Skocz do zawartości

Muszki boleniowe

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam.Poppery nie działają.Mucha im prostsza tym lepiej.Będę robił sobie zapas w zimie to wstawie fotki.

Witam Tomy,

co prawda temat mocno odgrzany, ale jak znajdziesz chwilkę to będę wdzięczny, zapewne nie tylko ja, jeśli zaprezentujesz nam chociaż kilka wzorów swoich boleniowych streamerów .

Pozdrawiam,

Marcin

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Będę chciał czymś takim połowić w tym roku, ale na razie muszę się do kogoś uśmiechnąć o ukręcenie takiego ustrojstwa.

Ja Ci zrobię ;)

Gurgler faktycznie może być kozak  :good: Tylko, że Ty Janek nie lubisz Top Water-ów  :D

Edytowane przez spinnerman
  • Like 1

Ja Ci zrobię ;)

Gurgler faktycznie może być kozak  :good: Tylko, że Ty Janek nie lubisz Top Water-ów  :D

O super. Nie lubię, ale warto coś takiego mieć na wszelki wypadek :). W tym roku nawet udłubałem coś co ma teoretycznie chodzić po wierzchu, ale to nie ten wątek. Ciągle szukam czegoś co będzie wabiło wiślane bolki na powierzchni. 

• Like 1

Myślę, że Gurgler będzie robił robotę. Sam jestem bardzo ciekawy tej muchy. A z powierzchni można też łowić bolki na suchego chrusta. Trzeba tylko trafić w rójkę i bolenie  :D Mnie się to raz zdarzyło na Bugu w okolicach Janowa Podl. Woda się gotowala od zbiórek, a ja głupi myślałem, że to jazie wespół z kleniami urządziły sobie ucztę.  Wszelkiej maści palmery i inne kudłate w ogóle nie interesowały zbieraczy. Podszedłem do tematu jak na  klasycznej pstrągowej wodzie i zacząłem obserwować co płynie... Z totalnym brakiem wiary podałem suchego chruścika z cdc na cienkim TMC nr 14. Kiedy tylko muszka wpłynęła w strugę gdzie stały ryby została majestatycznie wciągnięta przez wielki pysk. Myślałem, że to piękny kleń. Jakież było moje zdziwienie kiedy pod nogami pojawiła się około 70 cm rapa... Amazing! 

• Like 3

Czytałem że boleń potrafi żerować na suchej i ponoć potrafi to zrobić dyskretnie niewspółmiernie do wielkości ryby. Słyszałem też że ryba która żeruje na uklei i nie chce spinningowej przynęty potrafi zgarnąć jakiegoś suchara. Myślałem o jakimś dużym piankowym żuku, ale nie wiem czy to nie zbytnie kombinacje. I tak czasu nie starczy na te wszystkie eksperymenty, tym bardziej że nowe woblery też czekają w gotowości. Myślę że streamki które mam i jakiś gurgler w zupełności wystarczą na początek.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Myślę, że Gurgler będzie robił robotę. Sam jestem bardzo ciekawy tej muchy. A z powierzchni można też łowić bolki na suchego chrusta. Trzeba tylko trafić w rójkę i bolenie  :D Mnie się to raz zdarzyło na Bugu w okolicach Janowa Podl. Woda się gotowala od zbiórek, a ja głupi myślałem, że to jazie wespół z kleniami urządziły sobie ucztę.  Wszelkiej maści palmery i inne kudłate w ogóle nie interesowały zbieraczy. Podszedłem do tematu jak na  klasycznej pstrągowej wodzie i zacząłem obserwować co płynie... Z totalnym brakiem wiary podałem suchego chruścika z cdc na cienkim TMC nr 14. Kiedy tylko muszka wpłynęła w strugę gdzie stały ryby została majestatycznie wciągnięta przez wielki pysk. Myślałem, że to piękny kleń. Jakież było moje zdziwienie kiedy pod nogami pojawiła się około 70 cm rapa... Amazing! 

A pokażecie jak to cudo wygląda?

Czytałem że boleń potrafi żerować na suchej i ponoć potrafi to zrobić dyskretnie niewspółmiernie do wielkości ryby. Słyszałem też że ryba która żeruje na uklei i nie chce spinningowej przynęty potrafi zgarnąć jakiegoś suchara. Myślałem o jakimś dużym piankowym żuku, ale nie wiem czy to nie zbytnie kombinacje. I tak czasu nie starczy na te wszystkie eksperymenty, tym bardziej że nowe woblery też czekają w gotowości. Myślę że streamki które mam i jakiś gurgler w zupełności wystarczą na początek.

Janek na początek i na później  kilka prostych strimków i parę sucharów z powodzeniem wystarczy. Muchowy Boleń, to naprawdę prosta ryba. Lepiej skupić się na odpowiednim doborze zestawu, technice rzutu i prowadzenia oraz znalezieniu stanowisk pod muchę, niż zasmiecaniem pudełek wynalazkami. Będzie dobrze ;)

A pokażecie jak to cudo wygląda?

Jak ukręcę, to pokażę ;)

• Like 1

Janek na początek i na później kilka prostych strimków i parę sucharów z powodzeniem wystarczy. Muchowy Boleń, to naprawdę prosta ryba. Lepiej skupić się na odpowiednim doborze zestawu, technice rzutu i prowadzenia oraz znalezieniu stanowisk pod muchę, niż zasmiecaniem pudełek wynalazkami. Będzie dobrze ;)

Jak ukręcę, to pokażę ;)

Wypróbować trzeba ☺