Night_Walker Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Oho. To teraz zwolennicy Shimaniaków obrosną w piórka. Tam na przekładni ząbki równe jak u pogodynki Ale faktycznie - zęby wyglądają wizualnie nie za ciekawie, ale może tak miało być? Np w te rowki może wchodzić smar....albo przekładnia jest oparta na jakimś samosmarowalnym metalu, może wtedy to też ma jakiś sens? O łożyskach i ich pasowaniu nie mam pojęcia, ale chętnie usłyszałbym opinie kogoś kompetentnego na temat tego, jak mocno osadzone powinno być łożysko w takich mechanizmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jest taka ogólna zasada pasowania łożysk, do części nieruchomej na wcisk do ruchomej suwliwie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Jest taka ogólna zasada pasowania łożysk, do części nieruchomej na wcisk do ruchomej suwliwie. Witam Ta zasada była stosowana w kołowrotku Orion 102(poradziecki hahaha ) Kupiony ok roku 1990 i troszkę używany, poszedł w odstawkę gdy pokazały się pierwsze "nasze" kołowrotki Mikado itp...Bo takie ładne hamerykanckie.... Gdy w jednym z nich zużyły się plastikowe tulejki pod kołem napędowym - zupełnie przypadkiem pasowały tam te od Oriona - ale to już nie plastiki były lecz coś typu brąz,mosiądz.I faktycznie nieźle się namęczyłem nim wyjąłem je z obudowy. W kilku kolejnych kołowrotkach które demontowałem - już wszystkie łożyska były "wkładane pincetką". Pozdrawiam - Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błachy Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Jest taka ogólna zasada pasowania łożysk, do części nieruchomej na wcisk do ruchomej suwliwie.Z tego co się orientuję i według strony pkm.edu to jest zupełnie odwrotnie. Gdy ruchomy jest wał (najczestszy przypadek) to na wale łożysko ciaśniej a oprawa luźniej Ps. Dotyczy to łożysk kulkowych. Jeżeli Janusz miał na myśli ślizgowe to się pospieszyłem ze sprostowaniem i ma racje. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Błachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Abstrahując, orion to był strzał. Pamiętam jak dostałem go od mojego dziadka, jechałem wtedy na wakacje do drugiego dziadka a tam był duży staw z karpiami...Oj dawał orionek radę, tylko gorzowska lokowała się po każdym holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Mam ten cud techniki. Nie do zajechania sprzęt :-) Edytowane 16 Stycznia 2017 przez przemo_w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 To masz Przemo wersję s-line????,ja miałem 2 sztuki czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Mam jeszcze szpule zapasową :-) Czarną. Ale ta S-line ładniejsza :-) 23 lata ma ten wehikuł ... Edytowane 16 Stycznia 2017 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Tu się sowietom udało bardzo dobrze skopiować Shakespeare;) W kwestii łożysk , to w shimano z lat 90' też nie wchodziły/wychodziły pensetą. O takim Rileh rex to nawet nie wspomnę, bo tam dopiero jest na beton.Ciekawa sprawa, że w tych starych konstrukcjach, niezależnie od pochodzenia, lozyska były jakby lepszego sortu niż obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi