Skocz do zawartości

Granite Goddard JP #9

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę zdjęć chruścików aby było wiadomo jakie proporcje i kształt zachować przy "strzyżeniu" imitacji  ;)

https://www.google.pl/search?q=chru%C5%9Bcik+owad&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjZrKDktoLQAhWBK5oKHUSZBcQQiR4IgQE&biw=1440&bih=770

pisarz - kolejne trzy już bez zarzutu.

Granite piękny, a Fire Ass mi również przypadł do gustu.

Z czego zrobiłeś fluo dupkę w pierwszej wersji?

Ostatnia trójka też kapitalna. Lubię takie bezjeżynkowe chrusty z sierści, ale prawie zawsze wiązałem je na prostych hakach.

• Like 1

michaaaal - dałbym ciut krótszą jeżynką, tj. nawinąłbym ją z pióra z krótszymi promieniami.

Reszta super.

Czułki - majstersztyk- pięknie wyprofilowane i zawiązane. Brawo.

To niby prosty element, ale każdy kto próbował wie, że wcale nie taki prosty.

• Like 1

pisarz - wyszło super, ale widziałem, że struktura materiału jest trochę inna niż sarna.

Podejrzewałem nawet CDC, bo mam właśnie w takim jaskrawym pomarańczu i stosuję do suchych jako dobrze widoczny z daleka akcent.

• Like 1

jbk - trochę za dużo miejsca zostawiłeś na główkę i jeżynkę. Niestety, między zwojami jeżynki prześwituje czarna nitka, jet taki odstęp między zwojami. To detal, ale warto go dopracować, muszki będą wyglądać lepiej. Reszta całkiem ładna.

michaaaal - dużo lepiej. Teraz to już okaz podręcznikowy :)

Sam chciałbym mieć takie w pudełku.

Prawie godzinę spędziłem przy każdym i prawdę mówiąc nie spodziewałem się aż takiej dobrej oceny.

Wiąże dalej

PS. Można goddard-a zrobić z bucktaila?

Pozdrawiam

Edytowane przez michaaaal

Bucktail słabo sprężynuje. Na Goddardy raczej się nie nadaje. Tu sierść sarny jest niezastąpiona.

Czasem może się trafić Bucktail który trochę sprężynuje i na upartego można próbować wiązać z niego główki niby muddlerowe lub niby Goddardy, ale to taka sztuka dla sztuki raczej. Nie polecam.

• Like 1

Ponieważ wersja Fiery ass ;) , spowodowała tyle uciechy u poniektórych kolegów , postanowiłem kontynuować wersję chrusta :D .

I dla odmiany potraktowałem sierść trochę inaczej.

Piotr, te dwa pierwsze strzyżone stwory mogłyby być bardzo dobrą muchą w miejscach gdzie ryby często mają okazję capnąć konika polnego. Dość duży duży chruścik czasem nieźle udaje konika ;)

Jeżynkę można też zrobić trochę inną niż kogucią ;)

post-50888-0-59874300-1478352262_thumb.jpg

• Like 4

Piotr, te dwa pierwsze strzyżone stwory mogłyby być bardzo dobrą muchą w miejscach gdzie ryby często mają okazję capnąć konika polnego. Dość duży duży chruścik czasem nieźle udaje konika ;)

Jeżynkę można też zrobić trochę inną niż kogucią ;)

Irek , piękna muszka!!! :)

Taką jeżynkę , to robisz z sierści skręconej w rozdwojonej nici?

Z czego jest zrobiony taki kosmaty brzuszek?

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

Cześć

Stoczyłem ciężką walkę z tą sierścią. Nie miałem materiału na czułki, więc są z koguta. Hak akita 12 (na mniejszym się nie odważyłem). Tego małego niedociętego śmiecia przy łuku haczyka usunąłęm. 

sarna1_zpstghmhdhq.png

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 3

maqu77 - całkiem niezły, ale dla mnie Twoje wcześniejsze próby wyglądają lepiej (te dwie muchy na zdjęciu). Jeżynka powinna ściśle przylegać do tułowia. Dałbym ciut więcej sierści na tułów, aby muszka była trochę gęstsza.

Zwróć uwagę na jeżynkę. Wymaga staranności i dopracowania.

Ale nie jest źle. Nie poddawaj się tylko popraw drobiazgi.

• Like 1

• Dodaj nową pozycję...