Skocz do zawartości

Ciepły, rozgrzewający napój w termos na zimne dni

thug

Rekomendowane odpowiedzi

Co zabieracie w termosie na wędkarskie wyprawy? 

Oczywistym wyborem wydaje się herbata, ale nie przepadam. Kawa? Litr kawy w kilka godzin to chyba nie  najlepszy pomysł...  jakieś barszcze też mi nie podchodzą. Czym się rozgrzewać w chłodne dni? 

Alko niestety odpada ;-)

Rosół na jagnięcinie delikatnie przyprawiony czerwonym chilii,ew z wkładką -pierożki z jagnięciną.

Tylko nie kompot?! po ostygnięciu ma być galaretka...

Czasem nurkuje zimą i przebieram się na śniegu-nie ma nic lepszego(czosnek,imbir,cytryna,alkohol mogą się schować!) :D

Edytowane przez darek1
  • Like 1

Litr dobrego bimbru zrobi swoje !!!!!!!!!!!!! :D

OSTRZEŻENIE DLA MNIEJ WPRAWIONYCH!!!!!!!!!!!!!

Nie wolno przekroczyć dawki jednostkowej , bo po jej przekroczeniu przy pełnej świadomości zanika odruch chodzenia  ;)  :) .

Edytowane przez miramar69
  • Like 11

A jakieś ziółka? Może nie konopne, ale "herbatki" ziołowe np. Herbapolu? Wiem że może brzmi dziwnie, ale zdarzają się koneserzy, co to im bardziej od herbaty mięta podchodzi, czy napar z kwiatów lipy, malin............ + kombinacje z dodaniem soków.

Inna opcja napary z suszonych owoców.

Jak ma grzać i wzmacniać to jednak - rosół, lub czerwony barszcz.

Napary z suszonych owoców,liści -wychładzają...

fermentowane lub palone nieco ogrzewają ,ale krótkotrwale.

No właśnie,

jak?

i co?

wzmacnia czerwony barszcz lub rosół(z czego?)... B)

Edytowane przez darek1

Każdy rosół będzie dobry, najlepszy na długo gotowanych kościach wołowych. Polecam herbatkę Twinings lemon&ginger. Kiedyś miałem ją w termosie na lodzie, koleżko potraktowany tym napojem z dodatkiem miodu, rzucił: k....a, ile tam dolałeś ! nie będę mógł wrócić samochodem do domu....;) Generalnie kawy nie polecam, u mnie działa moczopędnie, to niepraktyczne na łodzi czy głęboko opatulonym na lodzie. Póki co zestaw nie do pobicia to termos 0,75 z imbirkiem i miodem, termos obiadowy 0,5l z szerokim gardziołem- w środku gulasz lub bigos, ew. gęsta zupa.

• Like 1

Tam gdzie mieszkam,bardzo popularny jest tzw. ''Voima Juoma" (napój mocy),czyli bezalkoholowa wersja zapomnianego u nas Grogu.Daje mocny,a zarazem odrężający ''strzał'' energetyczny oraz mocno rozgrzewa i przywraca krążenie w skostniałych członkach (w wersji z alkoholem bardzo popularna przy siedzeniu nad przeręblą).W skład wchodzi woda, sok owocowy (najczęściej malinowy lub z ciemnych winogron),miód,cytryna oraz przyprawy (goździki,cynamon,kardamon,imbir).Z wersji na słono polecam domowy rosół bażant+kaczka z czosnkiem i chili.

• Like 3

Możesz rozwinąć? Wszystkie? Na jakiej zasadzie?

To z medycyny chińskiej zapewne. Są tam potrawy o działaniu chłodzącym organizm od wewnątrz, na podobnej zasadzie są także takie, co rozgrzewają. W warunkach zimowych należy unikać nabiału, surowych owoców, przetworzonych cukrów. Rozgrzewające są przyprawy i to nimi należy modyfikować owoce, by uzyskać działanie rozgrzewające. Podobnie rozgrzewają  długo gotowane mięso kaczki, wołowina.

• Like 1

wszystko co pobudzi ostro krążenie da krótki i w konsekwencji odwrotny efekt

po pewnym czasie zaczniesz szybko oddawać ciepło, bo nadal przebywasz w otoczeniu o niskiej temperaturze, masz już przemrożone ciuchy i będziesz parował jak ta lala i tracił energię na utrzymanie ciepłoty ciała

wg mnie po prostu gorąca herbata lub kawa pita małymi porcjami, do tego jeść

Edytowane przez BazyL
  • Like 2

To co @BazyL napisał to chyba sedno sprawy.

Trzeba sobie zdać sprawę, że głównym źródłem ciepła dla nas nie jest energia z kosmosu, czy ciepło wypitego płynu a spalane kalorie.

Wypicie czegoś gorącego bez kalorii poprawi samopoczucie na chwilę, chyba że będzie to coś co wyraźnie podkręci nam metabolizm na dłuższy czas.

Dlatego tak naprawdę to w termosie może być nawet ciepła woda (i to też głównie dlatego, że po prostu przyjemniej jest wypić coś ciepłego) byleby zagryźć ją czymś energetycznym.

Rosołki i bulionki są o tyle dobrym wyborem, że to dwa w jednym (płyn i konkret), a dodatkowo większość kalorii w nich pochodzi z tłuszczów, które są  najbardziej energetycznym rodzajem pokarmu, a już przy ich trawieniu są wydzielane spore ilości ciepła. Natomiast czy będzie to rosół z kury, strusia, pawia, bażanta, czy krowy to naprawdę już sprawa wtórna.