Dawid75 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 WitamJestem poczatkujacym "castingowcem" i mam pewien problem.Używam plecionki 0,16 Daiwa JBraid 20lb. Masa całkowita przynęty to od około 20 do 45 gram.Przy pierwszym wypadzie zaliczyłem 6 odstrzałów w 3 godziny, za drugim 1 w godzinę, za trzecim 2 w 7godz.(wprawa )Zauważyłem ze dzieje się tak gdy odrobine za późno ściągnę kciuk ze szpulki. Rzut musi być idealnie w tempo inaczej po przynęcie.Co zrobić by tego uniknąć?Grubsza plecionka?? Tylko czy to się nie odbije na odległości rzutów?Multik Tatula 100HSL , zestaw pod sandacze.Posiadam tez drugi zestaw po ciężkie łowienie, machałem przynętami od 40 do 100 gram i tam nie było żadnych problemów. Tak korzystając z okazji to zamieszczę filmik z nowa ciekawostka na rynku youtube.com/watch?v=o4bS84tfMQw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Zmień linkę na czas "nauki" na grubsza i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 zamiast kupowac nowa linke ,magnetyk o 2 stopnie wyzej ,raczej starac sie o poprawne rzuty blizej niz na sile rzucac dalekolinke masz ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 No tak, tylko skoro kolega przyznaje, ze to wina spóźnionego puszczania szpulki, to regulacja magnetyka nic nie da, bo i tak bedzie odstrzeliwal gumy. Choć powiem, ze na 20lb lince trzeba sie mocno postarać, zeby odstrzelić 30g przynętę... Moze z linka cos nie tak (zleżała, stara, słaba)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) no to niech na grubszej lince zlamie kij,tak mam to rozumiec?p.s.mam JBRAID 30LB,fajna i tania plecionka,troche puchnie ale jest zupelnie poprawna,wiec mysle z ta 20lb bedzie jeszcze lepiejcwiczyc tak jak pisze wyzej,tyle. Edytowane 15 Października 2016 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 No wiesz, tym tokiem, to przy 20lb tez można kij połamać. Masz absolutna racje, ze trening czyni mistrza i najważniejsza jest technika ale na poczatku można oszczędzisz trochę przynet zakładając świeższa linka lub trochę grubsza np 25lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Witam dorzucę tez trochę co do plecionki do takich przynęt .Jak dla mnie to używanie plecionki trzeba zacząć o moc kija bo można połamać bardzo szybko .30lb to wystarcza do kija 70 g .Ma być dobra plecionka bo inaczej większość wędkarzy rezygnuje z castingu tłumacząc się że traci przynęty ,brody itp.Trzeba koniecznie przy lekkich przynętach nauczyć się korzystać regulacji hamulca .Posiadam ABU LT ,TATULA 103 i już wiem jakie parametry trzeba ustawić hamulec co do gramatury przynęt.Proponuje ustawić hamulec max i zobaczyć jaki jest pierwszy rzut i następny zmniejszać aż będziesz zadowolony z odległości rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 zgadza sie w zupelnosci,mam wrazenie ze za bardzo staramy sie ,w niektorych postach,przekazac to az tak do bolu,troche wlasnej inicjatywy proszebo czasem to naprawde wyglada jakbysmy na kolanach blagali ,zostan castingowcem,juz naprawde tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 15 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Plecionka jest nowa ( choc nie wiem jak dlugo lezala w sklepie)Kij 10-25lb 14-54gr wiec grubosc plecionki do mocy kija jest chyba dobrze dobrany.Na drugim zestawie mam plecionkę 33lb i 100gramowe przynęty latają jak należyNo tak, tylko skoro kolega przyznaje, ze to wina spóźnionego puszczania szpulki, to regulacja magnetyka nic nie da, bo i tak bedzie odstrzeliwal gumy. Choć powiem, ze na 20lb lince trzeba sie mocno postarać, zeby odstrzelić 30g przynętę... Moze z linka cos nie tak (zleżała, stara, słaba)? Nie starałem się w ogóle i odstrzeliłem 20gr Nie mam problemów z gniazdami, brodami.Hamulec ustawiam tak jak to wyczytałem i oglądałem na filmikach, po pewnym czasie lekko luzujeStrzał następuje w ostatniej fazie rzutu, tuz po tym jak zdejmę kciuk ze szpuli, (dzięki temu nie trace dużo plecionki)Być może wynika to ze spadku koncentracji po dłuższym czasie. Nie mam nikogo kto by mnie mógł uczyć nad wodaWkurza mnie to , strata przynęty, czasu na rozplątywanie i wiązanie nowego przyponu.Jaka plecionkę polecacie, tak aby nie spadł komfort łowienia tzn. odległość rzutów, czucie przynęty, a w razie zerwanego rzutuprzyneta spadla mi pod nogi ,a nie poleciała na pokład barki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Te odstrzelone zawsze lecą najdalej. W tym sezonie sporo odstrzeliłem sliderów przez za cienką linkę 1.2 PE. Zmiana na 2.5 PE przy uncjowym kiju rozwiązała całkowicie problem nawet przy siłowych rzutach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob61 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Sprawdź przelotkę szczytową ,może tam jest przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Przepraszam że odbiegnę od tematu...Kij 10-25lb 14-54gr wiec grubosc plecionki do mocy kija jest chyba dobrze dobrany....Kolego co za kij posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielinskik Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Zastanów się, czy odstrzelenie nie następuje po zmianie przynęty lub np. po holu lub zaczepie. Czytałem kiedyś ciekawą i imo bardzo sensowną wypowiedź, niestety nie pamiętam kogo i nie pamiętam gdzie (możliwe, że tutaj). Facet wspominał o tym, iż po wielu obserwacjach uznał, iż problem odstrzelenia nie leży w rzucie, który jest oddawany podczas odstrzelenia, lecz w poprzedzającym. Pod wpływem zmiany naprężenia linki na szpuli (zmiana cięższej przynęty na lżejszą, hol, zaczep) pletka zakleszcza się na szpuli i wtedy strzela. Nie twierdzę, że to jedyna i słuszna przyczyna, ale jedna z ewentualności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 15 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Tez to czytalem,ale to chyba nie to. Odstrzal nastepowal po kilku, kilkudziesieciu rzutach ta sama przyneta.Jak wysepie od zony ponczoche to sprawdze przelotke.A wedka to tahttps://www.facebook.com/Wedki/photos/pcb.1291240527585143/1291238494252013/?type=3&theater Edytowane 15 Października 2016 przez Dawid75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielinskik Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Niezłe cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielinskik Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Aha i masz pozdro od Nomeda - mój dobry kolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Przestańcie z tą zleżałą plecionką!to nie żyłka!ostatnio nawinąłem na kołowrotek starą PP 23lb która ma minimum 10lat i na zaczepie miałem problem ja urwać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Dzisiejsza sesja i 6 gum zostalo w wodzie, "na szczescie" zerwane na zaczepach.Odstrzalow 0 Mimo tego wydaje mi się, ze cos nie tak jest z plecionka.Prawdopodobnie plecionka strzelała na łączeniu z przyponem z FC.Przy wiązaniu nowego czasem po zaciśnięciu węzła tez pękała.Wszystkie zrywki na zaczepach tez wyciągałem bez FC.Dziwne troche bo na spinningu mam identyczną plecionkę i bardzo rzadko sięzdarza aby w zaczepie przetarła się plecionka, zazwyczaj cos tam zostaje FC Troche z innej beczkiWiecie może co dolega temu leszczowiZahaczył mi się dzisiaj za ogonPoczątkowo wyglądał normalnie dopóki nie obróciłem go na drugi bok Sorki, ze taki ubrudzony ale balem się go do reki wziąćTa narośl wyglądała jakby się tam jakiś alien zalęgł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Postanowilem wymienic plecionki. Prosze o porade ktora wybrac.Pod sandacze i przynety +/- 15g do ok 50gr Momoi Jigline MX8 - 300m 0.16m czerwona Średnica: 0,16mm ; Długość: 300m ; Wytrzymałość: 11kg czyTournament 8 Braided Evo 300m 0.16mmŚrednica: 0,16mm ; Wytrzymałość: 12,2kg / 26,8lb ; Do jerkow i dużych gum max 110 gram Tournament 8 Braided Evo 300m 0.20mm Średnica: 0,20mm ; Wytrzymałość: 18,0kg / 39,7lb ; Momoi Jigline MX8 - 300m 0.23m czerwona Średnica: 0,23mm ; Długość: 300m ; Wytrzymałość: 18kg PowerPro Super 8 Slick - 270m 0,23mmDługość: 270m ; Średnica: 0,23mm ; Wytrzymałość: 20LB, 9kg Która z nich według was jest najlepsza i najbardziej polecacie.Do tej pory na spinningu używałem J Braid 0,16mm ale przy castingu się nie sprawdza.Przy jerkach mam PP PowerPro Moss Green 0,23 jest wystarczająco mocna, nie peka przy spartolonym rzucie alejest okropnie sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Varivas high grade od pe 1 do 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Dzieki, tylko ja bym prosil o wybor pomiedzy podanymi przeze mnie, gdyz beda one dolaczonedo dosc duzego zamowienia, z jednego sklepu.Varivasa tam nie posiadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Dawid75,zwracam ci honor,na ostatnim wyjezdzie jednak przekonalem sie ze z ta linka jest cos nie tak,choc posiadam ja juz dluzszy czas pierwszy raz az tak sie w......lem nad woda,u mnie najprawdopodobniej wyladuje w smietniku,tym bardziej ze stracilem fajne przynetytak wiec temat JBRAID uwazam za zakonczony,sorki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Meme a ta VARIVAS High Grade to głośna na przelotkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Mniej niż PP, ja tam nad woda nie zwracam uwagi na nic poza " Meme Twoja kolej " a tak szczerze to dosyc cicha chcesz mam jakaś końcówkę moge Ci wysłać. Poza tym cena jest na prawdę dobra jak dla mnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Bardzo fajna plecionka. Polecam zakup w nawoju na szpuli 300m (co 100 metrów, czarny znacznik) Można fajne podzielić i cena jest jeszcze korzystniejsza Edytowane 4 Listopada 2016 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi