Skocz do zawartości

NORMARK wycofuje się z dystrybucji produktów SHIMANO

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Setki razy było pisane o tych różnicach :-) które były a już prawie nie ma :-)

Upss źle ...dla niektórych dalej są :-) i dalej made in Japan = JDM :-)

Mefisto pewnie ma ubaw jak dostaje takie pytania, albo jaką pojemność ma szpula od stradika 4000 a jaką od TP 4000 :-)

Edytowane przez przemow
  • Like 2

od Mefsito i pofatygowałem się na tyle,że wykonałem do niego telefon i on udzielił mi konkretnej i sensownej odpowiedzi,nie tak jak Ty czy przemow  B)

Też kiedyś mówiłem że Fenwick jest robiony w USA by tylko je sprzedawać :D

Wiesz kim jesteś? Jesteś ofiarą marketingu :-)

• Like 1

Widze, ze loża szyderców od 3 stron ma ubaw ;) Moze mi sie uda wyjaśnić słynne JDM:

1. made in japan nie równa sie JDM

2. JDM nie równa sie made in japan

3. JDM moze byc np made in malasia

4. praktycznie wszystkie modele na rynek EU maja oznaczenia Fx (np FA, FE, FK). Mogą byc oczywiscie made in japan ale nie sa to JDM

5. Wersje JDM maja przeważnie tylko nr, wtedy operuje sie tez rocznikiem (np Stella 2500 '10, TP4000 '11)

6. w JDM na pudełkach i w "papierkach" sa przeważnie jedynie japońskie "szlaczki", nie ma nic np po angielsku.

Odnosnie różnic miedzy JDM, a EU to w zależności od modelu, nie ma żadnych (np Stella 2500 FE i Stella 2500 '10 JDM) lub sa to całkowicie inne modele (np TP FC i TP JDM).

To tyle wg mnie. Od każdego pkt jest oczywiscie wyjątek ale to zazwyczaj sporadyczny.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

Gość EdekZfabrykiKredek

Oczywiscie ze tak :) Jdm nie oznacza ze zostalo wykonane w Japonii tylko na rynek japonski.

Zgadza się JDM nie oznacza że powstało w Japonii ale jest albo modelem występującym tylko i wyłącznie na rynek japoński czyli Japan domestic model lub pochodzi z wewnętrznego rynku japońskiego czyli Japan domestic market.

Powiedz mi czyli według Ciebie wszystkie kręciołki Stradic FK są JDM tak.

Edytowane przez FlyFisherman
  • Like 1

Powiedz mi czyli według Ciebie wszystkie kręciołki Stradic FK są JDM tak.

Nie, to wersja EU.

Wklejam definicje JDM:

JDM (Japanese Domestic Market, dosł. Japoński rynek krajowy) – pojęcie związane głównie z motoryzacją, oznaczające produkt przeznaczony do sprzedaży w Japonii.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Czyli Twoim @Żbiku zdaniem kołowrotek ze zdjęć poniżej jest na Europę ?

attachicon.gif1.jpg

attachicon.gif2.jpg

Bo, że ten poniżej jest Eu to nie mam wątpliwości :)

attachicon.gif3.jpg

attachicon.gif4.jpg

Ten pierwszy wg mnie na pewno JDM, nawet patrząc po japońskich napisach na schemacie i pudełku. Nie ma tez oznaczeń Fx po rozmiarze, a jedynie oznaczenie płytkiej szpulki S.

Ten drugi zapewne EU, bo ma po angielsku schematy. Nie ma wprawdzie nic z Fx w symbolu, a jedynie oznaczenie wyższego przełożenia XG.

Jesli Twoje pytanie ma związek z moim wczesniejszym opisem, to tak jak napisałem, od każdego punktu sa wyjątki. Nie mniej łącząc kilka punktów (nazwę modelu, opisy na pudełku itp) można rozróżnić JDM i EU.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

Żbiku ja wiem który Stradic to JDM a który nie,za dużo tego wszystkiego przerzuciłem przez łapy a chciałem jedynie dowiedzieć się od 1ns4n1ty skąd bierze ciekawą teorie że wszystkie Stradici to JDM  :D

Zgadza się Żbiku pierwszy to JDM dodatkowo posiada 5-cio cyfrowy kod katalogowy występujący w JP

Edytowane przez FlyFisherman