Skocz do zawartości

Regularne odstrzeliwanie przynęt ...

Rraptor

Rekomendowane odpowiedzi

g....no wyjdzie bo nie czytasz ze zrozumieniem tego co piszemy.wagowo dobrałeś gumę-ok ale 16 cm farfocel leci jak szmata-NIE JEST LOTNA,czyli nie doła wybierać linki ze szpulki multika.

kij masz od szczotki czyli szybki o szczytowej akcji który słabo się ładuje może zwróć na to uwagę.

Taki sposób rzucania jak na filmie powoduje że nie masz totalnie kontroli nad wędką. Ładowanie kija przynętą w odróżnieniu od Twojego sposobu rzucania z przełożenia za plecy ma tylko same plusy. Przenosząc przynętę nad głową w wymachu czujesz czy wędka jest naładowana, kiedy i jak naładowana, czy możesz pozwolić sobie na bardziej dynamiczny rzut czy nie w zależności od wagi / rodzaju przynęty. Po tym co widać na filmie przeładowujesz ten kij a to dlatego że rzucasz siłowo, chcesz mocniej niż potafi kij.

post-49385-0-75561200-1477420513_thumb.png

Wymiana kija na mocniejszy powinna mocno ograniczyć odstrzały. Jeśli przynęta waży 50g to do dynamicznego jej posłania w kosmos potrzebny jest kij z realnym wyrzutem maksymalnym +/- 80g. A powiedz jeszcze jak masz ustawione hamulce?

• Like 2

pro_max2.jpg

W kwestii podstaw, czy poprawnie wyróżniam pokrętła na multiku?: 

1. pokrętło hamulca walki 

2. pokrętło hamulca rzutowego

3. pokrętło docisku szpuli 

Jeżeli wszystko oznaczyłem poprawnie, to mogę tylko napisać, że pokrętło hamulca rzutowego staram się przy cięższych przynętach mieć dociśnięte na maksa (albo prawie), zaś przy gumach mniej więcej w połowie. 

W kwestii podstaw, czy poprawnie wyróżniam pokrętła na multiku?: 

1. pokrętło hamulca walki 

2. pokrętło hamulca rzutowego

3. pokrętło docisku szpuli 

Jeżeli wszystko oznaczyłem poprawnie, to mogę tylko napisać, że pokrętło hamulca rzutowego staram się przy cięższych przynętach mieć dociśnięte na maksa (albo prawie), zaś przy gumach mniej więcej w połowie. 

2 to docisk. 3 hamulec rzutowy magnetyczny.

Docisk tak aby nie blokował szpulki. Czyli luzujesz aż szpulka idzie na boki. A później delikatnie kasujesz ten luz.

Magnetyk na początku na maksa. Aż nauczysz się kontrolować szpulkę kciukiem.

Kciuk jak najblizej szpulki podczas rzutu. Wyczujesz brodę.

Jak jesteś z W-wy to mozesz do mnie podjechać. 10 minut i wszystko będziesz wiedział. Kawałek trawnika jest. I wody, ale tylko 8 metrów długości.

Edytowane przez MarcinZet
  • Like 1

Jeśli docisk szpulki masz ustawiony tak ciasno, że przynęta opada powoli a hamulec magnetyczny na maksa lub w połowie to na 100% nie powinieneś mieć problemów z odstrzałami. Moim zdaniem ten kij się nie nadaje to tego typu przynęt, jest za słaby a dwa Twoja technika rzutu powoduje to co pisałem powyżej. W kwestii hamulca magnetycznego, jeśli już musisz regulować to przy nielotach (np. szerokich gumach z lekką główką) hamulec ustawiaj mocniej niż przy lotnych jerkach. Generalnie im większe prawdopodobieństwo zakłucenia lotu przynęty tym mocniej magnetyk, tak to działa.

Tak jak pisze Andrzej, jesteś z wa-wy, podjedź podepniesz inny kij, rzucisz kilka razy i będziesz miał jasność.

IMO zmień również plecionkę bo 20lb jest praktycznie nie zrywalna. 15lb nigdy nie udało mi się odstrzelić na wabiach w okolicach 2-2,5oz.

Ostatnio kolega kupił nowa PP 20lb i zerwał ją w rękach ..... IMO w Twoicm przypadku jest to samo.  

Panowie, dzięki za propozycję nauczycielską i możliwości konfrontacji sprzętowej. Niemniej, w Wawie tylko studiuję i pracuję, a na rybki jeżdżę raz na jakiś czas w lubelskim i tam mam cały sprzęt.  

Teraz w długi weekend będę szlifował umiejętności i pewnie nagram coś bardziej czytelnego do weryfikacji. Być może zabiorę też ze sobą patyk z multikiem do Wawy i wtedy pozwolę sobie się odezwać w celu umówienia jakieś krótkiej sesji edukacyjnej. 

Dziękuję raz jeszcze za zaangażowanie w moją sprawę :) 

• Like 1

Przy rzucie się zastanawiasz, przytrzymując kija, jakby zastanawiając się , gdzie rzucić. To nie jest zły nawyk, ale baw się tak, jak opanujesz technikę rzutu. W celu sprawdzenia wyczucia przy rzucie, spróbuj rzucić backhandem. Nie uda Ci się, jak nie czujesz momentu naładowania kija. Ale spoko, dasz radę. Po prostu zafascynował Cię na początek rzut zza głowy. Jest wtedy power. Jednak na początek to nie jest bezbolesna wprawka. Sam tak zaczynałem i bolało. Z czasem sam dojdziesz do wniosków jak i w jaki sposób rzucać. Pamiętaj o jednym.Wiatr jest takim samym przyjacielem castingowca, jak i jego wrogiem. A, i jeszcze jedno. Jak opanujesz casta, poczujesz się lepszym człowiekiem. Cholera wie, dlaczego tak jest, ale tak jest. Powodzenia!

• Like 2

Dla mnie sprawa wyglada jasno,trening i jeszcze raz trening...wymach do tyłu bez ładowania kija i próbujesz to nadrobić,przykładając więcej siły w końcowej fazie wymachu.Przy przynętach w górnej granicy c.w wędziska,lepiej sprawdza się szybsze ,bardziej energiczne naładowanie kija podczas wymachu do tyłu i łagodniejszy wymach do przodu,wtedy nie nastąpi przeładowanie w dość kiepskim momencie,czyli przed puszczeniem szpulki w ruch.

Fakt faktem spinningowe nawyki mogą być ''zabójcze'' dla przynęt i kilometrów linek,u mnie na szczeście obyło się praktycznie bez bólu,ale to tylko zasługa wczesniejszego dość częstego obsługiwania zestawu muchowego,gdzie timing i ładowanie kija ma największe znaczenie w zakresie długości i jakości rzutów.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Tak jak pavo pisze . Trening,trening...

Nie słuchaj tych bzdur co piszą " wymień multik".

Też castinguje od tego sezonu.

Odstrzal zdążył się tylko raz, brody mam i teraz.

Mało tego wędkowalem z kolegą co miał właśnie zestaw pro max wedka i multik. Rzucalem paredziesiat razy i nic się nie odstrzelilo. Zawsze zaczynałem od skreconego multika.

Meme: też bym się chętnie spotkał ☺

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Tak jak pavo pisze . Trening,trening...

Nie słuchaj tych bzdur co piszą " wymień multik".

Też castinguje od tego sezonu.

Odstrzal zdążył się tylko raz, brody mam i teraz.

Mało tego wędkowalem z kolegą co miał właśnie zestaw pro max wedka i multik. Rzucalem paredziesiat razy i nic się nie odstrzelilo. Zawsze zaczynałem od skreconego multika.

Meme: też bym się chętnie spotkał ☺

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Co za problem ? :D zapraszamy do Warszawy :D

Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tu,czy wiecie czemu czasami przy wyrzucie plecionka na szpuli mi hałasuje jakby się ze mnie śmiała?

Multiplikator Okuma tormenra 266,plecionka nihonto 0,20

Dlaczego plecionka się śmieje nie mam pojęcia, może to wina zbyt luźnego nawoju na szpulę. A czy czasem to nie jest dźwięk obijającej się szpulki o gniazdo multika? Jak masz ustawiony docisk szpuli, czy możesz kciukiem poruszać nią na boki, czy nie masz luzów?

Luzu nie mam docisk szpuli ustawiam raczej tak żeby przynęta opadała po woli,magnetyczny w połowie,wszystko raczek staram się ustawiać jak z podręcznika.Dodam ze nie za każdym razem jest taki dźwięk czasem po kilku rzutach lub zmianie przynety przestaje.

Luzu nie mam docisk szpuli ustawiam raczej tak żeby przynęta opadała po woli,magnetyczny w połowie,wszystko raczek staram się ustawiać jak z podręcznika.Dodam ze nie za każdym razem jest taki dźwięk czasem po kilku rzutach lub zmianie przynety przestaje.

Łożyska sprawdzałeś? Smarowałeś/oliwkowałeś?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Czasem jest tak ze jak plecionka jest cienka i do tego lekko szorstka zwoje potrafią wejść miedzy siebie i hałasować przy rzucie.

Poza tym ta okuma ma chyba podwójny system hamulcowy ? Czy yo zwykły magnetyk ?

Czasem jest tak ze jak plecionka jest cienka i do tego lekko szorstka zwoje potrafią wejść miedzy siebie i hałasować przy rzucie.

Poza tym ta okuma ma chyba podwójny system hamulcowy ? Czy yo zwykły magnetyk ?

Misiek, ta pletka ma 0.20. Do cienkich nie należy:-) przynajmniej w moim rozumieniu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka