Skocz do zawartości

Regularne odstrzeliwanie przynęt ...

Rraptor

Rekomendowane odpowiedzi

...

Zluzuj całkowicie nakrętkę dociskającą szpulkę tak aby szpulka kręciła się swobodnie . Używaj tylko nastawów magnetyka. Wystarczą.

..

Dzięki wielkie za komentarz i podpowiedź.

--

Nie do wiary że aż tak ostro można poluzować!? Trzeba będzie próbować.

Czy piszac o kontroli szpulki kciukiem to masz na myśli delikatną kontrolę szpulki i sposobu odwijania się linki aby się nadmienie nie luzowała podczas lotu przynety?

Edytowane przez analityk

Ja jednak wolę kontrolę hamulcem rzutowym. Dlaczego?Bo uważam,iż dociskiem szpuli doprecyzuję tylko ustawienia rzutowego. Mając kilka zestawów, rzadko bawimy się hamulcami. Dla przykładu:kupiłem Shimano Metanium XT 2005. Pierwsze rzuty. Nic nadzwyczajnego.Zajrzałem w odśrodkowy, a tam włączony jeden bloczek na full. Włączyłem go na minimum. I maszynka pokazała  zęby. Idąc za ciosem, wyłączyłem całkowicie hamulec odśrodkowy. Ale to było ponad moje możliwości. W zasadzie mógłbym przyhamować szpulę dociskiem, ale, czy będzie lepszy efekt? Dobra, poeksperymentuję, i zobaczę co i jak. ;)

• Like 1

Ja jestem za dociskiem na minimum (czyli eliminacja ruchów bocznych osi szpuli) i regulacja magnetykiem oraz kciukiem. Dla tego wolę magnetyki bo łatwiej i szybciej. Docisk zwiększam tylko w przypadku na prawdę trudnych warunków i konieczności rzutu pod wiatr. Poleci bliżej ale wolę to niż rozplątywanie brody (które miewam całkiem regularnie ;) )

• Like 4

Nie wiem jak to możliwe. Po jakimś czasie działa się intuicyjne (jak z jazdą na nartach ;) ) W każdym bądź razie na początku dobrze jest jak się czuje, kiedy odwijająca się ("puchnaca" podczas odwijania) linka,  muska palec 

Dokładnie . Wtedy docisk szpuli dokręcam o "mikrometr" i heja .Dochodzisz do ładu ,rzucasz i nagle wiatr zawiał :D 

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Sorry, że odkopuję temat, ale nie warto zakładać nowego.

Aktualnie mam dwa zestawy:

- OKUMA Black Rock 213cm/10-35g,

- DAIWA Tatula CT 100HLS,

- MIKADO Octa Braid 0,23mm,

- przynęty 15-30g

i

- STORM Adventure 198cm/3,5-7g,

- DAIWA Tatula CT 100HLS z płytką szpulą,

- Mega8 KastKing Braid 0,14mm,

- przynęty 3-7g.

Jak dotąd udało mi się opanować na tyle rzuty, że brody chyba nie są zbyt częste (dwie-trzy na godzinę wędkowania), osiągana odległość około 15-25m, jak na razie odstrzeliłem tylko jedną przynętę (Alga 3) i to na samym początku przygody z castem.

Zastanawiam się nad zmniejszeniem przekroju plecionek w celu wydłużenia rzutów i tu zaczynają się schody, chciałbym zejść dość głęboko i zastosować odpowiednio do pierwszego zestawu 0,14mm a do drugiego 0,06mm. Zastanawiam się czy to nie zbyt "cienko"? Może nie potrzeba aż tak głębokiej modyfikacji?

Liczę na podpowiedzi ze strony doświadczonych kolegów. Z góry dziękuję. :)

Edytowane przez Alexspin

​A może ma to związek z własnościami kija?
Pisałem w wątku o brodach: jeden zestaw- opanowany w jeden dzień i zero bród i zrywek.
Inny kij o innej pracy z tym samym multikiem i plecionką- i bród (tylko) nie mogę opanować pomimo zmiany plecionki na cieńszą i miesiąca prób  :o
Oczywiście przy takich samych przynętach.
Niestety nie mam możliwości sprawdzić na jeszcze innym kiju czy to by coś zmieniło.

Edytowane przez ObraFM

Ostatecznie podjąłem decyzję w sprawie plecionek:
- do kijka 3,5-7g, plecionka Kastking SuperPower Braid/0,09mm,
- do kijka 10-35g, plecionka Momoi JigLine MX8/0,18mm.
Mam nadzieję, że zdadzą egzamin.

Ostatecznie podjąłem decyzję w sprawie plecionek:

- do kijka 3,5-7g, plecionka Kastking SuperPower Braid/0,09mm,

- do kijka 10-35g, plecionka Momoi JigLine MX8/0,18mm.

Mam nadzieję, że zdadzą egzamin.

Jak ta plecionka Momoi  jest 8-splotowa to nie polecam do castingu. Nie wiem, dlaczego, ale u mnie 8-splotowe, na multiku, w ogóle nie zdają egzaminu (brody i częste odstrzały).

Dotychczas miałem 8-splotową MIKADO Octa Braid 0,23mm i nie doświadczyłem jakichś nadmiernych tendencji do gniazd, ani klinowania się zwojów a odstrzał miałem zaledwie jeden (jak pisałem Algi 3). Zaryzykuję.

Posmotrim, uwidim, skazał sliepyj głuchomu... ;)

Możliwe, a nawet bardzo prawdopodobne, że 4 sploty są lepszym wyborem do łowienia ciężej ... Na lekko czyli obrotówki 3 i niżej ja używam 8 splotowego duela 0.8 i jestem bardzo zadowolony. I idąc tym tropem zakupiłem kolejnego duela na ciężej, tak od 20 gram do około 35 i faktycznie o ile na lekko broda raz może dwa na godzinkę to ciężej około 4 do 6 razy na godzinkę łapię bródki :) Cóż linka nawinięta także jak zjadę do końca to pomyślę o 4 splocie do cięższego łowienia. Ps. Zapewne to zasługa mojej przezorności, ale jeszcze nic nie odstrzeliłem :D

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

...strzelania z powodu plecionek 4x i 8x na zestawach bardzo lekkich i ciężkich.

Opisywałem już gdzieś tutaj swoje tegoroczne doświadczenia z plecionką 0,6 Sune Line 8x na multiku Aldebaran BSF ... totalna klęska! (a były to moje pierwsze doświadczenia z tym multikiem po zakupie). Wymieniłem po kilku dniach (sporo kasy spoczęło w tym czasie na dnie jeziora :( ) na Varivasa PE 4x i problemy się skończyły. Nie to , że jakieś delikatne brody w ciągu dnia ale po prostu zero bród i splątań a więc i odstrzałów prze kilka następnych dni! Do zestawów ciężkich od 50 do 150 gr mam nawinięte plecionki 4x i 8x i nie widzę problemu z jedna i drugą. Dla tego w mojej ocenie do łowienia L i UL polecam 4x 

(na drugim zestawie UL na Revo LT7 też mam nawiniętą 4x i też jest OK)

• Like 3