popper Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Pytam poniewa?ź widziałem go kiedyś u jednego z uczestnik?łw Zlotu nad Drawą. Sprawiał bardzo pozytywne wra?źenie.A pytanie brzmi: jak spisuje się kijek przy łowieniu okoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 No co TY gościu nie załamuj mnie UL szukasz .Waldi o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Waldek przerzuca się na uklejki. <_< Ale nie na te z Soliny, za du?źe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Nabijacie się a ja naprawdę widziałem to świetne narzędzie. Ktoś z Lubelszczyzny miał? Nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ze to świetne to my wiemy, tylko po co chcesz to kupować jak m?łwisz, ?źe dla Ciebie ?źyłka zaczyna się od 0,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ze to świetne to my wiemy, tylko po co chcesz to kupować jak m?łwisz, ?źe dla Ciebie ?źyłka zaczyna się od 0,20 Nie zauwa?źam tutaj dysonansu jakiegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwara Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 waldku ja posiadam w/w kijek zbrojony fabrycznie i jest genialnyjestem w nim zakochany i nie zamienie na inny pod okonia jak najbardziej zwlaszcza z lodki, u mnie ma dozywocie jako kijek pstragowy na mniejsze rzeki, posiada zapas mocy ze 50+ nie stanowi problemu do zatrzymania na sile na lince 0,20jak na xls'a jest w pewnym sensie wyjatkowy bo kazdy dluzszy (a w rekach mialem prawie wszystkie) ustepuje mu czuloscia i szybkoscia, taka mala cieta witeczka polecampzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 No i wszystko jasne. Przecie?ź u Ciebie go widziałem. Mam nadzieję, ?źe będziesz nad Dunajcem to sobie go jeszcze troszkę pomacam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwara Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Niestety ja jeszcze 5 wspaniałych tygodni jestem w gipsie po operacji ;( wiec napewno mnie nie będzie Jak ktoś z wawy weźmie patyk dla ciebie to mogę ci go zostawić na testy na jakiś czas bo ja narazie szybko na ryby nie p?łjdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Ja będę jechał na zlocik jak by coś to mogę go przetransportować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 . pstrąg = korba. szczupak = korba lub multik. sandacz = multik. okoń = przyłow . ...... = ............ Czy?źby Kolega polubił łowić pasiaste drapie?źniki? Kolego Skwara, zdrowiej szybko! PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 . pstrąg = korba. szczupak = korba lub multik. sandacz = multik. okoń = przyłow . ...... = ............ Czy?źby Kolega polubił łowić pasiaste drapie?źniki? Kolego Skwara, zdrowiej szybko! PozdrawiamGrzesiekA skąd takie przypuszczenie? Nic się nie zmieniło jak sądzę. Okoń zapodany jedynie dla zilustrowania pytania. Nic ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Na okonia najlepsze jest coś wklejkopodobne.Waldeczku tu masz najlepszą propozycję na okonia.Potwierdzam, ?źe to najlepsza opcja jaka istnieje na rynku . http://www.phenixrods.com/index.php?main_page=page&id=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 W porządku okoń fajna ryba. a badyl wydaje się ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Maynard tym patykiem niesamowicie się łowi okonie . Wystarczy, ?źe powącha gumkę i ju?ź wisi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Nie dowiem się o tym, chyba ?źe przypadkiem spotkam jakiegoś kolegę z tym kijkiem nad wodą. Rzecz w tym, ?źe następnego kija nie kupię, a zrobię, więc raczej wybiorę coś... łatwiejszego PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 No wiesz w pheniksie ul jest bardzo du?źy wyb?łr, patrząc po opisach zacne kr?łciaki i dłu?źsze 1-5lb na okonia i inny białoryb bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kiedyś pewnie się i skuszę, ale XLSy Phenixy na pierwszy ogień do kręcenia na pewno nie p?łjdą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam, Najlepsze, najczulsze i inne naj maja dwa problemy. Pierwszy to sam przeglad rynku, trzeba by miec 7-8 bardzo podobnych wedek roznych producentow, dobrze przelowic przynajmniej jeden sezon i pozniej dojsc do jakis konkretnych wnioskow. Drugi to preferencje danej osoby. Przykladem moze byc ta wedka: http://www.gloomis.com/publish/content/gloomis_2010/us/en/co nventional/rods/trout___panfish_rods/trout_series_spinning.h tml, TSR862-2 GLX Mial ja ktos w rekach, porownywal do Phenixa? Wielokrotnie testy nie odzwierciedlaja naszych potrzeb. Niedawno jeden z bardzo znanych portali w US, yellowstone angler przeprowadzil test muchowek #5: http://www.yellowstoneangler.com/Photo%20Gallery/FinalResult s5weightrodcomparison5weightrodtest5weightrodreview.htm Jasno z tego wynika, ze Sage TCX i Scott S4 sa praktycznie najgorszymi z testowanyc wedek. Znajdziecie cala mase wedkarzy,dla ktorych sa po prostu najlepsze, moze nie uniwersalne w kazdym calu ale do ich metod i technik pasuja jak zadne inne. Mozecie sie obrazic ale nasz rynek uwazam za bardzo kulawy, jest cala masa opini ''ekspertow'', nie ma najbardziej popularnej marki w US czyli G Loomisa, nie mozna pojsc do sklepu i wziac do reki kilka produktow roznych marek i zdecydowac co nam pasuje najbardziej. Bujo P.S. Loomisy NRX sa bardziej czule od moich Batsonow RX8+ na rezonansie ale czy sa mi potrzebne bo Batsonami nie da sie lowic i nie czuc pracy przynety? NIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Potwierdzam, ?