Skocz do zawartości

Stare vs Nowe,Tournament ZiA vs reszta,

Kornel Miklas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nowego kołowrotka nie ma potrzeby dodatkowo smarować. Powtarzam: 3-5 lat komfort łowienia, ?źadnych stuk?łw czy braku płynności.

Jak pęknie pędnia zbijaka kabłąka nr 31 to mo?źna ją zastąpić mocniejszą np. mosię?źną i do kupienia z zapas?łw F-a Salar w Warszawie na ul. Walic?łw u Sł. Nowickiego.

Jak padnie ło?źysko kulkowe rolki kabłąka nr 21 to najlepiej kupić cały oryginalny kabłąk.

Identyczne chyba trzy ło?źyska nr 48 podpierają ślimak posuwu szpuli, w miejscu szczałek ale generalnie odradzam jakiekolwiek roszady bo mo?źe być stuk stuk. :mellow:

Luz podłu?źny trzpienia szpuli w u?źywanym 8 lat Tournament -Z iA jest do p?łł centymetra ale nie powoduje dodatkowych hałas?łw w czasie wędkowania.

Jedynie słychać tylko nudny szum wirującego ło?źyska rolki.

Pozdrawiam

Jak padnie ło?źysko kulkowe rolki kabłąka nr 21 to najlepiej kupić cały oryginalny kabłąk.

Ja chyba śnię :huh:

Ja to rozumuję tak, ?źe jak złapię kapcia w samochodzie, to nie wolno wymieniać opony tylko kupić całe zawieszenie :mellow: :mellow: :mellow: i najlepiej od takiego samego samochodu , z tego samego dnia z fabryki.

Witam,

nowego kołowrotka nie ma potrzeby dodatkowo smarować. Powtarzam: 3-5 lat komfort łowienia, ?źadnych stuk?łw czy braku płynności.

Jak pęknie pędnia zbijaka kabłąka nr 31 to mo?źna ją zastąpić mocniejszą np. mosię?źną i do kupienia z zapas?łw F-a Salar w Warszawie na ul. Walic?łw u Sł. Nowickiego.

Identyczne chyba trzy ło?źyska nr 48 podpierają ślimak posuwu szpuli, w miejscu szczałek ale generalnie odradzam jakiekolwiek roszady bo mo?źe być stuk stuk. :mellow:

Luz podłu?źny trzpienia szpuli w u?źywanym 8 lat Tournament -Z iA jest do p?łł centymetra ale nie powoduje dodatkowych hałas?łw w czasie wędkowania.

Jedynie słychać tylko nudny szum wirującego ło?źyska rolki.

Pozdrawiam

Co do tego 3-5 lat bez potrzeby, to bym lekko się nie zgodził ale ka?źdy ma swoje kołowrotki i ka?źdy mo?źe robić (bądź nie robić) z nimi co tylko zechce... Bo i co mi do tego.. <_<

Ale ja tam ka?źdego n?łwkę z pudełka sobie rozbieram, smaruję po Bo?źemu i takie tam, i mo?źe dzięki temu ?źadnych element?łw zbijaka, ?źadnych ło?źysk ani nic innego nie musiałem wymieniać, ani naprawiać... No, co kto lubi.. :D Jakoś tak wyznaję zasadę, ?źe lepiej zapobiegać ni?ź leczyć czyli lepiej się zaszczepić ni?ź złapać jakiegoś egipskiego syfa i dopiero wtedy się martwić... :lol:

A w tym konkretnym przypadku, jak kołowrotek le?źał w sklepie z 10 lat, to podejrzewam, ?źe olej ze smaru fabrycznego, to ju?ź zdą?źył ze trzy razy odparować i prawdopodobnie w środku sucho jak w Dolinie Śmierci... Otworzyć i zajrzeć nigdy nie zaszkodzi.. :D

Ja to rozumuję tak, ?źe jak złapię kapcia w samochodzie, to nie wolno wymieniać opony tylko kupić całe zawieszenie :mellow: :mellow: :mellow: i najlepiej od takiego samego samochodu , z tego samego dnia z fabryki.

Nie śnisz... :lol: :lol: :lol: Pan Michaś King ju?ź ma takie teorie i nic na nie nie poradzimy.. :unsure: <_<

Mister Zorro,

Czym tak skutecznie i trwale zaznaczyles przekladnie ?

czy to tylko komputerowo naniesione kropki ?

Kropki są namalowane komputerowo, bo obrazek ju?ź był wykorzystywany w jakimś innym wątku.. :D

Pisanie bzdur tez zajecie :D

King- a jesli mam niech to bedzie Tournamenta ale lowie dosc ryzykownie czyli srednio raz na pare wypraw sobie plywam z kreciolkiem, bo chce dojsc do jekiegos miejsca gdzie moze stac wielki pstrag, jesli zjezdzam regularnie po piaszczystych skarpach i czort wie co jeszcze to co mam wymienic? Caly kreciolek? Raz na ile lat?

Powagi w wypowiedziach zycze.

Bujo

Kornel,

m?łwią, ?źe 13 letni ł?łj trzeba zmienić bo m?łgł zjełczeć. Dzisiaj to ju?ź pewno tylko zabezpieczenie antykorozyjne, a jego wymiana to dodatkowe 50$ do koszt?łw zakupu nowego kołowrotka wyprodukowanego w 1998 roku.

Jak kupujemy i wymieniamy, nawiasem m?łwiąc bardzo dobre, ło?źysko kulkowe rolki w Daiwa Tournament -Z, to warto dorzucić do przesyłki inne drobne elementy zło?źonego mechanizmu zbijania i pozycjonowania kabłąka, np. podkładka teflonowa nr 74, stalowy trzpień nr 26 czy sprę?źynkę nr 25, itp.

To tak z doświadczenia ?źeby, np. redukować śmieci. :angry:

Zamiennik plastikowej pędni zbijaka kabłąka nr 31 lepiej kupić w Salar lub toczyć z duralu na wymiar.

Bujo,

teraz połamania kija ?źyczę. :mellow:

Pozdrawiam

Kornel,

m?łwią, ?źe 13 letni ł?łj trzeba zmienić bo m?łgł zjełczeć. Dzisiaj to ju?ź pewno tylko zabezpieczenie antykorozyjne, a jego wymiana to dodatkowe 50$ do koszt?łw zakupu nowego kołowrotka wyprodukowanego w 1998 roku.

Jak kupujemy i wymieniamy, nawiasem m?łwiąc bardzo dobre, ło?źysko kulkowe rolki w Daiwa Tournament -Z, to warto dorzucić do przesyłki inne drobne elementy zło?źonego mechanizmu zbijania i pozycjonowania kabłąka, np. podkładka teflonowa nr 74, stalowy trzpień nr 26 czy sprę?źynkę nr 25, itp.

To tak z doświadczenia ?źeby, np. redukować śmieci. :angry:

Zamiennik plastikowej pędni zbijaka kabłąka nr 31 lepiej kupić w Salar lub toczyć z duralu na wymiar.

Bujo,

teraz połamania kija ?źyczę. :mellow:

Pozdrawiam

Skoro taka wesołość og?łlna, to pozwolę sobie, bez cienia złośliwości, zapytać: Kinguś, Ty tak z głowy walisz czy podpierasz się trochę Słownikiem Wyraz?łw Obcych, Leksykonem Wiedzy Technicznej i planami z periodyku Mały Modelarz..?

Ju?ź tu na forum grasował jeden fachowiec, kt?łry kazał myć kołowrotki płynem wrzecionowym za pomocą myjki ciśnieniowej, a tu widzę godnego następcę, kt?łry zaleca jakieś pięćdziesięciodolarowe zabezpieczenia antykorozyjne... :unsure:

A mo?źe mamy sobie jeszcze zakupić i pozakładać sportowe wydechy...

Świnia będę i powiem w końcu, Kinguś, weź się chłopie zajmij czymś w czym jesteś rzeczywiście dobry, a nie robisz ludziom wodę z m?łzg?łw i opowiadasz jakieś pierdoły niestworzone...

Pociągnę za Bujo: trochę więcej powagi.. <_<