Skocz do zawartości
  • 0

Hydropłat do małych silników zaburtowych o mocy do 4 KM

Harjer

Pytanie

Witam.

Wprawdzie jest już podobny, wcześniej założony wątek: "Hydrostabilizatory. Mity i fakty", jednak postanowiłem założyć nowy, technicznie i kierunkowo odbiegający od tego wcześniejszego.

Hydropłat do małych silników zaburtowych o mocy do 4 KM.

W zakresie hydrostatyki i kawitacji - jestem laikiem, amatorem, który zainteresował się chcąc dojść do przyczyny: płynięcia pontonem z większą, dużą prędkością,  - co jest tego przyczyną, że dziób wraz ze znaczną jego częścią unosi się do góry ?, czuje się moc silnika, obroty śruby napędowej, a d... zanurza się do wody i wygląda to tak, jak stający dęba koń !

Zacząłem w necie bardzo dużo czytać na temat kawitacji śrub napędowych, utrzymywania się łodzi i pontonów w poziomie do lustra wody podczas pływania z dużymi prędkościami i ślizgów jednostek pływających. Okazało się, że nauka jest złotem i technika oraz technologia materiałowa spowodowała, iż są ku temu od dawna środki zaradzające temu zjawisku - hydropłaty oraz trimy.

I znów kolejne edukowanie się: hydropłaty ! Okazało się, że są bardzo skuteczne, znacznie podwyższające stabilność środków pływających. Nie byłoby żadnego problemu, za wyjątkiem takiego, że w sprzedaży detalicznej firmy, np. takie jak Easterner czy Stingray specjalizujących się min. w produkcji hydropłatów - jest ich brak, do małych silników zaburtowych o mocy do 4 KM.

Najwidoczniej ich skuteczność przy małych silnikach,  nie wynosi 100% wydajności ?

Do silników od mocy 4 KM wzwyż, bez problemu można dokonać zakupu oryginalnego hydropłatu i bez przeróbek zamontować.

Jednakże oglądając filmy prezentowane na Youtubie przez naszych zagranicznych kolegów, którzy wykonując własnoręcznie, najczęściej z blachy aluminiowej, hydropłaty, min. do małych silników zaburtowych do 4 KM poprawili stabilność jednostek pływających, szczególnie niwelując stawianie pontonów "dęba".

Tak więc chcąc to zastosować przy moim, małym pontonie K260 z małym "bączkiem" Merkury 2.5 KM, zakupiłem oryginalny hydropłat, prosty. Przerobiłem go znacznie zmniejszając jego długość i szerokość i zamontowałem na kolumnie "bączka".

Zastanawiałem się czy faktycznie będą odczuwalne zmiany, szczególnie, czy zniwelowane zostanie unoszenie się dziobu pontonu.

W końcu przeszedł dzień prób, testów. Wynik jest rewelacyjny !

Ponton o płaskim dnie - bez kila:

1. utrzymuje się w płynięciu poziomym,

2. zwiększyła się prędkość pływania,

3. rufa, pomimo obciążenia w 1/3 jego długości, (obciążenie ok. 110 kg) nie zanurza się do wody tak znacznie jak miało to miejsce

bez zastosowania hydropłata

4.nastąpiło pewne, stabilne kierowanie, bez bocznych szarpnięć, tzw. chwiania się przy wykonywaniu manewrów skrętów, zawrotów,

5. szybsze przemieszczanie na większe odległości, bez męczenia silnika i straty czasu.

Pamiętajmy, że to nie motorówki - ślizgacze, z tak małymi jednostkami napędowym ! ;)

Zapraszam wszystkich zainteresowanych, chcących poprawić na lepsze, parametry swoich pływadełek do wdrożenie hydropłatów przy swoich "małych" silniczkach, a także do własnych inwencji twórczych, jak np. wykonania hydropłatu, przedstawienia jego wyprofilowania. Miłym będzie, gdy nareszcie prezentowane będą filmiki - NASZE ! - WASZE ! - amatorów, motorowodniaków i wymieniać będziemy się swoimi opiniami, wnioskami. :)

Harjer.

Edytowane przez Harjer
  • Like 3

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szybsze plywanie to stwierdzenie o bardzo malej wadze merytorycznej. Wlasciwsze byli by uzycie powszechnie stosowanych jednostek miar. Np kilometrow na godzine etc. Bo zamiast plywam szybciej rownie dobrze mozna napisac predkosc jest fajniejsza. Teraz bardziej zrozumiale? ;)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• Like 1

• 0

Szybsze plywanie to stwierdzenie o bardzo malej wadze merytorycznej. Wlasciwsze byli by uzycie powszechnie stosowanych jednostek miar. Np kilometrow na godzine etc. Bo zamiast plywam szybciej rownie dobrze mozna napisac predkosc jest fajniejsza. Teraz bardziej zrozumiale? ;)

Głównym założeniem montażu hydropłatu - jest zniwelowanie podnoszenia się dziobu pontonu i poprawienia jego stabilności, utrzymywanie jednostki pływającej w poziomie do lustra wody.  Co jest  widoczne, przy nagrywaniu filmy aparatem z pontonu. Bardziej byłoby to wyraziste, gdy druga osoba nagrywała to np. z brzegu.

Prędkość pływania wzrosła, gdybym posiadał na "pływadełku" echosondę, napisałbym, że szybkość wzrosła o np. 5 k/h. (odczyt prędkości z echo!)

Gdyby chodziło o samą prędkość, po prosu wystarczy dokonać zakupu innej jednostki pływającej, większej i silnika o większej mocy !, czego pozbyłem się z uwagi na stan mojego zdrowia.

Masz silnik jak piszesz 20 KM i chyba ponton. Jeżeli zamierzasz poprawić parametry stabilności pontonu - nie zwiększyć prędkości jego płynięcia, bo to nie główne zadanie hydropłatu, wystarczy dokonać zakupu. Czy poprawią się parametry ? Owszem tak. Dowodzą temu prezentowane filmy producentów hydropłatów. ;) i ten mój test dokonany na "łupinie" i silniczku Mercury 2.5 KM. Jeżeli i to nie przemawia do Ciebie, po prostu obejrzyj na Youtubie inne filmy !

Edytowane przez Harjer
  • Like 1

• 0

Mam między innymi silnik 3.5 HP Suzuki i szczerze mówiąc nie zauważyłem żeby przy tej mocy silnika występował problem ze stabilnością pontonu,

Unoszenie dziobu też jest stosunkowo niewielkie.

Być może dlatego nie ma w sprzedaży hydropłatów dla silników o tej mocy.

Test byłby bardziej miarodajny gdybyś nagrał i porównał ponton przed i po wprowadzonych zmianach.

• 0

Na pewno byłoby to widoczne bardziej wyraziście. Wiem jak zachowywał się mój ponton przed i po wprowadzonych zmianach.

Testy. Po co się je robi ? Chcemy zaobserwować jak zachowuje się dany przedmiot w określonych warunkach ? - tak ?

Czy spełnia on określone zadania ?

Jak to wygląda bardzo wyraziście, o to przykład.

A tak żartobliwie. Można także założyć coś takiego. Myślałem, że to od samolotu Mig :o  :D

Edytowane przez Harjer
  • Like 2

• 0

Nie twierdzę że to zły patent, być może przy większych silnikach ma rację bytu. Z chęcią wypróbowałbym to na moim mecurym 8HP.

Jednak przy małych silnikach to jak owiewki do deskorolki.

Wg op'a na mniejszych tez dziala.

• 0

Koledzy, wyraźnie zaznaczyłem w opisie otwierającym wątek, że hydropłaty przy małych silnikach w założeniu producentów, nie spełniają w 100% ich zadania.

To nie jest patent osób, które zastosowały hydrostabilizatory do małych silników. Materiały w postaci filmów zamieszczonych w internecie, jednoznacznie dowodzą, że hydropłat pomaga w stabilizacji jednostki pływającej. To nie jest, tylko moje stwierdzenie i niczego nowego nie wnoszę.

Widzę, że jestem takim orzeszkiem, który coś Wam przedstawia i jest to bzdura. No bo jak to możliwe, by 2.5 konny silnik podniósł ponton o dł. 260 cm dziobem do góry !?

Kol. @SkiDivPL 

Czy uważasz, że silnik o mocy 2.5 KM to żółw ?  20 km/h do szybkiego przemieszczenia się, jak dla mnie dużo i wystarczająco. Nie mówię o braku kontroli przy płynięciu pontonem szybciej bez hydropłatu, lecz o pewnym, bezpiecznym, stabilnym jego kierowaniu, manewrów po założeniu hydropłatu. Nie ważne jak nazwiesz hydropłat, mogą to być owiewki. Ważne, że pomagają ! ;)

• 0

Mam ponton 330cm i czasami zakładam do niego silnik 3,5HP. Na Narwi gdzie przeważnie łowię jest to "żółw".

Ale gdy jestem sam jest to idealne rozwiązanie.

Nie mam doświadczenia z mniejszymi pontonami, mój z pewnością nie popłynie 20km/h z tym silnikiem.

Absolutnie nie twierdzę że to bzdura tylko nie widzę zastosowania przy mniejszych silnikach.

• 0

O właśnie, to jest opinia o które proszę. :)  

Ja przedstawiłem wnioski jakie wynikają z zastosowania hydropłatu i testów.

Oczekuję opinii Tych wszystkich, którzy mają zamontowane hydropłaty przy swoich silnikach, niezależnie od ich mocy.

Czy jest ktoś, kto zrobił tak, jak ja ? Jeżeli tak zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami, wnioskami :)

• 0

Testowałem przy pontonie 3,5 m / 15 km i faktycznie zmniejsza się podniesienie dziobu przy starcie. Jednak prędkość nie wzrasta, sterowność a raczej brak kawitacji ale w maxymalnych zakrętach. Większa prędkość uzyskuje jednak przy przeniesieniu obciążenia pontonu na tył. Wówczas najpierw podnosi się ponad lustro wody dziób a później wraz ze wzrostem prędkości również rufa, sterowność spada zwłaszcza gdy wieje mocniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mam nadzieję, że pogoda poprawi się i pozwoli nam jeszcze relaksować się, min. połowami z pontonów, łodzi. 

Pozwoliło by to min. na nowe nagrania, które bardziej twierdząco przedstawiłyby zalety montażu hydropłatu przy małych silnikach.

• 0

Mam ponton 330cm i czasami zakładam do niego silnik 3,5HP. Na Narwi gdzie przeważnie łowię jest to "żółw".

Ale gdy jestem sam jest to idealne rozwiązanie.

Nie mam doświadczenia z mniejszymi pontonami, mój z pewnością nie popłynie 20km/h z tym silnikiem.

Absolutnie nie twierdzę że to bzdura tylko nie widzę zastosowania przy mniejszych silnikach.

Może nie próbowałeś ? 

Ponton o tym samym wym. jak Twój z silnikiem 2.5 KM.  Prędkość: 20 km/h.  Mój ponton ma 260 cm.

• 0

Tomi.

To Odra we Wrocławiu po modernizacji wałów przeciwpowodziowych !  Są na niej odcinki, gdzie szerokość dochodzi do 100 m. (jest chyba na filmiku widoczny nasz wrocławski most rędziński).

Na odcinku na którym najczęściej pływam jest teraz bardzo słaby uciąg wody. Pływanie  z dwu i pół konikami to nie problem ! I niestety to już nie to łowisko ! Mniej ryb drapieżnych i mniej brań !

Przy ładnej, spokojnej pogodzie i zamkniętej śluzie spustowej, wygląda to tak jak jezioro. Dlatego takie wrażenie.

ps. ja do tej dług. pontonu 330 kupiłbym silnik 5-tkę, tym bardziej, że jak piszesz na Narwi spory uciąg.

• 0

Tak jak obiecywałem. Wbiłem się w lukę pogodową pozwalającą na dogranie filmiku, który obrazuje bardziej wyraziście zalety hydropłatu.  Jednak nagranie filmu jedoosobowo - jest trudne. To co jest najważniejsze - utrzymywanie się pontonu, prawie w płaszczyźnie poziomej przy prędkości ok. 10 km/h prezentowanej na filmie jest widoczne. 

Silnik z hydropłatem ma szybszy start, nabiera szybciej prędkości, a unoszenie się 2/3 pontonu zanikło.

ps. Gdyby nie chłód i wiatr tego dnia, dokonałbym demontażu hydropłatu, nagrania jak zachowuje się ponton bez hydrostabilizatora. Myślę, że ten kolejny film wystarczy, żeby być przekonanym, że warto było spróbować. ;)

• Like 1

• 0

to już nie ma znaczenia jak było przed,pomaga wiec i tak z nich nie zrezygnujesz.zastanawia mnie tylko to że tak bardzo się zagłębiasz w temat a tylko przerobiłeś oryginalne chydropłaty.ja pływam yamaszką 8km 2t z chydrofilami pierwszy rok i już mam w głowie projekt własnej konstrukcji bo pomagają mi bardzo lecz wyczuwam pewne braki.jeśli do tego dojdzie napewno będzie to jeden płat z nierdzewki wyprofilowany w leki łuk z końcówkami bardziej zagiętymi oczywiście w dół i wyciągnięty do tyłu. 

• Like 1