Skocz do zawartości

Kołowrotek 150-200zł

Jorginto

Rekomendowane odpowiedzi

Radku,

jeśli mogę zapytać, co kupiłeś, bo te?ź się przymierzałeś do jakiegoś nowego młynka.

Jak bym miał polecić kołowrotek za 100 to Okuma Travertine FD, prosta konstrukcja, lekki, dobrze układa ?źyłkę i plećkę na szpuli.

Pozdrawiam,

drzejko

Z tym poskładaniem to niezły Majster jesteś, opisz proszę ze szczeg?łłami co gdzie wykombinowałeś bo to ciekawy spos?łb na zdobycie młynka.

3000 Libra jest wielkości Twinka 2500.

Twinek jest metalowy - czyli konstrukcja mocniejsza?

pozdrawiam,

drzejko

Ja zastanawiam sie nad zakupem nowego mlynka w rozmiarze 2000. Od kliku tyg. rozwazam rozne opcje... Mialem kupic Penna Battle. Rezygnowalem ze wzgledu na cene. Mam zasade ze nie wydaje wiecej na sprzet niz 300 PLN za sztuke. Pomijajac Zaubera, Red Arca (mam 10400), znalazlem Abu Orra SX. Nie mialem przyjemnosci zetknac sie z ta marka. Moze bardziej doswiadczeni koledzy moga napisac cos na ten temat?

Mitchell Avocet Gold 2000FD bardzo fajny kołowrotek. Lekko zbyt twardo zamykają się w nich kabłąki a tak to fajna sprawa. Bli?źej 100zł.

Spro Passion to ju?ź raczej klasyk klasyk?łw:)

Kołowrotki Mistralla, czy to Amundson czy Tournament te?ź fajne zabawki i do tego Tournament ma 3 alu szpule o r?ł?źnym rozstawie.

Ja Tournamenta brał bym w ciemno jeszcze raz, 2,5 roku mocnego katowania obrot?łwkami (2-3), hornetami i innymi zabaweczkami stawiający spory op?łr w mocnym nurcie w Sanie prze?źył wyśmienicie. Wprawdzie nawijanie ?źyłki nie było za ciekawe ale dwie podkładki zlikwidowały problem.

Przyłączam się do opinii nt. Mistrala Amundsona. To był m?łj pierwszy przyzwoity kołowrotek, przedtem kręciłem Shimano Catana... Za te pieniądze naprawdę młynek OK, dobrze nawija, dość mocny, całkiem płynny, niebrzydki. Przestrzegam jednak przed zakupem w internecie, bez pomacania. Tutaj trzeba zwyczajnie wybierać dobry egzemplarz. Ja miałem problem z rolką kabłąka - zakleszczała ?źyłkę i plecionkę, nie pomagało ściślejsze skręcanie śrubką itd. To jest po prostu nier?łwno wytoczone i wciąga linkę. Po bezproblemowej wymianie u sprzedawcy było to samo - wada ujawnia się pod obcią?źeniem. Dopiero trzeci był ok. Wiem na pewno, ?źe to problem w tych kołowrotkach bo kupiłem kolejny (pomimo tej wady) ale tutaj ju?ź poszedłem do sklepu poprosiłem 5 młynk?łw i wybrałem jeden kręcąc pod obcią?źeniem z pomocą właściciela. Tylko jeden miał rolkę OK! Mo?źe taka partia się trafiła ale radzę na to uwa?źać i ... kupić tego Mistrala jeśli poruszamy się w tym przedziale cenowym.

Kolega kupił za namową sprzedającego dwa Mistralle Amundsony do łowienia z opadu na ł?łdce (podbicie wyłącznie kijem)i w połowie sezonu oddał znajomym początkującym. Stwierdził, ?źe to była spora pomyłka. Osobiście bym wszedł w Spro. Mam trzy sztuki (Red i Long Cast) i wszystkie bez problem?łw działają ju?ź długi czas

A no właśnie, szukałem w wątku Passiona i dopiero ostatnie posty podpowiadają ten model. Według mnie świetny wyb?łr w tym przedziale, miałem, obecnie kumpel u?źywa do spinningu. Oddał mi go ostatnio do przesmarowania po drugim sezonie łowienia i chodzi w dalszym ciągu naprawdę ładnie.

• 2 miesiące temu...

Odświe?źę temat.

Pytanie do u?źytkownik?łw Spro Passion'a - jak wygląda sprawa z łowieniem na obrot?łwki? Kołowrotek nie skręca ?źyłki i nie powoduje br?łd?

Mam w planach nabyć 20stkę do lekkiego spinningu, tylko obawiam się tego skręcania.