wobo Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Witam Koledzy i koleżanki:) Porównałem tak z czystej ciekawości ceny:Mercedesa-AMG GTi....Shimano STELLA 2500S Mercedes - 555000złStella - 3000zł To porównanie nie szokuje - wiadomo - samochód i kołowrotek.Obydwa z najwyższej półki Ale to nie wszystko - merc waży 1650 kg, stelka - mniej niż 0.25 kg Czyli - kilogram Mercedesa kosztuje: 555000 zł : 1650 kg = 336 zł/kg A kołowrotek.....uwaga: 3000 zł :0,25 kg = 12000 zł/kg Czyli - cena kilograma kołowrotka jest 35 razy wyższa od ceny kilograma samochodu.A w skrócie - kołowrotek - prawda,że luksusowy jest 35 razy droższy od też luksusowego samochodu. I oczywiście pytanie - skąd taki absurdalny poziom ceny????Bo nikt mi nie powie,że kołowrotek jest bardziej skomplikowanym urządzeniem od samochodu.Że na potrzeby budowy kołowrotka prowadzi się badania materiałowe czy tworzy nowe materiały.Te materiały już są stworzone na potrzeby lotnictwa, czy motoryzacji właśnie.Podobnie znormalizowane elementy typu łożyska czy wkręty,śruby...Skala produkcji też nie przemawia za takim poziomem cen. Ktoś zechce zabrać głos w tej sprawie?Bo mi wychodzi,że producenci kołowrotków łupią nas bezlitośnie... Pozdrawiam - Romek eRKa 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Na ryby trzeba isc 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Na ryby trzeba isc Co chcesz zaczyna się zima.:-)Brawo Romek będę o tym myślał cały wieczór. Edytowane 17 Października 2016 przez brig 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Albo po prostu skonstruować kołowrotek, który nie bedzie obciążał budżetów wedkarzy i równie solidny do w/w kosmicznie drogie Stelki. Przecież wszystkie materiały sa dostępne, tylko siadać i tworzyć. i uszczęśliwić całą brać wędkarską niewielkim kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Zima najlepszy okres na grube rybska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Na ryby trzeba isc Jak nie masz nic rzeczowego do powiedzenia to po co się odzywasz???Za dobre rady dziękuję - umiem sobie czas zorganizować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Koledzy - proszę powstrzymajcie się od nic nie wnoszących uwag.No chyba, że jesteście przedstawicielami firm, to wiadomo, że będziecie torpedowali ten (i podobne) tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Czytanie ze zrozumieniem ...wskazane Edytowane 17 Października 2016 przez wobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Początek był fajny, chciałem nawet polubić, wyglądało na dobry żarcik...ale jeśli ma być na poważnie...będzie na poważnie Zaubery, Spro, Mikado, Jaxony, Dragony, Okumy i cały chinolski szrot za 90 zł z zapasową szpulą też będą droższe licząc na kilogramy od tej nieszczęsnej Mercedesy. A taki szafran to już w ogóle przegięcie, tu to robią nas w bambuko, za jakieś kwiatki trzeba dać tyle co za złoto, czyli kilkaset razy więcej niż za samochód o tej samej masie. Jak to uzasadnić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Proszę bardzo...uzasadniam. Szafran - aby powstał (olejek różany też) wymaga dużej ilości ręcznej pracy.Żaden automat tego nie załatwi. Masz rację - owe kołowrotki ze średniej półki cenowej też są za drogie. Widzę,że Mercedes jest zbyt abstrakcyjny. - To może - silnik do łódki - za 5000 można kupić całkiem niezły sprzęt.Ale znów porównanie wypada na niekorzyść kołowrotków. Silniki - możemy przyjąć,że ich liczba jest porównywalna z liczbą kołowrotków....I tutaj jakoś producenci nie szleją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Ja się tylko zastanawiam co się stało z j.pl, że takie coś jeszcze wisi i w takich momentach brakuje mi @Pitt-a 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Ja się tylko zastanawiam co się stało z j.pl, że takie coś jeszcze wisi i w takich momentach brakuje mi @Pitt-a ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Dana rzecz jest tyle warta ile jesteśmy w stanie za nią zapłacić.Takie prawo rynku. Dobranoc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 dla mnie dużo bardziej oburzające jest, że za kilogram najlepszej jakości Algi 1 z polspingu w kolorze złotym zapłacę średnio 316zł (1szt. = 13g x 77 = 1009g), podczas gdy za kilogram złota w mennicy wrocławskiej zapłacę 165 000zł, za równowartość których mógł bym mieć 522 kg Algi 1 z polspingu w kolorze złotym .... i ja się pytam, skąd ta absurdalna cena złota?! przecież szczupaka na to nie złowię, a sezon w pełni ...! co więcej złoto to absurdalny materiał, który poprzez polepszenie właściwości innym metalem traci na wartości, i po cholerę komu takie dziadostwo skoro nawet dobrej blachy z tego nie wyklepie? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Uolaboga, zamkli Dylana, niech i Mercedesa zamkna ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Stelle do Mercedesa równać ??? Ta to Bugatti Veyron za 13 i pół bańkiJak podzielisz przez jego wagę to da jakieś 13 500 tys za kilo Mercedes to taki red arc :D Kolego @wobo jedź na ryby a nie pisz pierdół i nie rób śmietnika Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Chyba sprzedam mojego Mercedesa AMG GT i kupię sobie Stelkę. A co tam, kto biednemu zabroni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Uważam, że takie wątki są bardzo potrzebne. Przeczytałem sobie z rana i już jestem pobudzony do myślenia a śladowe resztki kaca odjechały z prędkością jaką osiąga ten merol Dziękuję 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 A ja durny sprzedałem Stellę SW4000PG i kupiłem 4000FE Tyle gram mi uciekło 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Uważam, że takie wątki są bardzo potrzebne. Przeczytałem sobie z rana i już jestem pobudzony do myślenia a śladowe resztki kaca odjechały z prędkością jaką osiąga ten merol Dziękuję Popieram, kawy jeszcze nie powąchałem a już jest gitarrrra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 W technice i produkcji nie można wszystkiego przeliczać na kilogramy bo dochodzi sie do dziwnych wniosków jak Merc vs Stella. Kiedys czytałem że najdroższym wyrobem na świecie za kg są soczewki kontaktowe ale traktuje to tylko jako ciekawostkę. Porównanie bardziej konkretne to tani wspomniany Jaxon vs Stella. To można próbować tłumaczyć że do wzrostu jakości powyżej pewnego poziomu potrzebny jest duży nakład pracy (projektowej a potem w fabryce) a każde kolejne polepszenie wymaga więcej nakładu niż poprzednie a wiele już nie wnosi. Cena nie rośnie liniowo wraz z jakością. Polepszanie powyżej pewnego poziomu to już sztuka dla sztuki, którą docenią tylko puryści (np. zmniejszona o 1g masa rotora której pewnie nie wyczujesz). Sprzęt high end zawsze tak ma. Prestiż też kosztuje i na pewno wpływa na cenę - raz bardziej raz mniej. A.. byłbym zapomniał o mniejszym zbycie na drogi sprzęt przez co koszty rozpoczęcia produkcji rozkładają się na mniej egzemplarzy... a i kontrola jakości części zeby osiagnąc super prace. Ciaśniejsze spasowanie wymusza mniejsze odchyłki każdej współpracującej części czyli lepszą maszynę która te części zrobi. Ogólnie w życiu najlepiej wychodzi się kupując komponenty średniej lub średniej-wyższej klasy. Są dopracowane bo nie muszą ciąć kosztów jak w taniźnie a jednocześnie mają tyle, ile potrzeba - bez wodotrysków a bywają i mniej awaryjne niż te droższe. High endowy sprzęt to takie trochę dzieło sztuki użytkowej i obraz kunsztu technicznego i nie każdy musi je mieć. Ja nie zamierzam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ubawiłem się setnie,a może na kilogramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Chyba sprzedam mojego Mercedesa AMG GT i kupię sobie Stelkę. A co tam, kto biednemu zabroni. Sprzedaj mesia i za równowartość nakup Stellek . Ale pamiętaj, " Bez gwiazdy nie ma jazdy " Edytowane 18 Października 2016 przez cys82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Tu nie chodzi o materiały, choć na pewno mają one znaczenie. Produkcja musi się opłacać, trzeba utrzymać całą linię produkcyjną, a poza tym jak chcesz łowić najlepszym kołowrotkiem musisz za niego zapłacić. Taki sprzęt rzadko się psuje, więc producent nie robi masówki, co za tym idzie sprzeda ich mniej niż chińszczyzny. Żeby się opłaciło musi podnieść cenę, pewnie ta cena jest mocno wyśrubowana, ale nikt Ci nie każe kupować stelli. Tak ten świat jest skonstruowany, jak chcesz mieć coś ekskluzywnego musisz zapłacić za metkę, lub logo, jak Cię nie stać kupujesz chińszczyznę. Nikt Cię nie łupi bo masz wybór sprzętu w różnych cenach. Takie porównanie jest trochę bez sensu bo nie można wszystkiego sprowadzać do prostej matematyki.Powiedzmy że pojechałbyś na wyprawę życia złowić wielkiego tarpona, odkładałeś na to przez dłuższy czas i zabrałeś kołowrotek z średniej pułki który nie wytrzymał walki z rybą życią. To było jedyne branie w trakcie Twojego pobytu. Kolega obok łowiąc stellą też zaciął wielką rybę i szczęśliwie ją wyholował. Czy Stella będzie warta pieniędzy za kg ile napisałeś? Dla mnie tak, a nawet więcej bo emocji nie da się przeliczyć na żadne pieniądze. Właśnie dla tego tyle płacisz.pozdrawiam Edytowane 18 Października 2016 przez wujek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 https://youtu.be/5VQkIWSufRU 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi