Skocz do zawartości

Korbka Ryobi Zauber - wymiana, zamienniki

gorgol

Rekomendowane odpowiedzi

@Jozi-dobrze kombinujesz,ale teraz jak namierzyc taki serwis,i czy znajduje sie w pl?a jak będą chcieli złamana korbę,to wtedy co trzeba odkrecić i złamać i im wysłać,a oni mi odeslą pismo ze to nie z winy sprzętu,.

(mały OT)

Kiedys firmowe buty oddałem na gwarancje bo sie odkleiła podeszwa to mi przysłali buty z powrotem i napisali ze obuwie niewłasciwie użytkowane :lol:

Więc nie zawsze jest tak prosto jak sie wydaje ;)

jak chcesz dokupić normalną korbę z T knob'em to od bluearca powinna pasować, bo z redarc to masz z tym I z czerwoną zatyczką.

jeszcze kwestia gdzie sie doprosić, z drugiej strony wystarczy Ci jakaś osoba która kupiła np. tegoż bluearca i ma paragon/gwarancję - nie powinni robić problemu z odsprzedaniem zcęści. powiedz że zgubiłeś i już.

jeszcze oczywiście kwestia ceny pozostaje niewiadoma.

• 2 lata później...

Odgrzewam kotleta :)

Temat ogólnie znany ale nigdzie nie znalazłem tego co chciałem. Mianowicie, jak dużych luzów dostaje składana korbka w "starym" Zauberze? Czy są  sposoby aby zniwelować te luzy? Niby jest nowa wersja Zaubera z wkręcaną korbką ale do mnie nie przemawia, za bardzo przybajerzona. Macie swoje spostrzeżenia? 

• 4 lata później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

post-56137-0-72232700-1523714930_thumb.jpgTaka ciekawostka, tak wygląda knob korbki Blue Arc 7200 po 2 latach używania, tylko spin ULX do 9g.knob mosiężny. 

A tak po roku, w Zauber 3000 tylko spin, Inazuma do 22g knob nierdzewny post-56137-0-27561400-1523715166_thumb.jpg

Oszczędność producenta na łożysku za parę groszy,uchwyt korbki podparty z jednej strony na pierścieniu z tworzywa,szorstkie jak papier ścierny, a z drugiej na łożysku.

post-56137-0-81668500-1523715341_thumb.jpg

Korbki Spro i Zaubera mają identyczne wymiary sześciokąta,pasują zamiennie bez problemu.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam

Właśnie ostatnio wymieniłem sobie w zauberze tą tulejkę na łożysko za kilka złociszy, przed zdjęciem knoba ten obrazek mi przyświecał, ale u mnie na szczęście bez takich spustoszeń, kupiłem kilka na zapas bo do rolki kabłąka są takie same.

Ciekawostka - w Applausie CR pod knobem są dwa łożyska.

pozrawiam

Michał

attachicon.gif knob spro 7200.jpgTaka ciekawostka, tak wygląda knob korbki Blue Arc 7200 po 2 latach używania, tylko spin ULX do 9g.knob mosiężny. 

A tak po roku, w Zauber 3000 tylko spin, Inazuma do 22g knob nierdzewny attachicon.gif knob zauber 3000.jpg

Oszczędność producenta na łożysku za parę groszy,uchwyt korbki podparty z jednej strony na pierścieniu z tworzywa,szorstkie jak papier ścierny, a z drugiej na łożysku.

attachicon.gif łożysko+tulejka.jpg

Korbki Spro i Zaubera mają identyczne wymiary sześciokąta,pasują zamiennie bez problemu.

Na pewno tulejka skraca żywotność knoba, ale przy częstej konserwacji wytrzyma bez problemu te 2 lata i dużo więcej.

• 3 lata później...