Skocz do zawartości

Granite Goddard JP #9

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe stwory, jak na moje oko to trochę za długie jeżynki. Wygląda na "skrzyżowanie" z brązką, bo ta imitacja pokryw skrzydeł to chyba z bażanta ?  ;)

Rybom spodobają się na pewno, kleniom i jaziom na bank  :)

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 1

Ciekawe stwory, jak na moje oko to trochę za długie jeżynki. Wygląda na "skrzyżowanie" z brązką, bo ta imitacja pokryw skrzydeł to chyba z bażanta ?  ;)

Rybom spodobają się na pewno, kleniom i jaziom na bank  :)

Wszystko się zgadza , bażant. Ten pierwszy strzyżony zapalniczką :) , wiesz o co chodzi.

Piotr, brzuszek jest z jakiegoś syntetyku, a jeżynka z zająca. Nitki nie rozdwajałem. Zrobiłem pętle z nitki 8/0. Pętlę pod tułów posmarowałem troszkę szelakiem.

Próbowałem pójść tropem Irka :D . Z brzuszkiem w pętli dałem radę . Niestety dałem za mało syntetyku i nie jest tak wyrazisty jak w jego muszce :( .

Na jeżynce poległem na całej linii. Pomimo wielu prób i z różnymi futrami , za każdym razem zamiast jeżynki miałem kawałek filcu :angry: .

Dlatego skończyło się na jeżynce z sarny , ale czy to miało sens?

post-52308-0-58229400-1478509952_thumb.jpg

• Like 2

Piotrze, jeżynka z sarny jak najbardziej ma sens. Trzeba tylko wyrównać sierść przed umieszczeniem w pętli i korzystać z końcówek.

Tutaj jest mucha z taką jeżynką, razem z instrukcją jak taką jeżynkę wykonać :)        http://www.flyfishing.pl/katalog/fly.php?fly_id=8036

Jeśli chcesz wykorzystać inną sierść, trzeba z niej usunąć niepotrzebne frakcje. Czyli, długie rzadkie włosy czuciowe od góry, i miękki podszerstek od dołu. Sierść trzeba wybierać taką bardziej sztywną, więc niektóre bardzo miękkie się nie nadadzą.

Chruściki mają długie tylne odnóża i z pierwszego nawoju takiej jeżynki może wystawać kilka włosków długości skrzydełek. Tylko trzeba je położyć trochę bardziej po tułowiu.

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 1

Piotr, gratuluję wyobraźni, to co bierzesz to musi być super towar  ;)  :D

Dobra , dobra , a kto mi podrzuca ciekawe stepy , rozpalając moją wyobraźnie :D ? Czy to może niejaki Janusz W. ? :D

Najpierw niecnie wykorzystuje moją słabość do ciekawostek , a teraz struga niewiniątko i zwala wszystko na dobry towar ;) .

TY masz w tym współudział :D , i tak trzymać :) .

• Like 2

Piotrze, bardzo fajnie. Ale ciągle mało. Wszystko kręci wokół haczyka. :) Do tej muszki najlepiej pasuje hak taki w pobliżu standardowego. Przedłużony trzonek jeszcze bardziej się "wydłuża" po nawinięciu większej ilości ​materiałów muszki. Jeżynka variant super. Możesz jeszcze spróbować z dużo krótszą. Jeśli nie masz odpowiednich piórek, można taką nawinąć używając dwóch, a nawet trzech przywiązanych po kolei. Jeśli materiał skrzydełek za bardzo pcha się na oczko, to nie ma się co przejmować i po prostu porządnie wystrzyc gdzie potrzeba. :)

• Like 1

Pluszszcz - piękny brzuszek i ciekawa koncepcja jeżynki.

Niewątpliwie całość wzbogaca Goddarda koncepcyjnie i wizualnie.

Dzięki za wsparcie.

A może by tak mianować Irka na stanowisko asystenta dziekana? ^_^

Pewnie niektórzy uznają , że to pomysł iście szatański , to i diabełka ukręciłem devil.gif :D devil.gif

post-52308-0-88230300-1479641765_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz

Irek, jak przystało na nick, którym się posługuje, zna się na owadach, szczególnie larwach, nimfach itp., a chruściki to jego ulubione ...

Wie zatem co mówi

post-46382-0-23862100-1479642559.jpg

Charakterystyczny ptak ściśle związany z górskimi potokami. 

• Like 1

Janusz, odkładając wędkarstwo i nick całkiem na bok. Kilka razy miałem okazje poobserwować pluszcze na roztoczańskiej Tanwi. Zdziwiające stworzenia. Ptaszek mniej więcej wielkości szpaka, zachowuje się jak by był trochę ptakiem, a trochę rybą. Woda to jego drugie życie. Nurkuje, pływa, chodzi po dnie

i bez oporów skacze w bystrza. :)

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 2

Też kiedyś obserwowałem tego cwaniaka, gdzieś w Tatrach, chyba w Chochołowskiej. Na pomorzu ich nie ma, mamy za to zimorodki, na niektórych rzeczkach, gdzie się pałętam jest ich całkiem sporo. Potrafią nawet ostro przestraszyć skradającego się w ciszy nad wodą wędkarza ...  :)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj p[o dłuższej przerwie znowu wyjąłem imadło i od razu poległem na tej muszce. 

Pewnie jeszcze parę (naście) prób i może coś będzie warte pokazania.

A tak przy okazji: jaka jest rola przędzy od spodu muchy bo wszystkie tego typu co mam od kolegów jej nie mają?

siatkaz - przędza od spodu ma na celu nadanie jednolitego koloru brzuszkowi, widzianemu przez ryby od dołu. Zwykle stosujemy odcienie brązu i oliwki, czasem żółty lub nawet pomarańcz.

Oczywiście można ten element pominąć, ale dla mnie będzie to wtedy uproszczona wersja Goddarda.

Siadaj do imadła i wstawiaj muchę. Dasz radę!

• 2 tygodnie później...

Strasznie się meczę z tą muchą. 

O czułkach na razie mogę zapomnieć, a z przędzą w końcu sobie poradziłem. Zauważyłem że lepiej mi się ona układa jaką ją kończę po wstępnym strzyżeniu muchy.

Zdjęcie jednej z kilku wczoraj wykonanych. Na zdjęciu zobaczyłem dopiero że mam mały bajzel przy główce i kształt chyba nie do końca taki.

post-50928-0-89978400-1487577308_thumb.jpg

• Like 2

• Dodaj nową pozycję...