Skocz do zawartości

Bezpieczne ciepełko w.....

marek_moto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,panowie potrzebuję bezpiecznego ogrzewania namiotu do 400 pln . Kolega zaprasza mnie  na parę dni ( 3 dni )  nad wodę poszukiwany to  szczupak , nocki są już nie ciekawe ,  jestem straszny zmarzlak.  W aucie nie ma jeszcze  webasta  ( t 4 long ) morze ktoś ma jakieś ciekawe pomysły   :) z góry dziękuje . 

Po chwili zastanowienia i kierując się zasugerowanymi przez ciebie środkami wybrał bym

opcje +100 pln i założył webasto w tej cenie się zmieścisz a po wędkowaniu ono zostanie na stałe i często będziesz z niego korzystał.

Edytowane przez bartolomeo213

Wieczorem ognisko do którego wrzucasz kamienie. Jak się nagrzeja to dajesz je do namiotu. Oddają ciepło jakiś czas. Oczywiście podstawka pod kamienie i rękawice obowiązkowo.

Kiedyś szukaliśmy z kumplem bezpiecznego ogrzewania namiotu i nic nie znaleźliśmy, ale szukaliśmy czegoś co będzie działać w totalnej dziczy bez auta obok itd.

Na łodzi używałem słoneczka ale nie jest to dobre rozwiązanie zostawiłem uchylone okienko (sen mało komfortowy).

Pod namiotem dwa razy w życiu kamień ,,ognisko folia alu jest lekka (nie brudzi kamień wnętrza) nie żałuj folii gruba kula ma być ciepła nie parzyć i tak namiot jest szczelny i nawet małe źródło ciepła bardzo dużo daje.

Najlepsze rozwiązanie nawet Berry by je zastosował jakby miał folię alu :-)

Nie sugeruj się tym dwa razy w życiu jest to najlepsze rozwiązanie na lądzie gdy masz możliwość rozpalona ogniska.

Przez folię kamień dłużej oddaje ciepło i nie trzeba sprzątać ani martwić się zniszczeniem namiotu.

Kładę kule na plecaku w rogu koło głowy i jest super ciepło.

Edytowane przez brig
  • Like 1

Łukasz napisałem ,że nie jest to dobre rozwiązanie ale na łodzi nie miałem wyjścia w kabinie było + 6 uchyliłem drzwi wejściowe i okienko kabinowe był ciąg sprawdziłem zapałką.

Napisałem sen nie był komfortowy :-)

Edytowane przez brig

Wtej czy w innej postaci to są słoneczka (spalanie gazu)

Webasto będzie zamontowane  w 2017 r ( ceny zaczynają się od 3.000 pln ) teraz zakupię grzejnik  turystyczny który polecił kolega @ Monster,  tak na marginesie pomysł @ FidoAngel  z kobitkami jest jak najbardziej do zaakceptowania  :D  pozdrawiam  .

Webasto będzie zamontowane  w 2017 r ( ceny zaczynają się od 3.000 pln ) teraz zakupię grzejnik  turystyczny który polecił kolega @ Monster,  tak na marginesie pomysł @ FidoAngel  z kobitkami jest jak najbardziej do zaakceptowania  :D  pozdrawiam  .

Szacun za odwage, ja nigdy czegoś takiego nie włożyłbym do swojego namiotu. Jeśli masz wielki hangar i jesteś w stanie ten palnik od siebie odsunąć to spoko, ale jeśli "dwójkę" to się zastanów jeszcze. Raz w życiu widziałem jak się pali namiot. To był moment i już po nim... a pamiętaj że w nim będziesz wtedy spał. Wentylacja być musi... i właśnie wypuszczasz nagrzane powietrze...

Nie lepiej wydać pieniądze na dobry puchowy śpiwór? najwyżej się rozepniesz jak będzie za gorąco...

Edytowane przez Bander
  • Like 1

Panowie - jako karpiarz na odwyku z historią piecyków dość bogatą napiszę tak; Jeżeli gazowy, to najlepiej bezpłomieniowy, z katalizatorem. Temperatura poniżej zapłonu tkanin syntetycznych, całkiem sprawnie grzeje coleman blackcat, campingaz i inne tego typu gadgety. Jeżeli gaz budzi obawy, to piecyk naftowy. Trochę śmierdzi przy rozpalaniu, później spalaja się opary i jest to w miarę wydajne źródło ciepła. Jeżeli bezpieczeństwo nade wszystko- to termofor z grubym pokrowcem , albo najlepiej dwa termofory w ciepłym, 4- 5 sezonowym śpiworku.  Kamieni nie próbowałem, wymaga to sporo zachodu, nie jest jakoś estremalnie wydajne- ale zapewnie nie spala tlenu w namiocie jak każdego rodzaju piecyk. Praktycznie żaden piecyk nie jest przeznaczony do ogrzewania małych namiotów, trzeba zapewnić jakąś wentylację. Najczęstszymi dolegliwościami jest ból gardła i oczu, zwłaszcza, gdy zasilamy zwykłym propanem - butanem. Dużo lepszy, kalorycznieszy, czystszy w spalaniu jest propan techniczny.

• Like 1

Ciężko go dorwać cholerka ale może sprowadzę ze 4 z USA jak będzie promocja.

jest tutaj za dobrą cenę. https://www.olx.pl/oferta/piecyk-gazowy-canpingaz-coleman-blue-cat-CID628-IDeFA2h.html#f20dcfdb17

W USA takie piecyki można kupić za grosze, w Polsce chore ceny.

Edytowane przez norbertkrakow

Tych piecyków nie produkują od lat kilku,(coleman) to co jest, to używki lub zaległe stany magazynowe. Wiem,że Niemcy robią coś takiego na wzór i podobieństwo, cenowo 120 euronów. Colemany mają dwie wady: mała moc grzewcza i jednorazowa konstrukcja katalizatora. Jak się zużyje, zanieczyści- wtedy klops. Są też innego rodzaju piecyki katalityczne, ceny od 150 euronów w górę, prócz ewentualnej możliwości wymiany maty katalitycznej, mają zabezpieczenia typu termopara- czyli po zgaśnięciu maty odcinają dopływ gazu z butli. Ideałem byłaby jeszcze opcja czujnik Co2, ale niestety takich chyba nie robią. Tu masz moc 2x coleman blackcat: https://www.carphunterco.com/alke-midicat-katalyt-heizung-2kw-thermx-nachfolger.html

• Like 1