Rafał Mazur Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Witam, czy ktoś z kolegów posiada łódkę Alfa 390?Wygląda na bardzo zgrabną konstrukcję ale szukam potwierdzenia moich obserwacji. Jeżeli gdzieś na forum już jest opinia/opis tej łodzi to proszę dajcie link. Z góry dziękujęRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Greg77 Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Alfa 390 z Chojnic na yamaha 9.9 4t nie pojdzie w slizgu.To dziwne mój silnik waży 46 kg (tohatsu 9.9 ) i spokojnie wchodzi w ślizg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamo_t Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 no ja juz nie mam alfy mam romane i jestem bardziej zadowolony ale kasa wieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Greg77 Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Romana dużo cięższa ale stara sprawdzona konstrukcja . Alfa 390 nie jest zła jeśli chodzi o kasa -jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 No i bądź mądry - jeden mówi że z 9,9 pójdzie w ślizg, drugi mówi że nie.Musze pożyczyć 9.9 i samemu spróbować zamiast kupować silnik w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Mi się wydaję że w pojedynkę powinna pójść slizgiem na luzaku. Przecież te konstrukcje 3.6m-3.9m sa prakrycznie klepane na jedno kopyto. Ja solarem 360/170 na 8 spokojnie się ślizgam. Fakt że chudzina ze mnie, akumulatorów wielkich nie mam bo tylko jeden 9ah do echo i podstawowy sprzęt bez jakiś kosmicznych ilości. Najlepiej jak zawiesisz te 9.9 i wy próbujesz. Ale jak finanse pozwalają to bież więcej. Mocy nigdy za wiele i chyba każdy tutaj się z tym zgodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Jeżeli kupisz tohatsu lub mercurego 9.9 to w zasadzie dostaniesz 15km. Bez problemu jak poprosisz sprzedającego to odblokuje. Chyba że mowa o 9.8 to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamo_t Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Mi się wydaję że w pojedynkę powinna pójść slizgiem na luzaku. Przecież te konstrukcje 3.6m-3.9m sa prakrycznie klepane na jedno kopyto. Ja solarem 360/170 na 8 spokojnie się ślizgam. Fakt że chudzina ze mnie, akumulatorów wielkich nie mam bo tylko jeden 9ah do echo i podstawowy sprzęt bez jakiś kosmicznych ilości. Najlepiej jak zawiesisz te 9.9 i wy próbujesz. Ale jak finanse pozwalają to bież więcej. Mocy nigdy za wiele i chyba każdy tutaj się z tym zgodziI tu sie wlasnie mylisz alfy sa rozne ja przedstawilem konkretny przyklad z mojego doswiadczenia budowa kadluba tej konkretnej alfy to typowa szalupa a nie slizgowy jezeli jest z inej stoczni to moze ma inna budowe kadluba tyle tylko ze ta sama nazwa i srodek. U mnie nie bylo opcji wejsc samemu w slizg z silnikiem 9.9 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Greg77 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Moja Alfa 390 jest z Chojnic dla kolegów , którzy mają dylemat zapraszam na priv wyślę film jak z synem płynę w ślizgu. Kolega na innej Alfie 390 na silniku 8KM pływał 26 km/h . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Witam, jeżeli ta sama łódź ma różnych producentów to różnią się wagą bo w zasadzie kadłub powinien być taki sam, to osiągi też mogą być różne ,nie mam Alfy 390 ,ale powiem jak to wygląda na przykładzie Romany ,stare Romany ważą w granicach 200-250kg i na 10kM nie wiem czy wejdą w ślizg z całym ekwipunkiem choćby do spinningowania ,ja mam Romanę 440 waży 150kg i na hondzie BF 10 kM 4T ze szpejem do spinningu na max otwartej manetce leciała 30kh, na hondzie bf 20kM na flaucie osiągam 44 kh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Jeżeli kupisz tohatsu lub mercurego 9.9 to w zasadzie dostaniesz 15km. Bez problemu jak poprosisz sprzedającego to odblokuje. Chyba że mowa o 9.8 to inna bajka.Niestety nie do końca jest jak mówisz.9.8 KM Tohatsu to to samo co 9.9 KM w Mercurym. Z tego nie zrobisz 15 KM9.9 KM Tohatsu to to samo co 10 KM w Mercurym. Z tego zrobisz 15 KM - Mowa o nowszych jednostkach na wtrysku , pojemność 333 ccm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Masz racje nie do końca precyzyjnie napisałem. Tohatsu 9,9 i mercury 10 oczywiście.I chodzi o pojemność 333 ccm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 (edytowane) Moja alfa 390 , waga ponad 100kg na pusto "dokładnie nie wiem nie ważyłem" z szpejem tak jak na foto + storm 13.5 vmax na śrubie 9 max 38km/h , na śrubie 11 myślę że spokojnie ponad 40 osiągnie w pojedynkę (ważę ok 100kg) wchodzi momentalnie w ślizg. I czytając wasze opinie to chyba bardzo dobrze trafiłem bo moja alfa nigdzie się nie ugina ani nie mam obawy co do transportu silnika na pawęży . Edytowane 7 Marca 2021 przez woochu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KRZYCHU SZ-EK Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Kolego to nie jest 390 tylko Alfa 395 mam taka samą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Dokładnie. To Alfa 395. Też mam taką samą.Robiłem ostatnio testy - z Yamaha 9,9 z długą stopą nie chciała iść w ślizgu.Kupiłem więc Hondę 15Km i idzie w ślizg idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 morales Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Załóż hydropłaty znacznie poprawi się jakość pływania , ślizg otrzymasz na połowie obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Wolf Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Załóż hydropłaty znacznie poprawi się jakość pływania , ślizg otrzymasz na połowie obrotów.chodzi Ci o takie stabilizatory przykręcane do kolumny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Wolf Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 jaka jest obecnie podstawowa cena takiej alfy 390III i 395 z Chojnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 morales Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Hydrostabilizator przykręca się do płyty kawitacyjne. Łódka szybciej wchodzi w ślizg i płynie w ślizgu przy mniejszych obrotach. Jest mniej nerwowa przy ostrych skrętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Griga22 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam. Chce kupić silnik suzuki 15KM i mam obawy że będzie za duży gabarytowo do łodzi alfa 395. W związku z tym mam ogromną prośbę!!! Poszukuje kogoś posiadającego taki zestaw lub posiadającego silnik suzuki 9.9 do 20KM.kto pozwoli to założyć na moja paweż w celu sprawdzenia. Z góry dziękuję A mieszkam na Śląsku. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez Griga22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Dokładnie. To Alfa 395. Też mam taką samą.Robiłem ostatnio testy - z Yamaha 9,9 z długą stopą nie chciała iść w ślizgu.Kupiłem więc Hondę 15Km i idzie w ślizg idealnie. Zobacz, kolego, powyższy post z 2021 - tak na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Griga22 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Dzięki. Mam taki dylemat gdyż przymierzalem silnik suzuki 15KM z tym że z 2006 roku i z długą stopa i był tak duży że nie mogłem to położyć. Bo niestety alfa 395 ma mało miejsca przy pawezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monocero Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Poniżej przedstawiam cykl filmów dotyczący tytułowej łódki. To jest model Alfa 395 (dwupłaszczowa) nie mylić z Alfa 390 (jednopłaszczowa. https://youtu.be/h9WbF-RMHeg https://youtu.be/m4IGJuXcmRU https://youtu.be/RXjgFluAxxE https://youtu.be/CTPDv_MnYzM https://youtu.be/tXZL3dWNTfw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 24 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Dzięki. Mam taki dylemat gdyż przymierzalem silnik suzuki 15KM z tym że z 2006 roku i z długą stopa i był tak duży że nie mogłem to położyć. Bo niestety alfa 395 ma mało miejsca przy pawezy. Przy pawęży faktycznie miejsca jest mało. Ale silnik jak bierzesz musi być z KRÓTKĄ kolumną. Nie wiem o ile większy jest suzuki od hondy ale przecież nie może być dużo większy. Ja po trzech latach pływania zamierzam zmienić na 20km. Obecne 15KM jest spoko do pływania w jedną osobę. W dwie osoby + sprzęt nie zawsze wchodzi w ślizg. Samemu jest idealnie. Silnik musi byś z krótką stopą. Dobrze dołożyć hydrostabilizator i dać obciążenie na przód - ja dałem akumulator do przedniej bakisty i wyważa łódkę idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Rafał Mazur
Witam, czy ktoś z kolegów posiada łódkę Alfa 390?
Wygląda na bardzo zgrabną konstrukcję ale szukam potwierdzenia moich obserwacji.
Jeżeli gdzieś na forum już jest opinia/opis tej łodzi to proszę dajcie link.
Z góry dziękuję
Rafał
Top użytkownicy dla tego pytania
9
7
6
5
Popularne dni
14 Paź
11
12 Paź
8
22 Lut
7
23 Lut
3
Top użytkownicy dla tego pytania
adamo_t 9 odpowiedzi
Robert Crocker 7 odpowiedzi
Fishnen 6 odpowiedzi
Greg77 5 odpowiedzi
Popularne dni
14 Paź 2016
11 odpowiedzi
12 Paź 2016
8 odpowiedzi
22 Lut 2021
7 odpowiedzi
23 Lut 2021
3 odpowiedzi
Popularne posty
welpa1809
Pierwszy temat z brzegu http://jerkbait.pl/topic/65749-łódka-na-jezioro-do-4500zł/ w tym dziale przewineła się kilkukrotnie. Szukajkę masz pa prawej u góry patrząc na północny wschód. Witaj i pewni
Robert Crocker
Jak dla mnie, to po obejrzeniu filmiku, strasznie niestabilna. 0:27-0:37
Robert Crocker
Po obejrzeniu 10 sekund filmu, w momencie kiedy nie mam możliwości wejścia na nią, dokonuję pewnej oceny i wyrabiam sobie opinię. To się nazywa ufać sobie. Koleś robi kilka kroków i widzę doskonale co
Opublikowane grafiki
73 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi