Kornel Miklas Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 witam wasmam pytanko o starsze konstrukcje konkretnie Tournamenta ZiA 2000-2500 szukam kołowrotka nie cię?źkiego czyli do 300gram do kija 17lb kręciek o szerokiej szpuli, na średnie szczupaki,sandałki ,i białe drapie?źniki ,jak wygląda praca i wytrzymałość tego modelu na tle nowych Daiw? wiem ze tournament jest sprawdzoną maszynką,znalazłem taki nowy w sklepie w Niemczech ale przed zakupem chciałbym coś więcej się dowiedzieć o tym modelu od u?źytkownik?łw,chciałbym kupić kołowrotek na dłu?źej i dlatego myślę o sprawdzonych maszynkach,nie chciałbym wydać kasy na ładne błyszczące kręćki i mieć kołowrotek z terkoczącą przekładnią,o czym ju?ź czytałem odnośnie daiw certate. proszę o recenzje Tournamenta ZiA jeśli ktoś u?źywał. pzdr.KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Ale się wszyscy rwą z tymi recenzjami... <_< A ja Panu napiszę, ?źe mogę Panu w celach oblukania po?źyczyć takiego piętnastoletniego zetka iA, to sobie sam zobaczysz i zmacasz, czemu nie da się złego słowa powiedzieć... Acha, i jeśli masz wyb?łr między 2000 a 2500, to weź tego z szerszą szpulką czyli 2500...Myślę, ?źe mo?źesz brać w ciemno, ich jedyną wadą było to, ?źe kosztowały dwa razy tyle co dzisiaj ceratka... <_< A jakby coś tam Panu się nie spodobało jednakowo?ź, to ja od razu mogę go dosypać do swoich.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Co kupic i dlaczego Tournamenta To z pewnoscia bardzo dobry kolowrotek. Ja bym wolal 300 g wazaca Stelle 3000 albo 4000. Ale to kwestia upodoban i preferencji. Wniosek...kup Tournamenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Wniosek...kup Tournamenta Albo i nie kupuj bo się będziesz potem z nim mordował... Podaj tylko namiary tego sklepu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Hmmmm czyli dobry bo dobry i ju?ź a jak tam jest w takim 15 letnim z luzami na tej składanej korbie?nie ma problem?łw?ja te?ź myślałem o tym większym 2500 ,co do namiaru na sklep to mało Ci to da bo mają 1 ostatni w gablotce z innymi ,taka ekspozycja raczej ni?ź na sprzedanie.ale znajomy znajomego zna sprzedawcę więc coś się dało by ugadać. zorro dzięki za chęć pomocy ale nie będę po?źyczał Twojego kołowrotka ,wie?źe na słowo ze są dobre właśnie przejrzałem Twoje posty,tak więc widzę po tym co piszesz ?źe się znasz ja szukam czegoś sprawdzonego więc pomyślałem o takim właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Kręciłem Tournamentem 2500ZiA, r?ł?źnej maści Emblemami i TD-SCu, jak r?łwnie?ź Stellkami. Ten pierwszy wcale mnie nie zachwycił , te drugie były bardziej ni?ź oki...za to Stelle są jedyne w swoim rodzaju - nawet stara eFka szokuje mnie do tej pory swoją mocą ukrytą w zgrabnej sylwetce w rozm. 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Panie Kornelu, zaraz tam się znam... Tyle, ?źe mam kilka Daiwek od paru lat i jakoś da się wytrzymać...Ooooo!!! I przypomniała mi się podstawowa wada daiwek ze ślimaczkowym posuwem szpulki... W skrajnych poło?źeniach szpulki - stuk,stuk. Cichsze w emblemowatych, a głośniejsze w tournamentowatych (bo blaszaki i echo lepiej niesie.. ).Jedyna rada, to grube usmarowanie wałka. Tylko spora ilość smalcu skutecznie tłumi to cykanie, kt?łre niejednego spokojnego doprowadziło do granic szaleństwa, o zwykłym wkur.....niu nie wspominając... <_< 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 A ja z tańszej opcji u?źywam jeszcze czarne aero 4000.Szeroka i dość wysoka szpula, dobrze nawija plecionkę, jest hamulec walki bardzo często przydatny w nieprzewidzianych sytuacjach.Je?źeli miałbym coś szukać to chęnie właśnie czarnuszka z ni?źszym przeło?źeniem.Odpowiednio serwisowany nie do zajechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 WitamPanie zorro czyli raczej jest z Tym Tournamentem nie tak źle a to stukanie ta ta blaszka kt?łra śmiga w rowkach wałka?a jak z jego pracą por?łwnywalna do maszynek tej klasy?bo mam te?ź stellę z 2007 4000i tam jest praca tak lekka i płynna ?źe cię?źko mi sobie wyobrazić coś bardziej płynnie pracującego.ale myślę ze jeśli ten ZiA będzie w połowie tak płynny to byłoby super.a ten wałek to mam ju?ź po kupnie tak zatowotować? czy to stukanie to po jakimś czasie w u?źywanych występuje? pozdro KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 WitamPanie zorro czyli raczej jest z Tym Tournamentem nie tak źle a to stukanie ta ta blaszka kt?łra śmiga w rowkach wałka?a jak z jego pracą por?łwnywalna do maszynek tej klasy?bo mam te?ź stellę z 2007 4000i tam jest praca tak lekka i płynna ?źe cię?źko mi sobie wyobrazić coś bardziej płynnie pracującego.ale myślę ze jeśli ten ZiA będzie w połowie tak płynny to byłoby super.a ten wałek to mam ju?ź po kupnie tak zatowotować? czy to stukanie to po jakimś czasie w u?źywanych występuje? pozdro KM Jesli oczekujesz pracy Stelli 2007 od torunamenta ZiA to kolowrotek za chwile trafi do dzialu sprzedam.To wogole nie ma porownania. Miej tego swiadomosc. Nie wiem czy polowa to adekwatna wartosc. O ile mozna mowic o polowie plynnosci.Tego Toura nalezaloby porownac raczej do Stelli F (98). I wtedy mozna powiedziec ze sytuuje sie polke nizej jak chodzi o kulture pracy.Stella to Stella, Tournament to Tournament. Inne filozofie. Ten sam cel :zwijanie linki i oddawanie jej z hamulcem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam, kupiłem Daiwa Tournament -Z 2500 iA 12 lat temu. Sprawuje się bardzo dobrze. Bezawaryjny na łowisku. Ostatnie cztery sezony łowię castem. Znakomicie nawija plecionki PP od 0,13 (8lb) do 0,28 (25lb). Po zmianie przynęty z bardzo lekkiej na cię?źką mo?źe poplątać nawiniętą po krawędź, w pierwszym rzucie. Sprzęgło szpulki hamuje płynnie, posiada du?źy zakres regulacji oraz klikającą nakrętką. Sama szpulka obraca się na dw?łch ło?źyskach kulkowych a docisk g?łrą sprzęgłem podpierają dołem dokładane teflonowe podkładki, kt?łrymi mo?źna regulować jej poło?źenie względem rolki kabłąka. Pasowanie element?łw przekładni znakomite. Sprawność przekładni pozwala czuć przynętę i jej zachowanie. Trwałość przekładni, przy okresowej wymianie smaru, umo?źliwia kilkuletnie wędkowanie bez wyczuwalnych zmian w powiększeniu luz?łw. Pomimo komplikacji warto wymieniać smar min raz w sezonie. 3-5 lat komfort łowienia a zniszczyć chyba niemo?źliwe. Żadnych stuk?łw czy braku płynności nawet pomimo zwiększenia luz?łw. Ło?źyskowanie rotora jednokierunkowym ło?źyskiem oporowym bez zastrze?źeń, tj. brak jakichkolwiek powiększających się luz?łw pomiędzy rotorem i korpusem. Po wędkowaniu warto kołowrotek natychmiast suszyć nawet demontując szpulę. Zatrzask składanej korbki niezawodny i niepozwalający na jakiekolwiek luzy tego mocowania. Ło?źyskowanie uchwytu palcowego mo?źna zakroplić oliwką, raz na kilka lat. Często u?źywany kołowrotek rozpoznajemy po wytarciu lakieru na korbce w sąsiedztwie uchwytu palcowego co jest widoczne na niekt?łrych zdjęciach. To wizualne, zewnętrzne świadectwo du?źego przebiegu. Zawsze zbija kabłąk. Przy gwałtownym wymachu sam mo?źe się zamknąć ale to kwestia wprawy lub siły napinającej sprę?źynkę. Mo?źe się wyjątkowo zdarzyć, ?źe wok?łł kanciastej rolki owinie się niegroźnie plecionka. Kabłąk po wymianie jednej z plastikowych pędni na aluminiową, duralową lub mosię?źną niezawodny ale og?łlnie mechanizm delikatny i zbędnie zło?źony. Najlepiej raz na kilka lat wymienić komplet drobnych części kabłąka, łącznie ze słyszalnym w trakcie wirowania ło?źyskowaniem i rolką prowadzącą ?źyłkę. Objawy zu?źycia ciągle obracającego się ło?źyska rolki są dyskretne ale mo?źna je rozpoznać po innym uło?źeniu plecionki na rolce, dodatkowym skoszeniu osi rolki względem śrubki mocującej lub ostatecznym ścinaniu plecionką obudowy ło?źyskowania rolki. Pojedyncze ło?źysko rolki pada pierwsze, nic na to nie mo?źna poradzić i jest to chyba hasło do wymiany wszystkich drobnych, zbędnie zło?źonych element?łw kabłąka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Hmmm w nowym myślę nie będę miał takich problem?łw,jeśli nie spodoba mi się praca to faktycznie pewnie będę chciał go sprzedać,ale jestem dobrej myśli.Przynęty jakie będę u?źywał z tym kołowrotkiem to głownie gumy do 25gram i wobki raczej do 8cm płytko chodzące.i zawsze praktycznie plecionka 15-20lb. czy sugerujecie od razu przesmarowanie tego wałka?bo nikt mi nie odpowiedział,w nowym te?ź bedę miał to stuk stuk jak zorro myslisz?a jesli praca bedzie o klase nizsza ni?ź stella F czyli bedzie jak w Twin powerze F to powinna mi odpowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Twinek F-ka jest bardziej maślany . Moja Zetka chodziła bardzo twardo - ząbkowała na poziomie Certate, kt?łrej te?ź się pozbyłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Twinek to ju?ź inna praca w por?łwnaniu do certate.Patu masz rację jak por?łwnuję kulturę pracy twinka98r do certate poprzedni model to praca jest du?źo bardziej maślana.Stelki to nie ma ju?ź co por?łwnywać bo to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Czyli poziom pracy w Topie Daiwy(tournament) jest odpowiedni pracy sporo poni?źej topu shimano ,bo jak TP F śmiga bardziej maślano ni?ź T-ZiA kt?łry kosztował 3 razy tyle co TP słabo trochę myślę,czyli odpowiednikiem T-ZiA mo?źna około stradicka FG ulokować ja ten kołowrotek przetestować nad woda mogę gdy go kupie,w sklepie śmiga ładnie ale wiem ?źe daiwy pod obcią?źeniem potrafią właśnie pochodzić jak mały traktorek Łowiłem tez na slammera 360,Czy prace Tournamenta mo?źna por?łwnać do slammera właśnie,zgodzicie się?mowa oczywiście o pracy a nie kręceniu w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Czyli poziom pracy w Topie Daiwy(tournament) jest odpowiedni pracy sporo poni?źej topu shimano ,bo jak TP F śmiga bardziej maślano ni?ź T-ZiA kt?łry kosztował 3 razy tyle co TP słabo trochę myślę,czyli odpowiednikiem T-ZiA mo?źna około stradicka FG ulokować ja ten kołowrotek przetestować nad woda mogę gdy go kupie,w sklepie śmiga ładnie ale wiem ?źe daiwy pod obcią?źeniem potrafią właśnie pochodzić jak mały traktorek Łowiłem tez na slammera 360,Czy prace Tournamenta mo?źna por?łwnać do slammera właśnie,zgodzicie się?mowa oczywiście o pracy a nie kręceniu w sklepie NIE. Praca Tournamenta nie ma za wiele wspolnego z praca Slammera.Nie wiem czy sie da okreslic i zwartosciowac prace kolowrotka spiningowego wg jednego kryterium. Jakby na jednej osi od 0 do 10. Czy tam od - 1, jak klekot.Bo czym innego jest zabkowanie przekladni, szum lozysk (szczegolnie oporowego). A czym innym jest szum rolki kablaka czy zacinanie sie uchwytu korbki...Duzo czynnikow sklada sie na to co mozna okreslic jak TOP praca...Nie wiem jakie Euro masz zaplacic za tego toura. Ale jesli masz Stelle 4000 z 2007 wazaca 270 g to niespecjalnie rozumiem czego szukasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 A mnie, to się rozw?łj tego wątku zaczyna kojarzyć z por?łwnywaniem silnika benzynowego i diesla... Wiadomo, ?źe ka?źdy nieco inaczej pracuje, ale czy na tej podstawie odwa?źy się ktoś powiedzieć, ?źe jeden jest lepszy od drugiego... A forumowe silne lobby shimanowskie zapewniam, ?źe tournamenta mo?źna poustawiać tak, ?źe będzie jak masło, a ka?źdą Stelkę w 5-10 minut doprowadzić do kultury pracy (te?ź piękne określenie) ciągnika Zetor... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Guzu szukam kręćka o dość szerokiej szpuli,kołowrotek mnie zainteresował z powodu opinii o du?źej mocy i nie zawodności,jest gabarytowo mniejszy od stelli 2007,wydaje się nieco bardziej pancerny,ale postanowiłem was zapytać czy z ta pancernością idzie w parze przyjemność łowienia ,bez zgrzyt?łw nadmiernych szmer?łw pisk?łw itd.no i jest to nowy kołowrotek za cenę 199 euro,myślę w miarę cena. Pracę top mogę określić jako praca właśnie stelli,ale mam kilka kijk?łw i muszę do nich mieć tez kołowrotki,od Tournamenta oczekuje pracy bez niespodzianek,jeśli będzie trzeba u?źyć większej siły do kręcenia korba to prze?źyje to ale ju?ź terkot?łw nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 zorro,jak coś to bym Cie na przyszłość prosił tak oficjalnie o pomoc w ewentualnym ustawieniu kręćka na pracę typu masło jeśli będziesz miał chwilke czasu,ja a?ź takiego obczaju w kolowrotkach nie mam ale wiem ?źe bym chciał ,by kolowrotek chodził lekko i cicho,stella mi tak chodzi.ale chciałbym mieć coś na zapas,i do l?źejszego kija. znalazłem po prostu model kt?łry uchodził za model najwy?źszy czyli jak rozumiem powinien być dobrze zpasowany,mocny i powinien pracować płynnie.Tak jak stella wyraźnie lepiej pracuje od stradicka.tak chyba Tournament ZiA powinien pracowac lepiej od np TD S czy innych nieco ni?źej ulokowanych,czy?ź nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Guzu szukam kręćka o dość szerokiej szpuli,kołowrotek mnie zainteresował z powodu opinii o du?źej mocy i nie zawodności,jest gabarytowo mniejszy od stelli 2007,wydaje się nieco bardziej pancerny,ale postanowiłem was zapytać czy z ta pancernością idzie w parze przyjemność łowienia ,bez zgrzyt?łw nadmiernych szmer?łw pisk?łw itd.no i jest to nowy kołowrotek za cenę 199 euro,myślę w miarę cena. Pracę top mogę określić jako praca właśnie stelli,ale mam kilka kijk?łw i muszę do nich mieć tez kołowrotki,od Tournamenta oczekuje pracy bez niespodzianek,jeśli będzie trzeba u?źyć większej siły do kręcenia korba to prze?źyje to ale ju?ź terkot?łw nie Za 199 euro, to chyba mo?źesz zaryzykować... Zapytaj sprzedawcę czy nie ma przypadkiem więcej, za taką kwotę to ja mogę wziąć z marszu ze dwadzieścia na zapas.. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 jest tylko jeden w gablotce ale zapytam czy coś sie da załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 ... za taką kwotę to ja mogę wziąć z marszu ze dwadzieścia na zapas.. <_< Planujesz wielokrotną reinkarnację? To zapas kołowrotk?łw chyba na kilkaset lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 ... za taką kwotę to ja mogę wziąć z marszu ze dwadzieścia na zapas.. <_< Planujesz wielokrotną reinkarnację? To zapas kołowrotk?łw chyba na kilkaset lat A cholera wi co będzie, Panie, medycyna teraz czyni cuda... Za rok, dwa mo?źe się okazać, ?źe będziemy ?źyć z pięćset lat, a na wznowienie produkcji turk?łw, to bym jednak nie liczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 jak byś zam?łwił kilkaset szt to pewnie ktoś m?łgłby wznowić produkcję tych kołowrotk?łw ,znalazłem ostatnio gazetę Świat Spiningu i Muchy z 99roku opisują tam emblemy i tournamenty ZiA piszą ze maja sporo element?łw tytanowych,sama szpula to 1300 zł kołowrotek z zapasem oscylował w cenie około 4800zł,kilkanaście ło?źysk zachwalany w samych ochach i achach . @zorro jeszcze pytanko do ciebie,czy masz jakąś fotkę tego elementu kt?łry mam konkretnie obficie zasmarować by stuk stuk uniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Nie, no trochę przywalili z tymi cenami... Chocia?ź..???Tak normalnie czyli w niepolskich krajach, to turek kosztował w sklepach tak 600-700, a szpulka około 200 dolar?łw czyli z grubsza tak jak dzisiaj r?ł?źne Existy-srysty... A jak doliczyć r?ł?źne vaty, cła, a i kurs walut był 12 lat temu inszy nieco, to coś tak by i wyszło... A na obrazkach (turka i tedeeski bo konstrukcyjnie prawie identyczne), narysowałem dr?źącą ręką szczałki i smarowanko od szczały do szczały, i nie będzie stukało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi