Skocz do zawartości

Przebudowa Jaxon Monolith 3.35 4\5 #

kocurck1

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem koledzy opisać tu swój patyk jaki przerabiam.

to pierwsza moja przeróbkę więc proszę Starszych Doświadczeniem Kolegów o pomoc i opinie.

Plan jest taki.

-brak lakieru albo wcierka 

-jedna startowa. potem przelotki jednostopowe S6 2x rozmiar 3 reszta nr 2 łącznie szt 9.

I tu pytanie czy jak dam jeszcze mniejsze to nie bedzie problemu z przesuwaniem sie sznura. 

zmiana uchwytu. I tu kolejne pytanie co będzie lżejsze i czulsze korek czy pianka.

kolejne pytanie jak uchwyt zdjąć bo we wrzątku trzymałem z 3 min  i nie zszedł.

...zmiana uchwytu. I tu kolejne pytanie co będzie lżejsze i czulsze korek czy pianka.

kolejne pytanie jak uchwyt zdjąć bo we wrzątku trzymałem z 3 min  i nie zszedł.

Ja wybrałbym korek (korki są o różnej masie a najlżejszy to chyba ten "zwykły" klasy AAA...), ale każdy lubi coś innego...

Zdarzyło mi się zdejmować uchwyty... - Zawsze robiłem to na ...szlifierce! ;) - Niezbędne, więc było posiadanie kolejnego - nowego uchwytu! ;)

Edytowane przez Dokuś

• 4 miesiące temu...

Tak jak pisze kolega Marian - jest niezbędna i w tym wypadku jest to element wzmacniający, a nie ozdobny. 

A co do samej przeróbki to ja uchwyt zostawiłem, a korek dałem całkowicie nowy bo tamten jest marnej jakości. Przelotki tak samo S6 z tym, że dwie więcej niż u Ciebie założyłem. Śmiga wszystko dobrze.  

Może kolega napisać ile ma przelotek założonych i czy blank na pewno lakierowny, a nie wcierka żywicy?

Darcie lakieru i polerka to sporo roboty i nie każdy ma do tego cierpliwość. Z moją dostępnością wolnego czasu zeszło mi się z całą wędką około pół roku. 

Przelotki policzę w domu wieczorem, może nawet jakieś ugięcie uchwycę na fot.

A blank -faktycznie nie lakierowany, a wcierany. Uzyskał piękny fioletowy blask w słońcu.

Chyba bezbarwny wcierany był kawałkiem folii albo w foliowej rękawiczce (chodzi o to aby się żadne nitki ani inne  paproszki nie sypały).

Cała akcja zajęła około tygodnia z suszeniem omotek i faktycznie podobno zdzieranie starego lakieru trwało najdłużej.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

A co sądzicie o przezbrojeniu blanku monolith XT Nymph klasy 4/5 na spinning UL?

Potrzebuję dlugiej wędki do podawania much piankowych spinem, z użyciem żyłki 0.12 - musi szybko gasnąć po wyrzucie i głęboko pracować pod kleniami 40-50+ cm.

Czy Waszym zdaniem jest to dobry materiał do takiej przeróbki? Pozdrawiam!

Łowię tak przezbrojony kijem dwa sezony Jest to bardzo fajna opcja do Micro dżigów maleńki gumek woblerów jak mały paznokieć i wszelkiego rodzaju małych przynęt. Największego klejenia wyjąłem na tą wędkę42cm pracowała aż po uchwyt kołowrotka. Miałem bolka na Wiśle tak pod 70 ale się Wypiął nie miałem najmniejszych szans łowię żyłką 12

• Like 1