Skocz do zawartości

Przyłowy 2011

Kamil Z.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 2 tygodnie później...

Witam,

Prawdę mówiąc jeżdżę tam od zeszłego roku więc nie mam zbyt dużego doświadczenia. Na prawie każdej wyprawie cos się trafia ale w większości są to ryby około wymiarowe pochodzące z zarybień.

Z drugiej strony przyjaciel mojego taty złowił tam kilka szczupaków ponad metrowych i dużo mniejszych.

Mógłbyś mi proszę wytłumaczyć jaki wpływ ma populacja szczupaka na garbusowatość ( czy jakkolwiek to nazwać :lol: ) karpi?

Pozdrawiam,

Marcin

Tomek jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak metrowego karpia można podciągnąć na tyle blisko aby ocenić jego długość na żyłce 0,12 mm, no chyba że to był karp który właśnie schodził z tego świata i nie miał sił pływać. Swoją droga to kolega bardzo cierpliwy aby się kilka godzin przeciągać ...

Karp połowę mniejszy na żyłce 0,12 mm pływa jak i gdzie chce a wędkarz może tylko podążać za nim jeśli jest na środku pływającym ale podciągnąć go do pływadła ...

Tak łatwo się nakierunkowuje szczególnie na żyłce 0,12 mm, ciekawe ile takich metrówek nakierowałeś?

A wiesz ile taki karp metrowy może ważyć, podejżewam że coś koło rekordu Polski.

Może być cięższy od rekordu Polski, ale wcale nie musi. Sam widziałem, karpie długie jak jasna cholera a cienkie jak amur. No może to tylko jednego takiego widziałem, ale jednak :mellow:

• 2 tygodnie później...

Miałem kiedyś ciekawy przyłów.

Niestety zdjęcia nie posiadam.

Kilka lat temu łowiłem szczupaki na stawie potorfowym. Rzut w głębsze miejsce, w miarę wolne od roślinności i potworne pobicie. Furia na kiju. Jestem pewien, że mam co najmniej rekord Polski na wędce. Po chwili czuję, że potwór idzie ostro w górę, gorączkowo zwijam plecionkę, obniżam wędkę, żeby mi nie wyskoczył w górę.

Już mi tutejsze szczupaki takie numery robiły i po wytrząśnięciu przynęty z pyska, to ja zostawałem z głupią mordą.

Kręcę więc coraz szybciej, ale na nic to. Poszedł w górę, wyskoczył nad wodę i leci, i leci, i leci ?

Coś za długo. Ale nic dziwnego- kaczki krzyżówki tak mają.

Walczyłem z nią jeszcze ładnych dwadzieścia minut. Zaczepiła się za skrzydło biedulka. Bardzo była wystraszona. Musiałem ją przyciągnąć do siebie, bo się mocno zaplątała w linkę i gdybym ją tylko odciął, to pewnie nie przeżyłaby. Zrobiłem co trzeba, rankę zdezynfekowałem odpowiednim środkiem i wypuściłem. Nakwakała na mnie na pożegnanie. To samiczka była więc się niczego innego nie spodziewałem :mellow: