Skocz do zawartości

Ceny Mercedesa i kołowrotka

wobo

Rekomendowane odpowiedzi

Oho. To teraz zwolennicy Shimaniaków obrosną w piórka. Tam na przekładni ząbki równe jak u pogodynki ;)

Ale faktycznie - zęby wyglądają wizualnie nie za ciekawie, ale może tak miało być? Np w te rowki może wchodzić smar....albo przekładnia jest oparta na jakimś samosmarowalnym metalu, może wtedy to też ma jakiś sens? 

O łożyskach i ich pasowaniu nie mam pojęcia, ale chętnie usłyszałbym opinie kogoś kompetentnego na temat tego, jak mocno osadzone powinno być łożysko w takich mechanizmach.

Jest taka ogólna zasada pasowania łożysk, do części nieruchomej na wcisk do ruchomej suwliwie. 

Witam

Ta zasada była stosowana w kołowrotku Orion 102(poradziecki hahaha ) 

Kupiony ok roku 1990 i troszkę używany, poszedł w odstawkę gdy pokazały się pierwsze "nasze" kołowrotki Mikado itp...Bo takie ładne hamerykanckie....

Gdy w jednym z nich zużyły się plastikowe tulejki pod kołem napędowym - zupełnie przypadkiem pasowały tam te od Oriona - ale to już nie plastiki były lecz coś typu brąz,mosiądz.

I faktycznie nieźle się namęczyłem nim wyjąłem je z obudowy.

W kilku kolejnych kołowrotkach które demontowałem - już wszystkie łożyska były "wkładane pincetką".

Pozdrawiam - Romek

Jest taka ogólna zasada pasowania łożysk, do części nieruchomej na wcisk do ruchomej suwliwie.

Z tego co się orientuję i według strony pkm.edu to jest zupełnie odwrotnie. Gdy ruchomy jest wał (najczestszy przypadek) to na wale łożysko ciaśniej a oprawa luźniej Ps. Dotyczy to łożysk kulkowych. Jeżeli Janusz miał na myśli ślizgowe to się pospieszyłem ze sprostowaniem i ma racje. Edytowane przez Błachy

• 1 miesiąc temu...

Tu się sowietom udało bardzo dobrze skopiować Shakespeare;)

W kwestii łożysk , to w shimano z lat 90' też nie wchodziły/wychodziły pensetą. O takim Rileh rex to nawet nie wspomnę, bo tam dopiero jest na beton.

Ciekawa sprawa, że w tych starych konstrukcjach, niezależnie od pochodzenia, lozyska były jakby lepszego sortu niż obecnie.