Skocz do zawartości

Odstrzał bobrów w zach - pom

Pawgas

Rekomendowane odpowiedzi

Puścić famę, że .... mięsko bardzo dobre a skóry ruskie skupują po 50$ i ....  za dwa lata będzie więcej drzew nad wodą :)

Ponoć kiełbasa z bobra jest bardzo dobra. Mam nadzieję, że w końcu takowej spróbuję to się osobiście o tym przekonam.

Kozi wpadnij Ty kiedyś do dziury bobrzej to w sekundę z obrońcy bobrów staniesz się ich największym wrogiem  :)

• Like 5

W całej Polsce 24 tys. do odstrzału a podlaskim     http://www.podlaskie.strefaagro.pl/artykul/bobry-do-odstrzalu-bo-jest-za-duzo-szkod-ekolodzy-juz-protestuja  .

Jeśli w planowanym czasie uda się strzelić 2-3 tys z tych 24 to już będzie osiągnięcie. Ciężko bobra podejść na lądzie a strzelać do płynącego bez sensu bo pójdzie na dno. Na lądzie są nocą co jeszcze bardziej utrudnia polowanie. Ok. 15-20 lat temu w/g mieszkańców w ok. nadbużańskiego Mielnika wyspy były porośnięte drzewami. 5 lat temu co już sam widziałem rosła wiklina na wyspach, teraz rośnie trawa. Podniesiona woda rozmywa piaszczyste wyspy zasypując rzekę. Wyspa w ok. Sutna w/g kolegi który tam mieszka od urodzenia miała dobrze ponad 500m długości, teraz ma ok. 100-150 i po każdej wyższej wodzie jest mniejsza. Przejście po niej śmiercią może nie grozi ale kalectwem na pewno, miesiąc temu lazłem ale z b. dużą ostrożnością. Bobrzych tuneli na gęsto, dosłownie co parę metrów czuć pod nogą że ziemia się zapada. Jeśli jakiś nieświadomy wędkarz polezie i wpadnie w bobrzy tunel to skręcenie nogi będzie najłagodniejszym wymiarem kary. Faktem jest że futra z bobrów są drogie ale czy ktoś je jeszcze nosi?

• Like 2

Co komu przeszkadzają bobry. Nie ich wina, że mają taka naturę i "ścinają" drzewa. Głównymi szkodnikami są ludzie a nie zwierzęta i to za nich powinno się wziąść a nie zabijać bezbronne zwierzęta.

No widzisz jednak przeszkadzają. Nad wieloma pomorskimi rzekami wycięły masę drzew. To powoduje, iż woda w lato jest bardziej nasłoneczniona a więc cieplejsza. To zaś prowadzi do obniżenia zawartości tlenu i w ogóle zmienia bioróżnorodność cieku. Tlenolubne ryby tego nie wytrzymują. Kiedyś czytałem bardzo ciekawe opracowanie na ten temat ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. 

• Like 1

Ludzie polowali na bobry do momentu kiedy zostały one objęte ochroną, obecnie jest ich zbyt wiele i trzeba odpalić z 90% populacji bo nas zwyczajnie zjedzą. Nie trzeba doszukiwać się winy ludzkiej w szkodach jakie czynią bobry tylko w tym, że urzędnicy zbyt długo bawią się papierami zanim wprowadzą zmiany. Niestety nie jest łatwo pufnąć bobra z pukawki zwykle łowiło się je w pułapki ale przyznam, że jest to mało etyczne  :unsure:

• Like 1

Co komu przeszkadzają bobry. Nie ich wina, że mają taka naturę i "ścinają" drzewa. Głównymi szkodnikami są ludzie a nie zwierzęta i to za nich powinno się wziąść a nie zabijać bezbronne zwierzęta.

Proponuję zacząć od siebie, daj dobry przykład kolegom.

Gdzieś mam zdjęcia i jak znajdę to wstawię!bobry wycięły sosnowy zagajnik!a ponoć tylko liściaste lubią!.

Dwa lata temu mój kumpel się przewrócił i żeby nie kapok to ,,anielski orszak,, by był grany!te s....y ścinają wiklinę 30/40cm nad ziemią i końce są zaostrzone jak dzidy!.

Skończcie pir====ć jakie to są bezbronne zwierzątka!to są szkodniki!w dolinie Pilicy w rezerwacie wyrżnęły kilkuset letnie bęby! albo po nadcinały i drzewa uschły!

Gdzie jesteście ekolodzy!

Myśliwi nigdy się nie zgodzą na uznanie bobra zwierzyną łowną bo będą musieli płacić za ich szkody!   

• Like 3

Ostatnio koleżka wrócił z wesela, na "wschodzie" i jedną z atrakcji był bóbr pieczony, nie jadł tego smakołyku ale ponoć taka moda i na wielu tego typu imprezach jest. Cała nadzieja w naturalnej selekcji typu smaczne-rzadkie, patrz sandacz, okoń, zając, borowik prawdziwy...

Edytowane przez FidoAngel

My na wschodzie mamy zajebiste poczucie humoru i pewnie Twój kumpel nie zaczaił żartu modne u nas są, ale dziczki pieczone

Raffaello a po co do odstrzału uznawać bobry za zwierzynę łowną? Bez tego są pozwolenia wydawane.

Wiem o tym.