blanku nie jest łatwym tematem i wymaga doświadczenia. Usuwanie starych przelotek zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem powstania odprysku na oryginalnym lakierze - im cieńsza warstwa (mówimy tu o mikronach) tym ryzyko teoretycznie jest większe.Precyzyjne usunięcie nici za pomocą ostrego skalpela i podważenie lakieru na granicy omotki i blanku poprzez umiejętne dozowanie ciepła zmniejsza to ryzyko. Dużo zależy też od tego jak i czym pomalowany jest blank oraz jaką żywicę zastosowano do lakierowania samych omotek. Dla przykładu, lakier do omotek firmy flexcoat jest łatwiejszy do usunięcia już po delikatnym podgrzaniu, a niektóre chińskie żywice, którymi lakierowane są czasem karpiówki czy feedery pozostają twarde jak skała nawet po nadmiernym podgrzaniu i można je usunąć jedynie mechanicznie z koniecznością skrobania całego blanku. Z mojego doświadczenia omotki na świeżo ukręconych kijkach lub odwrotnie, na bardzo starych wędkach również są łatwiejsze do usunięcia. Wszystko pośrodku to temat rzeka. Właśnie m.in. dlatego często przy takich operacjach blanki skrobane są do gołego węgla - jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób dla rodbuildera na zakrycie śladów po przezbrojeniu, ale ma jeden oczywisty minus. Skrobanie jest uzasadnione w przypadkach gdy warstwa lakieru jest bardzo gruba i niepotrzebnie obciąża i spowalnia blank - dotyczy to częściej budżetowych konstrukcji (choć są wyjątki), a wyniki takiego "odchudzania" potrafią być naprawdę zaskakujące (mój rekord ze skrobania szczytówki to ok. 1.9g lakieru mniej na samej części szczytowej). Aczkolwiek, zdecydowana większosć wysokiej jakości, (współczesnych) blanków, jeśli już jest malowana fabrycznie metodą zanurzeniową to warstwa lakieru jest bardzo cienka i ma w zasadzie pomijalny wpływ na właściwości blanku. Usunięcie go nie spowoduje cudownych zmian - a zauważalncyh czy odczuwalnych tymbardziej. W przeciwieństwie np. do masy przelotek, różnica ok. 0.1-0.2g na całej długości części szczytowej jest w praktyce nieodczuwalna (nota bene, takie różnice wagowe występują czasem pomiędzy dwoma identycznymi szczytówkami nowych blanków o identycznej długości) a "efekt wow" przed/po prędzej można raczej zrzucić na placebo niż na "ożywienie się" blanku. Demontaż przelotek z zachowaniem oryginalnego lakieru jest znacznie trudniejsze i bardziej pracochłonne niż skrobanie nożyczkami, ale przypadku blanków malowanych, szczególnie tych pięknych, uważam że gra jest warta świeczki ponieważ zachowany zostaje unikalny charakter kijka, a oskrobać blank zawsze można - będzie wtedy wyglądał jak tysiące innych bezpłciowych wędek... Wymieniając przelotki tego samego typu na lżejsze, z zachowaniem oryginalnego spacingu zwykle przynosi bardzo przyzwoite rezultaty i w ogóle nie rzuca się w oczy - mam tu na myśli perspektywę z jakiej zwykle powinno się patrzeć na wędkę - nie na fotelu. Nawet jeśli powstaną minimalne ślady po przezbrojeniu, łatwo jest je zeszlifować i zakryć nową omotką. Tu przykład projektu na Avidzie Inshore - wymiana przelotek na lżejsze SeaGuide RS i trudny, błękitny, cienko lakierowany blank z zachowaniem oryginalnych transparentnych nici, z bliska na pełnym słońcu. Jeśli w grę wchodzi zmiana spacingu, lub całkowita zmiana typu przelotek np. przy przezbrojeniu z NGC (ramki typu Y) na ramki w systemie KR sprawa nieco się komplikuje, ponieważ ślady po starej omotce zostaną i będą widoczne pomiędzy nowymi przelotkami. Polakierowanie samych miejsc po starych omotkach teoretycznie jest możliwe, ale również będzie widoczne ponieważ świeży lakier bardziej się błyszczy i ma inny odcień niż stary, zwykle nieco pożółknięty, lakier. Najskuteczniejszym sposobem ukrycia śladów po starych omotkach jaki stosuję jest delikatne zeszlifowanie blanku na mokro i ponowne lakerowanie metodą zanurzeniową - bardzo cienką warstwą podgrzanego lakieru o superrzadkiej konsystencji, która jak już wcześniej wspomniałem, w żaden sposób nie wpływa na właściwości blanku, a ślady po przezbrojeniu stają się praktycznie niewidoczne. Pewną przeszkodą w tym sposobie jest zachowanie oryginalnego uchwytu na wędce - metodą zanurzeniową lakieruje się przeciągając blank szczytem w dół przez zbiorniczek lakieru z cienką membraną, która zbiera nadmiar lakieru, uchwyt uniemożliwoa przeciągnięcie, a cofnięcie się jest niemożliwe) ale da się to zrobić nieco innym "patentem" i wykonywałem również takie projekty. Poniżej fotki lżejszego brata i kuzyna ww. Avida - oba blanki po ściągnięciu przelotek i lakierowaniu metodą zanurzeniową - na zdjęciach widoczne są dokładne miejsca po starych przelotkach i nawet z bliska i na pełnym słońcu ciężko jest to miejsce znaleźć, a z daleka jest to praktycznie niezauważalne. Pozostała część blanku wygląda tak samo, ale nie sposób uchwycić tego na zdjęciach. Żeby nie było tak kolorowo, na koniec wrzucam jeszcze fotkę z niedawnej, niestety nieudanej, próby usunięcia omotki bez śladu - również St.Croix, tym razem Legend Elite, lakierowany na transparentny zielony kolor, a konkretniej barwiony na zielono lakier, który jest tak cienki, że odchodzi wraz z podgrzaną stopką przelotki. Niezależnie od tego jak bardzo się nie starałem, każda omotka odchodziła wraz z kolejną warstwę lakieru. Nawet szlifowanie papierem wodnym 5000 stosowanym m.in. w lakiernictwie samochodowym usuwało zbyt dużą ilość lakieru i pozostawiało ubytek, który przy zmianie spacingu pozostanie widoczny na tle oryginalnego lakieru. Załączam zdjęcie miejsca po demontażu drugiej przelotki - znikomą wręcz grubość warstwy lakieru doskonale widać na przetarciach jakie powstały w miejscu łączenia składów, z prawej stroy tuż powyżej przelotki. Łączenie wygląda jak w mocno wyeksploatowanym kijku, a lakier można skrobać paznokciem. Ratunkiem dla tego kijka byłoby ponowne pomalowanie barwionym na zielono lakierem, ale tego typu barwniki również mają swoje odcienie (od oliwkowego po głęboką zieleń) więc nie będziemy się w to bawić i w tym przypadku kijek zostanie po prostu delikatnie oszlifowany z fabrycznego lakieru (nie potrzeba nawet skrobania) i ubrany w nowe przelotki. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie i rozjaśniłem nieco temat Po więcej info zapraszam na priv. Pozdrawiam 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Witam. Koledzy, już 3 rok z rzędu szukam na prawdę dobrej wklejanki na sandacze, takiej która zadowoli mnie pod każdym względem i ciągle pudło.Każdy producent ten typ wędki robi na odpieprz...bo innego słowa brakuje Jedynym wyjściem (nie uzasadnionym ekonomicznie ale zaspokajającym moje potrzeby na lata) wydaje się być przerobienie mojej starej Inazumy Flash Perch 2.60 / 20g. Pytanie moje brzmi : Kto z Was podjąłby się tego zadania i z jakimi kosztami to się wiąże ? Zakres prac to demontaż całego kija, dobrać i założyć set przelotek pod FL'a 4000 ; uchwyt SKSS tudzież TVS i rękojeść z korka Pozdrawiam.Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 kiedyś kolega @filser przerabiał mi 2 wędki i byłem bardzo zadowolony z roboty, ale nie wiem czy nadal się tym zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Tak, pamiętam, że Kolega Filser robił takie tematy ale czekam, że może inni Koledzy się wypowiedzą.Może ktoś ma sprawdzony patent na ten kij ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Może Kamil by ci zrobił,zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 27 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Patent jest prosty, oskrobać w całości z fabrycznego lakieru (a jest tam co skrobać), wywalić pseudokorkowy foregrip nakręcany na gwincie, który jest wklejony w całości na kartonowym "arborze" i ubrać w poprawnie wklejony uchwyt i nowoczesny set lekkich przelotek. Gwarantuję, że wyjdzie z niej fajny i czuły kijek. Prezbrajałem już ze cztery Inazumy i jedną z nich dość dużo łowiłem, mimo że była to teoretycznie wędka zapasowa i miałem dużo lepsze kije to i tak bardzo chętnie zabierałem ją ze sobą nad wodę. Chętnie podejmę się zlecenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Witam.Dzisiaj na okoniach, nie wiem jakim cudem, połamałem przy wyrzucie, 5g ołowiu z gumką 7cm, dolny skład matagi tr76 ss LL.Pękł przy samym łączeniu z górnym składem.Myśl mnie naszła taka że albo zeszlifować dolny skład i dopasować do górnego, albo wstawić spigot. Czy ktoś podjął by się naprawy tego kijka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Daj zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Takie cuś się wydażyło Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez cinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) W najgorszym możliwym miejscu do łatania.Jeśli rozwarstwienie wzdłużne na dolniku nie poszło zbyt daleko , można przyciąć i pasować spigot.Prawdopodobnie wędka nie straci na długości a ugięcie na styku męskiej/żeńskiej będzie płynniejsze. Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Ja zaglądałem swoim kulawym okiem i światełkiem po nie poszło wzdłużne pęknięcie daleko.Jakiś 1cm może 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Czyli temat do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Tak myślę że do ogarnięcia spigotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 Jeszcze jeden temat mi się nasunął, dokupienie górnego składu matagi ss ale wersji "l" czyli 3-11g i połączenie z dolnikiem bez myślenia nad spigotem.Pytanie do was, jaką średnice ma dolnik z matagi ss l w górnej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Dolnik będzie za słaby i składy nierówne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Spigot i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi