jakubwr Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Witajcie, zdecydowałem się założyć ten wątek żeby poznać Wasze sposoby na legalną sprzedaż rękodzieła. Od czytania przepisów i poradników można otumanieć i żaden nie daje jednoznacznej odpowiedzi. Na tym forum jak na żadnym innym znajduje się w jednym miejscu ogromna liczba rękodzielników, wielu z Was przeszło proces z okazjonalnego strugania do profesjonalnej firmy. Sam hobbystycznie wykonuję to i owo, zaczynam się zastanawiać czy brnę za daleko. Czy ktoś kiedyś nie zapyta o dochód. Nie chciałbym zakładać działalności bo zwyczajnie nie zarobię na koszty, nie chciałbym też kończyć swojego hobby ... co robić. Wiem że temat będzie trudny i kontrowersyjny, wielu z Was nie zdecyduje się publicznie napisać "sprzedaję na lewo" ale przecież tak wyglądają realia. Może jednak wspólna dyskusja pomoże nam wszystkim znaleźć jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji. Żebyśmy mieli jasność nie szukam furtki jak sprzedawać na lewo ale jak to sensownie zalegalizować a jednocześnie nie popłynąć z opłatami i kosztami. Czytałem o inkubatorach przedsiębiorczości , może takie rozwiązania ktoś z Was przećwiczył i ma o nich jakieś zdanie. Poradźcie proszę, podzielcie się opiniami i pomysłami jak ogarnąć ten temat żeby mieć czyste sumienie i spokojny sen. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 A to nie jest jakaś "podpucha" ze skarbówki?!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Może nie Jeżeli oczywiście piszesz poważnie, to wyjścia przy założeniu mniejszych przychodów ze sprzedaży rękodzieła masz dwa, oczywiście oba idące w kierunku założenia działalności gospodarczej. Pierwszy to jeżeli pracujesz gdzieś na umowie o pracę to kosztować Cię to będzie 288,95zł. Składki płaci za Ciebie pracodawca a Ty jedynie dopłacasz samo zdrowotne. Jeżeli nie pracujesz na etacie nigdzie - to samo dg w kwocie minimalnej przez 24m-ce - tu możesz starać się o dofinansowanie np. z UP na otworzenie dg i jak utrzymasz się minimum rok, nie ma zwrotu otrzymanej kwoty. Koszt miesięczny ZUS - 451,68zł. Sprawy podatkowe pomijam, bo to akurat nie jest problemem, a płacenie ich wysokości zależne jest od sposobu wyboru księgowania. Może być 0 przez cały rok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubwr Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Pytam poważnie żadna podpucha. Jeśli ktoś chce może zabrać głos na zasadzie " mój kolega robi to tak ... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Legalnie jedynie działalność. Choć jest jeszcze opcja umowy o dzieło z jakims zaprzyjaźnionym sklepem wędkarskim lub innym, który to oficjalnie moze sprzedawać. Zawsze jednak jest kwestia opodatkowania i zgłoszenia umowy do US, odprowadzenia należytych podatków i sprzedaży produktów zaewidencjonowanych w sklepie poprzez sklep. A inaczej, to powiem tak: wyżej wała nie podskoczysz... Zawsze jest jakies ryzyko, ze ktos sie Cię podkabluje. Szczególnie jak bedziesz miał je wystawione na lewo gdzieś w ofercie (np na FB). Ogólnie zawsze lepiej "rozdawać za cenę materiałów" wsród znajomych, niz oferować je mocno publicznie dla obcej grupy ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubwr Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Ciężki orzech, albo prawie 300zl miesięcznie kosztów ( nie licząc założenia DG ) albo koniec z hobby. No i żeby to się kalkulowalo trzeba by zarobić więcej niż 300zl. Nikt przecież nie będzie robił po to żeby mieć tylko na składkę Czytałem o preinkubatorach, może w nich jakaś nadzieja. Muszę zgłębić ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 http://www.pi.gov.pl/parp/chapter_96055.asp?soid=0EBBEEB340F14D10BEC5982F5031C232 Mozesz byc w takim "preinkubatorze" max 3 lata, potem musisz założyć działalność i dzielić sie częścią zyskow z preinkubatorem przez taki sam okres, przez jaki w nim byłeś. Na to samo wyjdzie finansowo co nowo założona działalność gospodarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 musisz zalozyc dzialalosc jesli chcesz legalnie sprzedawac,zalozenie dzialalnosci nic nie kosztuje idziesz do urzedu zglkaszasz i masz dzialalnosc,jesli chcesz zarobkowac na swoim hobby to chyba warto o tym pomyslec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Działalność ciągła i zorganizowana = dz.gospodarcza. Okazjonalna sprzedaż własnych rękodzieł taką działalnością nie jest. Pytanie tylko jak okazjonalna.Jakimś wyjściem byłoby zawarcie umowy o dzieło, ale w przypadku rzeczy już wykonanych nie działa. Karkołomne ogólnie konstrukcje jakieś wchodzą w grę. PS Zastanawiam się jaki procent przedsiębiorców płaciłby swój zus ( nie pracowniczy), gdyby był dobrowolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 100% po pierwszej poważniejszej chorobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Działalność ciągła i zorganizowana = dz.gospodarcza. Okazjonalna sprzedaż własnych rękodzieł taką działalnością nie jest. Pytanie tylko jak okazjonalna.Jakimś wyjściem byłoby zawarcie umowy o dzieło, ale w przypadku rzeczy już wykonanych nie działa. Karkołomne ogólnie konstrukcje jakieś wchodzą w grę. PS Zastanawiam się jaki procent przedsiębiorców płaciłby swój zus ( nie pracowniczy), gdyby był dobrowolny? Zdrowotne - zawsze i wszędzie. Nie ja, nie moja rodzina, ale są inni potrzebujący pomocy. Co innego z resztą daniny - tu jestem całkowicie na nie. Albo inaczej - nie w takiej formie jak obecnie, że nie masz przychodu, a 700zł czy się komu podoba czy nie trzeba oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 zaloz zobaczysz czy bedzie szlo najwyzej zamkniesz ,zawiesisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 100% po pierwszej poważniejszej chorobie Dobre Prosto w punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Zawsze możesz zostać artystą rzeźbiarzem i sprzedawać swoje dzieła (woblery) z 2% podatkiem PCC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubwr Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Działalność ok można spróbować, ale pomyślmy, składka 300zl i dobrze byłoby na nią zarobić. Ile trzeba sprzedać żeby zarobić 300zl. Mnie się to w jednym miesiącu rzadko udaje. Nawet gdybym sprzedał na 600zl to połowę oddać? Gdzie jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Działalność ok można spróbować, ale pomyślmy, składka 300zl i dobrze byłoby na nią zarobić. Ile trzeba sprzedać żeby zarobić 300zl. Mnie się to w jednym miesiącu rzadko udaje. Nawet gdybym sprzedał na 600zl to połowę oddać? Gdzie jest sens. Nie wiem, co kolega chce jeszcze usłyszeć. Dostałeś 100% instrukcję jak to powinno wyglądać i albo bierzesz na siebie koszta, i spokojnie, bez stresu sprzedajesz, albo nie wchodzisz w koszta. Proste jak drut. Sensu w oddawaniu zarobionych pieniędzy nie ma i nie będzie, ale tego ominąć niestety się nie da - albo da, jadąc na lewo i srając w pory non stop. Jesteś dorosły, wiesz z czym się to je, wiesz jakie konsekwencje itd. Pracodawca wraz z państwem też zabiera Ci mnóstwo z zarobionych pieniędzy i co ? Więc masz znów dwa wyjścia - zwiększyć produkcję wraz ze sprzedażą i zarobić na zus, albo nie zwiększać produkcji, sprzedaży i nie zadawać takich pytań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czyli brak sensownej odpowiedzi, zapewne jest jakieś wyjście. @jakubwr myślę, że więcej informacji otrzymasz w najbliższym biurze podatkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Takie coś mi się wczoraj przewinęło w internetach. Nie wiem jak to się ma do tego wątku i czy tak jest w rzeczywistości ale jak to jest prawda to współczuję :/ PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Czyli brak sensownej odpowiedzi, zapewne jest jakieś wyjście. @jakubwr myślę, że więcej informacji otrzymasz w najbliższym biurze podatkowym. Zapewne w ślizgu się nie da, ale może sam US pomoże, jak wystosuje się pismo dotyczące interpretacji niuansów zawartych powyżej Maćku, prawie tak jest. Może nie do końca, bo ZUS może być bez dobrowolnego chorobowego ( wtedy coś koło 1060zł) i nie wyjdzie od takiej kwoty podatek ( jak na zasadach ogólnych bo masz koszty, jak ryczałt, brak kosztów, ale też nie wyjdzie podatek). Ogólnie jesteśmy w czarnej dupie pod względem prowadzenia czegokolwiek w Polsce. Edytowane 12 Października 2016 przez tymon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Takie coś mi się wczoraj przewinęło w internetach. Nie wiem jak to się ma do tego wątku i czy tak jest w rzeczywistości ale jak to jest prawda to współczuję :/ PozdrM Niestety tak jest Na pocieszenie przez pierwsze 2 lata można skorzystać z preferencyjnych składek ZUS i płacić ok. 400-450 pln + podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubwr Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Więc masz znów dwa wyjścia - zwiększyć produkcję wraz ze sprzedażą i zarobić na zus, albo nie zwiększać produkcji, sprzedaży i nie zadawać takich pytań. Tymon ale po co te złośliwości Grzecznie pytam, poddaję pod dyskusję, szukam najlepszego rozwiązania. Cały czas się łudzę że na forum napisze ktoś kto przerobił podobny problem i znalazł fajne rozwiązanie. Wszystkie powyższe wypowiedzi na razie nie wniosły nic czego bym jeszcze nie wiedział .A może coś czego szukam po prostu nie istnieje Kto pyta nie błądzi. @Bander, też to widziałem i nie pocieszyło mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Z mojej strony nie ma żadnych złośliwości. A jak chcesz ucieczki od tego, co dotyka większość to : - firma poza pl- zagraniczny rachunek bankowyHulaj dusza, piekła nie ma. To jest takie usilne szukanie wyjścia z czegoś, co wg każdej instytucji może być inaczej interpretowane. W US powiedzą, że ok, to ZUS będzie inaczej to rozumiał, pod siebie. I podpieranie się którąkolwiek interpretacją, uważając że akurat ona jest słuszna, jest delikatnie powiedziawszy - śliska. Wtedy zostaje szarpanie się po sądach itd. Najlepsze rozwiązanie, całkowicie legalne dostałeś. Szukasz furtki - powodzenia. Ja jej nie znalazłem, a czas, który mam poświęcić na ciągłe kombinowanie wolę poświęcić na coś bardziej pożytecznego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Gdyby rozwiązanie tego dylematu było proste to wszyscy by tak jechali...nie da się. Trzeba płacić podatki .i inne daniny na kraj nasz wspaniały. Piszesz ze nie zawsze osiągniesz dochód który pokryje koszt dg. Jak się niemyle to chyba jest jeszcze kwota wolna od podatku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Pisalem rano co z kwota wolna od podatku ale widać mój post nie poszedł. Jak to wygląda w PL? PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Tu masz ciekawy artykuł na temat sprzedaży rękodziełahttp://program-pit.net/podatek-od-sprzedazy-rekodziela/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi