Skocz do zawartości

Wspólne zakupy w sklepach RB

termin_

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie rodbuilderzy potrzebuję dwa ozdobne pierścionki o średnicy zewnętrznej 24,5 - 25 mm a o wewnętrznej minimum 21 mm. Gdzie tego szukać?? 

Niby znalazłem coś takiego 

http://fishingrod.pl/pl/Pierscienie-zaczepy-koncowki/CRB/CRB-SSTR-pierscien-ozdobny-do-uchwytow-DPSM-p207c69.html

Ale wymiarów nie ma...

A może ktoś z was ma na zbyciu coś takiego?

Zadzwoń do Sergiusza to ci wytoczy jaki chcesz rozmiar, ja tak zamawiałem :D

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Mam pytanie o te zakupy w USA i Kanadzie.Kupiłem kiedyś kołowrotek w przeliczeniu na PLN około 1600 zł-kołowrotek przyszedł szybko i zapłaciłem tylko za przesyłkę.Innym razem kupiłem za około 1000 zł ,czekam na paczkę i nic,zamiast paczki przyszło zawiadomienie z urzędu celnego w Warszawie,naliczyli mi około 60 % podatku i cła,oprócz tego kazali wypełnić jakiś druk CIT czy coś takiego,około 150 stron-żaden śmiertelnik sam tego nie wypełni,potrzebny jest program komputerowy więc musiałem oddać to do prywatnej izby celnej która też bierze kasę za wypełnienie CITu-akurat miałem szczęście że mam chody więc zapłaciłem grosze ale normalnie płaci się sporo za usługę wypełnienia tego druku.Pytanie-jak to jest że raz trzeba płacić ,innym razem nie,drugie pytanie dlaczego zwykłego detalicznego kupującego traktuje urząd celny w Warszawie jak importera który sprowadza towar na wielką skalę,trzecie pytanie-widzę że zamawiacie większe zakupy ,padły kwoty 300 dolarów-więc można kupować za wyższe kwoty bez cła i podatków czy nie????Na wszystkich forach związanych ze sprowadzaniem rzeczy z USA jest napisana magiczna kwota około 400 zł,po jej przekroczeniu płaci się te podatki i wypełnia te chore kwity jak importer.I jeszcze jedno-znoszone jest cło na produkty z Kanady-czy to już obowiązuje,sprowadzał ktoś z Kanady na kwotę wyższą niż te 400 zł?Ja radziłem sobie w ten sposób że prosiłem o wysyłkę sprzętu z UK jeśli firma z USA miała swoje magazyny w Anglii i wtedy nie płaciłem.Cała sprawa jest mało jasna i nawet Urzędy skarbowe pokrętnie wypowiadają się na te tematy.Proszę o info w tej sprawie ale tylko kogoś kto naprawdę ma doświadczenie w tych zakupach,nie chciałbym znów zapłacić 60% do ceny zakupu-szczerze to mało przyjemna historia.

Witaj

za pierwszym  razem  miałeś  sporo  szczęścia  UC-ego  w  zasadzie  nie  interesuje  czy jesteś  osobą  prywatną / fizyczną   czy  firmą  ( osobą  prawną )  . Jeśli   jest import  podlegający  cłu  to po przekroczeniu pewnej kwoty

np 400 zł   zapłacisz   cło   ale  i akcyzę  ( jeśli  to towar  akcyzowy  np samochód )  , a następnie  podatek  Vat  u nas  23% . Aby  było śmieszniej  jeśli   przesyłka  była ubezpieczona  i wysyłka/transport   wchodziły   w  warunki  sprzedaży

- koszty dodatkowe  , to one  zwiększą  wartość  towaru   do  obliczania   cła / akcyzy / Vat-u : towar 100   wysyłka 10  ubezpieczenie  5  warunki zakupu EXW  to wartość  towaru dla UC   115   . Jeśli warunki dostawy do klienta

bez uwzględnienia  w/w kosztów  to wartość  towaru 100/ fakturowa ....Vat  jest  liczony  od  wartości  końcowej  powiększonej  o ew  składniki  które  wcześniej  podałem ....cło / ew akcyza / koszty dostawy / ubezpieczenia ...

jak  żyć  Panie  Premierze  jak  żyć :)

Proszę o info w tej sprawie ale tylko kogoś kto naprawdę ma doświadczenie w tych zakupach,nie chciałbym znów zapłacić 60% do ceny zakupu-szczerze to mało przyjemna historia.

Generalnie chyba jednak lepiej się nastawiać, że przy zakupach z USA będą dodatkowe koszty (VAT, cło), jeżeli z jakiegoś, sobie tylko wiadomego powodu Urząd Celny ich nie naliczy to tylko miłe zaskoczenie, a nie gorzkie rozczarowanie.

Jak już wspomniałeś reguł nie ma tzn. są, ale najczęściej niezbyt jasne lub stosowane uznaniowo... Często na www/papierze wygląda to super ale potem okazuje sie że już nie jest tak kolorowo, może i trochę taniej ale są inne problemy.

• 1 miesiąc temu...