źe to najlepsza opcja jaka istnieje na rynku . http://www.phenixrods.com/index.php?main_page=page&id=12 ...no i Jozi zawstydził Turbodynamomena - poznał cały rynek i wie co jest najlepsze - dla ka?źdego, bez względu na to gdzie, na co zamierza łowić itp Tylko dlaczego nie Rasstafine tym razem - do tej pory był chyba w co drugim poście Bujo ma rację, łatwo się zagalopować charakterystyczne jest to, ?źe im kto głębiej siedzi w temacie, tym bardziej jest ostro?źny w formułowaniu por?łwnań. Pamiętam jak parę lat temu chciałem od Toma Kirkmana wyciągnąć prywatną opinię co uwa?źa za najlepsze itp - nie dało rady, Tom odpisywał ?źe po prostu nie ma czegoś takiego jak najlepszy blank czy najlepszy wytw?łrca blank?łw - ?źe to jest tylko marketingowy hype. Wtedy byłem trochę rozczarowany ?źe nie ma rodbuildingowego świętego graala, dziś się cieszę, bo ?źycie w rzeczywistości z jedną najlepszą wędką byłoby potwornie nudne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Friko słusznie prawisz.Nie chcę być monotematyczny na temat resstafina ale jak kij pozwala mi łowić komfortowo gł?łwką od 5g do 25g, czyli jedną wędką ogarniam dwie to coś w tym być musi. Odnośnie pheniksa irona jest na okonia the best!!!Jest tylko małe ale, nie udało im się tak do końca połączyć tej ciągnionej końc?łwki z blankiem, mimo wszystko brak jest tego płynnego przejścia.Opisałe, ?źe nic lepszego nie wymyślono pod względem seryjnym, a kilku naszych doświadczonych rodbuiler?łw prawdopodobnie a nawet jestem przekonany, ?źe z niekt?łrych blank?łw+wklejka potrafi wykrzesać patyczek z płynniejszą pracą jak ?łw pheniks.M?łwił mi kolega, ?źe widział takie cudo stworzone przez Irka Matuszewskiego-jego wypowiedź była kr?łtkaidealnie dobrane przejście wklejki w blank pod względem obcią?źenia.Pan Irek wykonał to dla Swojego kolegi bo to jednak czasochłonna operacja wykonania takiej wykałaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Jozi, moje zdanie jest takie , ?źe nie ma najlepszej wędki - w ?źadnym sklepie ani w ?źadnej pracowni, najlepsza wędka po prostu nie istnieje Istnieją wędki bardziej lub mniej poprawnie wykonane pod względem technicznym, istnieją wędki bardziej lub mniej optymalne dla danego wędkarza / łowiska / techniki / gatunku ryby etc - ale nie ma jednej najlepszej wędki w ?źadnej z tych kategorii. Banalne będzie stwierdzenie ?źe są sytuacje ?źe Phenix czy wklejka od Irka choćby nie wiem jak były zaje-dosko .... będa mało przydatne do łowienia okoni (jeśli trzeba je będzie łowić na obrot?łwkę nr 4 dajmy na to). Napewno jednak są kije, kt?łre w danym sezonie zapewniaja nam największy lans, kt?łry uzyskujemy płacąc za nie odpowiedni hajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Friko, zupełna słuszność z tym zagalopowaniem się. Preferencje i odczucia są tak r?ł?źne, ?źe nie da się stworzyć klasyfikacji, widać to w dyskusjach na forum (np. w tym o HS9000 - HS9001). Żeby zrobić prawdziwy test , nale?źałoby perfekcyjnie uzbroić zał?ł?źmy 20 topowych blank?łw okoniowych, przykręcić do nich 20 takich samych kołowrotk?łw z takimi samymi linkami i na zmianę rzucać wszystkimi, identycznymi przynętami rzecz jasna, w niezmiennych warunkach pogodowych. Tylko gdzie znajdziemy wodę, w kt?łrej co rzut będziemy holować przyzwoitą rybę, ?źeby test był miarodajny? A i tak dla kogoś, w określonych warunkach, najbardziej mo?źe pasować np. przezbrojona przez pracownię wklejanka firma Jxn, Drgn, Rbnsn, Crmrn... To ?źarty, chocia?ź ka?źdy taką czy inną drogę sprzętową przechodzi, przeszedł lub przejdzie. Ja liczę, ?źe nie będę szukał w nieskończoność najlepszych wędek. Liczę, ?źe na sw?łj amatorski i niedzielny u?źytek wystarczą mi poprawnie dobrane parametry względem przynęt/wody/ryb/metody, wysoka jakość komponent?łw i personalny 'look' w intencji lansu na środku jeziora co pozwoli mi cieszyć się łowionymi rybami, bo to o to chodzi. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Tylko gdzie znajdziemy wodę, w kt?łrej co rzut będziemy holować przyzwoitą rybę, ?źeby test był miarodajny? Znam taką wodę, lecz do test?łw trzeba łowić tę samą rybę, w tej samej kondycji, w tych samych warunkach. Trochę to absurdalne, nieprawda?ź? Najlepszy kij okoniowy? Świe?źo wycięta witka leszczynowa + 2 przelotki, katuszka, alga w rozmiarze 3, rzut spod jaja i .... hulaj dusza, piekła nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Dobrze ?źe przywołałeś wątek o HS9000/9001 - on czarno na białym pokazuje jak sprzeczne mogą być odczucia odnośnie jednego i tego samego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi