BOB1 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Muszę dodać, że to moje doświadczenia z użyciem multika. Kiedy przestałem łowić na "korbę" nie było jeszcze plecionek 8x więc nie mogę oceniać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Muszę dodać, że to moje doświadczenia z użyciem multika. Kiedy przestałem łowić na "korbę" nie było jeszcze plecionek 8x więc nie mogę oceniać.W moim odczuciu na korbie im delikatniej tym lepiej ;-)Tez w caście wole 4x.Ale na korbie to nie ;-) Tapatalknięte z komórki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Robert, jakiej plecionki x8 (model, grubość) używasz przy tych ciężkich zestawach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Robert, jakiej plecionki x8 (model, grubość) używasz przy tych ciężkich zestawach? Pewnie od 2.0 w górę ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Jeśli pytanie do mnie? to:-DAIWA 8 BRAID 0,26 24kg (to chyba Turnament?). - Varivas 8X braid Casting PE Max Power 2,5 (40Lb) - DAIWA 8Braid Hyper PE 0,35mm 40kg (85Lb) tylko do ciężkiego trollaAle jak popatrzyłem na to co mam nawinięte to wyszło, że najczęściej obecnie obstawiam na ciężko i UL : Varivas 4X braid Casting PE Premium PE od 0,8 do 4,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Jeśli pytanie do mnie? to:-DAIWA 8 BRAID 0,26 24kg (to chyba Turnament?). - Varivas 8X braid Casting PE Max Power 2,5 (40Lb) - DAIWA 8Braid Hyper PE 0,35mm 40kg (85Lb) tylko do ciężkiego trollaAle jak popatrzyłem na to co mam nawinięte to wyszło, że najczęściej obecnie obstawiam na ciężko i UL : Varivas 4X braid Casting PE Premium PE od 0,8 do 4,0A czemu tak grubo do ciężkiego trola? Jeśli to polowanie na szczupaka to tak gruba linka powoduje iż przynęty nie schodzą na odpowiednią głębokość.Ja do rzutu stosuję PE 3,0 i 4,0 a do trolla kolorowe linki 20-25 LB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Ten ciężki troll tak pozostał od wyjazdu do Hiszpanii na Ebro. Pytają .. to zeznaję całą prawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł O Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Cześć.Wczoraj byłem pierwszy raz nad wodą z nowo zakupionym zestawem do casta. W ogóle pierwszy raz miałem z tym doczynienia. Nikt z moich znajomych nie używa i nigdy w życiu nie miałem multika w dłoni. Pomyślałem że skoro macham spinningiem z 25 lat to nie widzę problemu abym pomachał castem. Tym bardziej jak poczytałem że brody to w tanich multikach, a jak kupię tatule to będe mistrzem świata. Jakże wielce się zaskoczyłem gdy po pół godzinie byłem biedniejszy o jakieś 90 zł. Jeden rzut w miarę... jedna broda odplątywanie... jeden rzut w miarę....odstrzał i znów to samo. Troszkę się zraziłem, pojechałem do domu. Czytałem (tu na jerkbaicie) chyba do drugiej w nocy o sposobie rzucania, ustawieniach hamulców o samym sprzęcie itp. i pełen nadziei poszedłem spać. Gdy dziś po pracy skoczyłem nad wodę.......zero odstrzału, jedna mała broda i....... szczupaczek sześdziesiątaczek (oczywiście pływa dalej).Wielkie dzięki za ogrom przekazywanej wiedzy.Także tak:Z moich króciutkich obserwacji mogę napisać że największy błąd jaki wczoraj popełniałem a dziś miałem parcie na to aby tak nie robić to rzucanie stylem spiningowym. Brak płynności ruchu między zamachem a wyrzutem lub zbyt wielka niepewność w krótszych rzutach np: pod krzaczki czy drzewko. Hamulce w multiku mają duże znaczenie ale chyba bardziej dla komfortu psychicznego (jak nie wyjdzie nam rzut to hamulec uratuje). Wieczorkiem próbowałem rzucać bez hamulców, tzn bez hamulców tatulowych za to z hamulcem "kciukowym" i też było dobrze. Zobaczymy co będzie jutro. Cholera jak szybko te dni coraz krótsze się robią 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 he, he ... następnego casting zasysa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł O Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Jakieś to niewytłumaczalne ale.... jest radość, jest radość 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Ostatecznie podjąłem decyzję w sprawie plecionek:- do kijka 3,5-7g, plecionka Kastking SuperPower Braid/0,09mm,- do kijka 10-35g, plecionka Momoi JigLine MX8/0,18mm.Mam nadzieję, że zdadzą egzamin.Zdały egzamin na 5. Do 6-ki brakuje dla tego, że jednak splątania, co prawda sporadyczne, ale robią się. Ponieważ trenowałem na komercyjnym łowisku i wzdłuż poprzecznego brzegu są stanowiska co 10m, mogłem dość precyzyjnie określić odległości rzutów - cięższym przekraczam już 30m, lekkim niestety nie udaje mi się rzucić dalej niż do 20, ale myślę, że to już w normie... Natomiast muszę się pochwalić, poza tą jedną Algą na początku, nie odstrzeliłem kolejnej przynęty. Chyba zmierzam w dobrym kierunku. Prawdziwy sprawdzian będzie na zawodach w Gdańsku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Co do odstrzałów metodą prób i błędów musi dojść każdy chyba,ja na swoim cardiffie załączyłem więcej bloczków bo jechałem już na jednym a teraz 2/3 i odstrzałów nie ma a długość rzutu wcale nie jest mniejsza.Co najważniejsze spokojniejsze i płynniejsze rzuty z palcem na szpuli,pełna kontrola.Jako że używam na razie jednego kijka pod jerki u większe gumy problem jest w tym że przy gumie trzeba mocniej kontrolować paluchem szpulę,gdyż sama guma ma inna aerodynamikę w powietrzu i spowalnia lot w pewnym momencie a szpula może zapier..... dalej i mamy brodę,przy jerku praktycznie prędkość lotu jest taka sama aż do uderzenie.o wodę. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Września 2017 przez pikeft 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów odnośnie bród i odstrzelonych przynęt, dodając własne przejścia z castem, uważam że większość problemów wynika z źle ustawionego hamulca rzutowego, później od techniki rzutu, okoliczności (np. pod wiatr) a na koniec czepiał bym się plecionki. Plecionka może wpłynąć na długość rzutu (do kilku %, odrzucamy skraje sytuacje - przynęta 10 gram linka 40 lbs) ale jak wszystko jest dobrze ustawione to bród powodować nie będzie. Dla szczupaka nie ma znaczenia czy przynętę prowadzisz mając na szpuli 30 czy 50 lbs linkę, ale dla Twojego portfela już tak. Jak zaczynamy przygodę to linka 50-70% grubsza od tej, którą stosowalibyśmy w spinie pod daną rybę/gramaturę przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 To pewnie czytałeś i mój wpis o tegorocznych doświadczeniach z plecionką 4X i 8X.?Po wymianie: sprzęt pozostał ten sam, ustawienia hamulca i docisku...nawet nie dotykałem, przynęty te same, technika rzutu z dnia na dzień nie uległa jakimkolwiek zmianom nawet woda i okonie te same ... a problemy z odstrzałami się skończyły Więc nie do końca zgadzam się z tym co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 To pewnie czytałeś i mój wpis o tegorocznych doświadczeniach z plecionką 4X i 8X.?Po wymianie: sprzęt pozostał ten sam, ustawienia hamulca i docisku...nawet nie dotykałem, przynęty te same, technika rzutu z dnia na dzień nie uległa jakimkolwiek zmianom nawet woda i okonie te same ... a problemy z odstrzałami się skończyły Więc nie do końca zgadzam się z tym co napisałeś BOB1 ale moc linkek 4x i 8x była ta sama? Widocznie hamulec był źle ustawiony pod linkę 8x a tak na poważnie nie będę się mądrzył bo za cienki jestem w lekkim castingu. Swoje doświadczenie opieram na średnio-ciężkim i ciężkim łowieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Ja w tym roku uczyłem sie castingu. W Polsce po kilka odstrzałów związanych z podwijaniem się plecionki x8 i nieprawidłową techniką rzutu dziennie. W trakcie podróży promem do Szwecji chłopaki podpiwiedzieli mi abym zmienił na pletkę 4x. Efektem był jeden odstrzał w trakcie tygodniowego łowienia na miejscu. Jak ręką odjął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Napewno jakość plecionki ma.coś wspólnego z brodami,miałem taki przypadek że po powrocie z Żarnowca zostalo mi ok 50m sg silencer na cardiffie.Przewinałęm na tatule jako podkład i nawinąłem białą 4-splotową plecionkę z ali niestety co chwile mi się plątała,po jej odwinięciu na silencerze nie miałem już żadnej brody. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Co do odstrzałów to też znaczenie ma ilość oliwki w łożyskach.Raz kiedyś najwidoczniej poniosło mnie po przeglądzie multika z ilością dodanej oliwki w łożyska szpuli, dostała się ona do bloczków hamulca rzutowego (okuma helios air) w szpulce skutecznie je zaklejając i przy plecionce 15 kg odstrzeliwały nawet 10g przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Zakupiłem multipilkator abu pro max plus wędkę savage gear MPP 10 -30g . Akurat nie miałem nic na szczupaka, to stwierdziłem, że spróbuję czegoś nowego. Tym bardziej, że mutiplikator widziałem wcześniej jedynie na obrazku w książce Andrzejczyka. Z nowo zakupionym sprzętem, po obejrzeniu kilku teoretycznych filmów na youtube (jakiś gość z Rapali bardzo przejrzyście to przedstawił), bardzo ostrożnie wykonałem pierwszy rzut (po ustawieniu wszystkiego "by the book"). Pierwszy dziewiczy rzut - pierwsza broda . Piętnaście minut później, jak już to rozplątałem, spróbowałem jeszcze raz . Teraz już poszło lepiej, Po kilku godzinach rzucania, poczułem się pewniej (ani jednej brody) i coraz dalsze rzuty. No to stwierdziłem eeee Ci to na tym jerkbait to przesadzają, co w tym trudnego?No więc poluzowałem hamulec magnetyczny do zera, ustawiłem się pod wiatr i machnąłem. Guma faktycznie poleciała bardzo daleko z tym, że na multi powstała pół metrowa broda a guma poleciała sama;) Rozgięła się agrafka od przyponu. Czyli jak rozumiem po lekturze tego tematu klasyczny odstrzał i kara za kozaczenie. Nie chwaliłbym się tym moim niebywałym osiągnięciem gdyby nie Wasze porady w tym temacie dotyczące "ładowania" kija. Ja zwykłym spiningiem zawsze rzucałem "byle jak, byle leciało" i jakoś nie miałem z tym problemów. Ale skoro już wchodzę w nowe, to pomyślałem, że może warto by zacząć szlifować jakąś poprawną technikę lub jej namiastkę. Czy możecie polecić jakieś filmy np na youtube, które przejrzyście i prawidłowo pokazują co i jak?W sensie techniki "ładowania" kija, takim językiem wiecie...jak krowie na rowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Poszukaj w tym temacie, z tego co pamiętam, wcześniej na pewno znajdziesz jakiś filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Poszukaj w tym temacie, z tego co pamiętam, wcześniej na pewno znajdziesz jakiś filmik Mojego posta pisałem po przeczytaniu całego tego tematu, jedyny filmik jaki widzę to ten autora tematu i mu piszecie, że źle to robi. No chyba, że już ze starości niedowidzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Ciut wysiłku i wujek Google wszystko pokaże https://www.bing.com/videos/search?q=metoda+castingowa&FORM=HDRSC3 Jeśli chodzi o "odstrzały", to nie przejmuj się, ja castingu używam dopiero od niespełna trzech miesięcy i zacząłem też o odstrzału w drugim swoim rzucie. Od tego czasu nie utraciłem już żadnej przynęty. Brody, to też normalka, na początku miewałem po trzy, cztery w ciągu godziny, teraz miewam jedną na trzy cztery godziny. Rozplątanie ich jest śmiesznie łatwe i zajmuje mi to co najwyżej 1-2 minuty.Nie zniechęcaj się, trenuj, żaden filmik nie nauczy Cię tego, czego sam nie doświadczysz. Edytowane 7 Listopada 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamjest Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Ok dziękuję, gwoli jasności nie chodzi o to, żebym się kimś wyręczał w wyszukiwarce. Chodzi mi o to, że znaleźć można dużo, a mi chodzi o filmiki, na których Waszym zdaniem jest pokazana faktycznie prawidłowa technika. Bo film na youtube może wrzucić każdy łącznie ze mną Czyli, że znacie gościa i wiecie, że robi to dobrze/ widzieliście filmik i wiecie, że robi to dobrze. Niemniej dziękuję za poświęcony czas i zakładam, że wrzuciłeś coś faktycznie prawidłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Najlepiej spotkaj się z Kimś ,kto ma doświadczenie. To zupełnie inna bajka . Mam kompana wędkarskich wypraw ,który też chciał sam wszystko praktykować . Miał chyba Abu Black Max ,czy któryś z Maxów . Jakoś nie szło . Pojechaliśmy nad wodę i mi pokazuje ,że ten sprzęt jest do kitu . Wziąłem zestaw (choć nie jaestem jakimś mistrzem ) ,ustawiłem hamulce i latało, jak należy . Polecam spotkanie z Kimś ,kto zna temat . Pozdro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi