Skocz do zawartości

Szukam rodbuildera / pracowni?

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko do Was ,czy może zetknęliście się z Tym Rodbuilderem ? działa na terenie USA i specjalizuje sie w robieniu wedek typu trvel,wędki zbrojone sa na blankach które są Produkowane na potrzeby Tej pracowni,prawdopodobnie wspołpraca z lamiglasem.Czy ktoś ma jakieś info na temat prodoktów z tej pracowni?
http://www.travelrods.com/category/3/
pozdro hasior

• 3 tygodnie później...

Chodzi mi po głowie ten sam pomysł, ma shimano technium DF 2,4m 10-30g i kijek jest ze mną od samych początków mojego łowienia i ze względu na sentyment w życiu sie go nie pozbęde, teraz służy mi do połowu pstrąga i spisuje jak narazie (mało łowie pstrągi)wręcz znakomicie, kijek mi poprostu mi leży, pozatym ma sporo moce na ładnie pstrągi i ładnie amortyzuje hol ryby. Minusem jest to, że coś ostatnio często lecą z niego rybki ale myśle, że to moja wina (brak doświadczenia) a nie kija. Wcale ci się nie dziwie. Pozdrawiam

Witam.

Jestem zafascynowany tym że robią się tutaj takie fajne rzeczy:)...

Chcialbym Koledzy zrobić dla siebie wędzisko. Przynajmniej zrobić wędzisko:).. a pozniej określę czy nadaje się do czegokolwiek, choć z tego co czytałem to możliwe to jest do zrobienia.

Koledzy proszę więc o jakieś wskazówki.

Z czego zrobić taki kijek, gdzie można otrzymać materiały, i jak po kolei zabrać się za to wszystko by powstało dzieło sztuki:)...

z wędkarskim Pozdrowieniem

Marcin

Witaj :D

myślę że dobrze trafiłeś. Generalnie o podstawach budowy kija można poczytać w artykułach na stronie głównej w zakładce rodbuilding, sporo praktycznych informacji zawiera cykl przygoda z wędką oraz wywiad z Mattem Davisem.

Dobrze byłoby również gdybyś udał się do najbliższej pracowni i porozmawiał o szczegółach - mamy tu rodbuilderów z wielu miast: Warszawy, Gdańska, Poznania, Szczecina, Łodzi, Konina, z woj. Lubuskiego, z Krakowa :mellow:

no i oczywiście, kącik rodbuildera czyli to miejsce

pozdrawiam

http://www.mudhole.com/Rod-Building-101#

Masz tutaj w prostym filmowym przekazie , cały nieskomplikowany proces klecenia , elementarz składania . Nie może się nie udać ..

A póżniej , kiedyś tam , zrobisz sobie kije które będą najoczywistsze ..

Hej, witaj! Zrobić sobie wędkę to wspaniała sprawa, każdy z nas chętnie Ci pomoże! Zgodnie z radą Friko, najlepiej udaj się do najbliższej Ci pracowni. W każdej znajdziesz wszelkie potrzebne komponenty. Jeśli wiesz czego potrzebujesz, to już jesteś w połowie drogi.. bo podstawą jest wybór blanku nie tylko doskonałego technicznie, ale także dobranego do używanych wabików, warunków łowiska, ryb itd.

Idąc dalej, jeśli już masz blank, budujesz na nim dopasowaną do siebie rękojeść, wiążesz przelotki, lakierujesz i gotowe. Proste? Haha, oczywiście na każdym etapie spotkasz się z wieloma problemami, ale tym większe będzie Twoje zadowolenie. Sporo informacji znajdziesz na forum, a jeśli nie, to wrzucasz temat i czekasz na dobre rady. Powodzenia!

• Like 1

Witam,

Myślę, że pierwszym krokiem powinna być wizyta w pracowni. Zastanów się jaką wędkę i do czego chcesz zrobić, potem po konsultacji z monterem wybierz blank. Wędkę możesz montować etapami, konsultując każdy etap na forum. Zachęcam, bo warto!

Możesz być pierwszym, który przebrnie przez tę drogę w taki sposób.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

• 2 miesiące temu...

Witam,

Chciałbym się doradzić osób znających się na kijach.

Mam dylemat, czy kupić jakiego HM80(Silver Demon) czy zrobić kij w pracowni.

Chcę go mieć na Wisłę, ale również na okonie w wodzie stojącej.

Ryby jakie chcę łowić to kleń,jaź i czasem okonie na paproszki.

Wiem, że to trudno połączyć, ale pewnie z biedy się da.(HM80 Silver Demon spokojnie to łączy).

Kij min. 2,7m, akcja Med-Fast.Chciałbym, aby kijek był delikatny, tzw. wyczuć woblera 3cm jak i paprocha 3g.

Nie lubię blanków grubych, kluchowatych.Cena jaką chciałbym przeznaczyć na kij z pracowni to 600-700zł z osprzętem Fuji.

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

Maciek