Skocz do zawartości

smar jaxon do kolowrotkow - prosze o szybkie opinie!

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

Do kupy z przesyłka okołodycha za 17 cm mazidła marki Jaxon... :huh:

Takie własciwości :Spełnia swe właściwości w zakresach temperatur od -35 do 400oC. są wyssanymi z palca bzdurami i to od razu powinno budzić mocne podejrzenia... <_<

Poczytaj wątek o smarowaniu kołowrotków, tam chłopaki piszą czym smarują swoje maszyny i nie kupuj byle czego bo szkoda pieniędzy i kołowrotka... :D

Mega badziewie <_< <_< <_<

Miałem kiedyś ten smar i po nasmarowaniu jakiegoś starszego modelu

shimaniaka zaczęły się problemy. zaczął gorzej pracować niż przed nasmarowaniem. Jakoś mnie nie przekonuje ta marka.

A jeżeli chodzi o dobre produkty to myślę że nikt inny Ci lepiej nie doradzi jak kolega Zorro.

pozdr,

ZH

Mazidło, jednym słowem. Myłem kolegi kołowrotek po tym smarze. Kup coś dobrego nie patrząc na cenę specjalnie. Starczy na kilkanaście kolowrotków i kilkanaście lat.Sam używam hiszpańskiego specyfiku do smarowania łańcuchów w podnośnikach. Klei do powierzchni, penetruje bardzo mocno. Po psiknięciu w zawiasy drzwi bez demontażu dowiedziałem się że nie są osadzone w pionie. Nie polecam do łożysk.

tak jak @zorro napisał, przerażająca wydaje się wizja wydania na to coś 10 zł. niestety na naszym rynku(jeżeli chodzi o sklepy wędkarskie) króluje ten specyfik.. i póki co nie zanosi się na zmiany :wacko:

na szczęście jest trochę tych zamienników, nie mówiąc o markowych smarowidłach dedykowanych do których dostęp jest trochę ograniczony.

Tak jeszcze dodam delikatnie, z drobnego doświadczenia wykoncypowawszy, że jak na tubce (a już nie daj Boziu po polsku) jest napisane, że coś jest do kołowrotków, to już lepiej kupić sobie tubkę maści ichtiolowej w aptece... Przynajmniej sobie można krostę czy coś posmarować... <_<

Hot Sauce Quantum-a jest bardzo dobry, ale w Polsce cholernie drogi. Kupiłem 2 komplety oliwka+smar na E-bay. Z transportem wyszło tyle, ile w Polsce bym zapłacił za jeden z transportem.

Albo się kupuje to:

http://multi-shop.pl/index.php?products=product&prod_id= 515

I masz Pan Hot Sauce'a w innym opakowaniu.. :mellow:

• Like 1

Ten Jaxon nie jest taki straszny. Jeden sezon smarowałem nim reele. Ma konsystencję takiej wazelino-oliwki. Dobrze penetruje wnętrze kołowrotka i uważam, że ma dobre właściwości smarujące. Smar powinien być bardziej rzadki niż stały, takie są moje odczucia i obserwacje. Po rocznym, intensywnym łowieniu z Jaxona na przekładni mojego multika zostało takie jakby rzadkie mleczko/wazelinka które cały czas smarowało multik. Co ciekawe, ten smar jak np quantum nie zmienia koloru. Z Quantuma bo tego też używałem robiła się czarna maź. Teraz używam smaru Call's zamówionego z podkładkami SmoothDrag- rewelacja!!!

Doszedł Mobilith i na 99,9% to nie jest to samo co Hot Sauce. Inna konsystencja , lepkość, zapach, kolor.

Może jest nawet lepszy niż Hot Sauce - nie mogę tego wykluczyć, ale pozostanę przy Sosie.

Po posmarowaniu kartki papieru próbkami smaru Mobilith dziwnie mocno przykleja się do opuszka palca.