Pawgas Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Gdyby się jeszcze tak wzięli za kormorany: http://radioszczecin.pl/1,343934,zbiorowy-odstrzal-bobrow-w-regionie-zginie-800-z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Szkoda ,że tylko tam na Dolnym śląsku tez jest tego masa. Edytowane 12 Października 2016 przez nalewator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie wspomnę że na wschodzie jest ich więcej niż psów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie wspomnę że na wschodzie jest ich więcej niż psów Na wschodzie są odstrzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Na wschodzie są odstrzały Widać za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Widać za mało Problem w tym, że nikt za bardzo nie chce ich strzelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Puścić famę, że .... mięsko bardzo dobre a skóry ruskie skupują po 50$ i .... za dwa lata będzie więcej drzew nad wodą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Co komu przeszkadzają bobry. Nie ich wina, że mają taka naturę i "ścinają" drzewa. Głównymi szkodnikami są ludzie a nie zwierzęta i to za nich powinno się wziąść a nie zabijać bezbronne zwierzęta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Puścić famę, że .... mięsko bardzo dobre a skóry ruskie skupują po 50$ i .... za dwa lata będzie więcej drzew nad wodą Ponoć kiełbasa z bobra jest bardzo dobra. Mam nadzieję, że w końcu takowej spróbuję to się osobiście o tym przekonam.Kozi wpadnij Ty kiedyś do dziury bobrzej to w sekundę z obrońcy bobrów staniesz się ich największym wrogiem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 W całej Polsce 24 tys. do odstrzału a podlaskim http://www.podlaskie.strefaagro.pl/artykul/bobry-do-odstrzalu-bo-jest-za-duzo-szkod-ekolodzy-juz-protestuja . Jeśli w planowanym czasie uda się strzelić 2-3 tys z tych 24 to już będzie osiągnięcie. Ciężko bobra podejść na lądzie a strzelać do płynącego bez sensu bo pójdzie na dno. Na lądzie są nocą co jeszcze bardziej utrudnia polowanie. Ok. 15-20 lat temu w/g mieszkańców w ok. nadbużańskiego Mielnika wyspy były porośnięte drzewami. 5 lat temu co już sam widziałem rosła wiklina na wyspach, teraz rośnie trawa. Podniesiona woda rozmywa piaszczyste wyspy zasypując rzekę. Wyspa w ok. Sutna w/g kolegi który tam mieszka od urodzenia miała dobrze ponad 500m długości, teraz ma ok. 100-150 i po każdej wyższej wodzie jest mniejsza. Przejście po niej śmiercią może nie grozi ale kalectwem na pewno, miesiąc temu lazłem ale z b. dużą ostrożnością. Bobrzych tuneli na gęsto, dosłownie co parę metrów czuć pod nogą że ziemia się zapada. Jeśli jakiś nieświadomy wędkarz polezie i wpadnie w bobrzy tunel to skręcenie nogi będzie najłagodniejszym wymiarem kary. Faktem jest że futra z bobrów są drogie ale czy ktoś je jeszcze nosi? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Co komu przeszkadzają bobry. Nie ich wina, że mają taka naturę i "ścinają" drzewa. Głównymi szkodnikami są ludzie a nie zwierzęta i to za nich powinno się wziąść a nie zabijać bezbronne zwierzęta.No widzisz jednak przeszkadzają. Nad wieloma pomorskimi rzekami wycięły masę drzew. To powoduje, iż woda w lato jest bardziej nasłoneczniona a więc cieplejsza. To zaś prowadzi do obniżenia zawartości tlenu i w ogóle zmienia bioróżnorodność cieku. Tlenolubne ryby tego nie wytrzymują. Kiedyś czytałem bardzo ciekawe opracowanie na ten temat ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ludzie polowali na bobry do momentu kiedy zostały one objęte ochroną, obecnie jest ich zbyt wiele i trzeba odpalić z 90% populacji bo nas zwyczajnie zjedzą. Nie trzeba doszukiwać się winy ludzkiej w szkodach jakie czynią bobry tylko w tym, że urzędnicy zbyt długo bawią się papierami zanim wprowadzą zmiany. Niestety nie jest łatwo pufnąć bobra z pukawki zwykle łowiło się je w pułapki ale przyznam, że jest to mało etyczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Co komu przeszkadzają bobry. Nie ich wina, że mają taka naturę i "ścinają" drzewa. Głównymi szkodnikami są ludzie a nie zwierzęta i to za nich powinno się wziąść a nie zabijać bezbronne zwierzęta.Proponuję zacząć od siebie, daj dobry przykład kolegom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Gdzieś mam zdjęcia i jak znajdę to wstawię!bobry wycięły sosnowy zagajnik!a ponoć tylko liściaste lubią!.Dwa lata temu mój kumpel się przewrócił i żeby nie kapok to ,,anielski orszak,, by był grany!te s....y ścinają wiklinę 30/40cm nad ziemią i końce są zaostrzone jak dzidy!.Skończcie pir====ć jakie to są bezbronne zwierzątka!to są szkodniki!w dolinie Pilicy w rezerwacie wyrżnęły kilkuset letnie bęby! albo po nadcinały i drzewa uschły!Gdzie jesteście ekolodzy!Myśliwi nigdy się nie zgodzą na uznanie bobra zwierzyną łowną bo będą musieli płacić za ich szkody! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Ostatnio koleżka wrócił z wesela, na "wschodzie" i jedną z atrakcji był bóbr pieczony, nie jadł tego smakołyku ale ponoć taka moda i na wielu tego typu imprezach jest. Cała nadzieja w naturalnej selekcji typu smaczne-rzadkie, patrz sandacz, okoń, zając, borowik prawdziwy... Edytowane 12 Października 2016 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Bóbr zamiast karpia na ,,Wigilię,, też w w wodzie pływa! Kiełbasa smaczna :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Kiełbasa smaczna :D I to jest konkret, tylko w taką drogę regulacji pogłowia wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 My na wschodzie mamy zajebiste poczucie humoru i pewnie Twój kumpel nie zaczaił żartu???? modne u nas są, ale dziczki pieczone???? Raffaello a po co do odstrzału uznawać bobry za zwierzynę łowną? Bez tego są pozwolenia wydawane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 My na wschodzie mamy zajebiste poczucie humoru i pewnie Twój kumpel nie zaczaił żartu modne u nas są, ale dziczki pieczoneRaffaello a po co do odstrzału uznawać bobry za zwierzynę łowną? Bez tego są pozwolenia wydawane.Wiem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Nic nad zwyczajnego, kiedyś ogon bobra był rarytasem. Nie mam nic przeciwko tylko w ch.....j cholesterolu ma Edytowane 12 Października 2016 przez albercik2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nic nad zwyczajnego, kiedyś ogon bobra był rarytasem. Nie mam nic przeciwko tylko w ch.....j cholesterolu ma Dziczyzna nie tuczy! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Kuźwa żebym o tym wcześniej wiedział to bym nie ważył 120kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 http://orlik86.pl/potrawy-z-bobra/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Trudno złapać dziada . Gdyby był łatwiejszy to miejscowi gumofilce już dawno by go wyjedli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Dlaczego trudno? Ja ich łapać nie chcę wcale a już jednego złowiłem, a drugiego pacnąłem główką jigową w czachę żeby się odczepił bo jakiś napastliwy był.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi